https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Razmere po Evropi – novi neslavni rekordi, omejitve in protesti

27.10.2020 ob 14:00  

Razmere z epidemijo koronavirusa so v Evropi čedalje slabše. Rekorde o številu okuženih beležijo v številnih evropskih državah, številne pa poskušajo širjenje virusa omiliti z dodatnimi ukrepi, ki pa sprožajo ponekod tudi nemire.


V Italiji protesti, protestiralo tudi več tisoč Tržačanov

V Italiji se v zadnjih dnevih krepijo protesti. Protestniki so se med drugim zbrali na ulicah Neaplja, Trsta, Torina in Milana. Ponekod so izbruhnili izgredi, policija pa je aretirala več protestnikov. Notranje ministrstvo je obsodilo nasilje. Ukrepi sicer delijo tudi vladajočo koalicijo.

V središču Trsta se je v ponedeljek zvečer na protestu proti ukrepom za zajezitev koronavirusa zbralo več tisoč lastnikov lokalov, trgovin in malih podjetnikov. Nekateri protestniki so v poslopje prefekture metali dimne bombe, ki so zadele nekaj policistov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Foto: Youtube

V nedeljo so v državi potrdili rekordnih 21.273 novih okužb. V več deželah so uvedli policijsko uro, zaostreni ukrepi pa so v ponedeljek začeli veljati po celotni državi. Po novem morajo bari in restavracije po vsej Italiji strežbo gostov zaključiti ob 18. uri, za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov, zaprli so tudi kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane.

V Avstriji število smrti preseglo tisoč

V Avstriji je do včeraj je umrlo 1005 bolnikov. V zadnjih 24 urah so v naši severni sosedi potrdili 2835 novih okužb z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 1400 bolnikov s covidom-19. Intenzivno nego potrebujejo 203 bolniki. Aktivnih okužb z novim koronavirusom je v Avstriji trenutno 24.789.

Največ novih okužb so nazadnje potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija, in sicer 590, sledi prestolnica Dunaj s 456 novimi okužbami. Na Tirolskem so potrdili 407 novih okužb, na avstrijskem Štajerskem 367, na avstrijskem Koroškem 97. Najmanj, 41, novih okužb so potrdili na Gradiščanskem, poroča STA.

Avstrijska vlada ne izključuje možnosti ponovne ustavitve javnega življenja, kot je bilo to spomladi. Avstrijski kancler je pozval državljane, naj upoštevajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

Na Hrvaškem najvišje število smrti v enem dnevu

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 8185 testih potrdili 1413 okužb z novim koronavirusom, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. Umrlo je še 18  bolnikov s covidom-19, kar je najviše število smrtnih žrtev v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi. Najvišje dnevno število na novo okuženih so zabeležili prejšnjo soboto, ko so v 24 urah našteli 2421 novih primerov.

Največ novih okužb je v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 226, v Zagrebu so v minulih 24 urah potrdili 211 novih okužb, v primorsko-goranski županiji pa 125. V istrski županiji je bilo 46 novih primerov. Na Hrvaškem je trenutno 11.311 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 897 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 57 na ventilatorjih.

S polnočjo so na Hrvaškem začeli veljati ostrejši ukrepi za zajezitev virusa. Med drugim je uporaba zaščitnih mask obvezna tudi na prostem, ko ni možno vzdrževati najmanj 1,5 metra razdalje med ljudmi. Omejili so vsa zbiranja na največ 50 oseb na javnih dogodkih, medtem ko bo za poroke in pogrebe veljala omejitev do 30 oseb. Za vse ostale zasebne dogodke je omejitev do 15 oseb, poroča STA.

Najhuje na Češkem, sledi Belgija

Češka je trenutno najbolj prizadeta država v Evropi z več kot 1300 okuženimi na 10.000 prebivalcev. V nedeljo so našteli še 7301 nov primer okužbe, kar je najvišje število za nedeljo doslej, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo. Takoj za Češko z le nekaj manj okuženimi na 100.000 prebivalcev je Belgija.

V okviru ukrepov za zajezitev pandemije je na območju Bruslja obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, policijska ura pa se začenja ob 22. uri, namesto opolnoči, kot je veljalo doslej. V Belgiji je ponekod tako hudo, da so zdravnike v tamkajšnjem mestu Liege, tamkajšnje bolnišnice pozvale, naj nadaljujejo delo, četudi so okuženi z novim koronavirusom, a nimajo simptomov.

Izredne razmere v Španiji

Španski premier je v nedeljo zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa znova razglasil izredne razmere za celotno državo. Uvedli bodo tudi policijsko uro, ki bo veljala vsak dan med 23. in 6. uro, ukrepi bodo v veljavi predvidoma pol leta.

Množično testiranje na Slovaškem in uvedba delne karantene

Slovaška je ena redkih evropskih držav, ki je v soboto znova uvedla delno karanteno za celotno državo. V skladu z novimi ukrepi, ki bodo veljali najmanj do 1. novembra, lahko gredo prebivalci od doma le na delo in za nakup živil ali druge nujne opravke. Na Slovaškem so v petek začeli tudi izvajati program množičnega testiranja za vse, starejše od 10 let, še poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2020 ob 14:33 gost

      PISUNI napišite nekaj o državah, ki so boljše. Kjer pametno delujejo proti temu virusu. Zakaj ljudi strašite in zavajate z najslabšim. Se zavedate, da boste morali po koroni živeti med nami. In ljudje točno vemo kdo ste vi. Ne bomo vam pozabili tega. Nekoč boste odgovarjali.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2020 ob 15:00 gost

      Ne boste ušli kazni, ki vas čaka. Noben denar vam tega ne bo povrnil.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.10.2020 ob 16:57 gost

      Kje ste pizdeki hlapci diktatorja Adeka veste kje je Švedska in kje smo mi.. Tan si poglejte lestvico pa si jo v okvir denite bulozna prizadeta. Mij smo 4 po okuženosti pa dol zaklenjeni. Švedska pa med naj boljšimi po okženosti pa vse podprto prvič zdaj paše bolj. Hrvačka vse odprto pa manj okuženih Italija isto Avstrija isto kje ste iceki Janšuvi hlapci.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.10.2020 ob 6:57 gost

      Predlagam vam nekaj NEMOGOČEGA.Dajte si probajte zriktati vstop na oddelek z covid bolniki.Po te boste čisto drugače peli.Garant.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.10.2020 ob 6:59 gost

      Pa se na Švedsko preseli .Idi i ne vračaj se.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.