https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

KPK oprostila nekdanjega kmetijskega ministra Židana vseh obtožb

29.10.2020 ob 6:05  

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni zaznala kršitev pri sprejemanju in poročanju o prejetih darilih tedanjega kmetijskega ministra Dejana Židana na odprtju prve vinske banke na Krasu januarja 2018. Postopek, ki ga je začela julija na lastno pobudo na podlagi navedb v medijih, je zato ustavila, so sporočili iz KPK.


"Ker področje sprejemanja in poročanja daril za funkcionarje ureja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, je komisija v postopku preverila okoliščine dogodka ter pridobila podatke in pojasnila podjetja Vinakras in kmetijskega ministrstva ter vpogledala v javne evidence in evidence komisije," poroča STA.

"Komisija na podlagi pridobljenih podatkov in dokazil ni potrdila kršitev zakona, saj je ugotovila, da je bilo darilo - ključ vinskega sefa - takratnemu ministru za kmetijstvo dano kot simbolično dejanje in ni zagotavljalo dejanskega dostopa do vinskega sefa. Vrednost prejetega ključa pa je bila po oceni ministrstva tudi nižja od 25 evrov, nad katero so ministrstva in drugi državni organi dolžni darila vpisovati na seznam, ki ga posredujejo komisiji," so pojasnili.

V okviru istega postopka je komisija preverjala tudi sume nepravilnosti pri prejemanju daril takratnih županov občin Komen in Sežana ter tudi v teh primerih ni zaznala kršitev zakona.

Ob obravnavah konkretnih primerov sumov kršitev bo komisija zaznane dileme na področju sprejemanja daril naslovila z načelnim mnenjem, ki je v pripravi, in v sodelovanju s pristojnim ministrstvom tudi v novem pravilniku, ki bo določal omejitve in dolžnosti uradnih oseb v zvezi s sprejemanjem daril. V skladu z določbami novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ga bo treba sprejeti v prihodnjih mesecih, so še pojasnili.

Ob izbruhu afere kmetijske ministrice Aleksandre Pivec se je v začetku julija oglasil direktor podjetja Vinakras Marjan Colja in povedal, da so v njegovem podjetju poleg Pivčeve v preteklosti gostili tudi Dejana Židana in nekdanjega predsednika republike Danila Türka. KPK je na podlagi teh navedb nato na lastno pobudo uvedla predhodni preizkus morebitnega suma kršitev pri sprejemanju in poročanju o prejetih darilih.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.10.2020 ob 7:30 DVOLIČNOST KOMISIJE gost

      To je samo dokaz, da KPK ni neodvisna ampak je politično opredeljena, take so tudi njene obravnave sumov korupcije. Ni potrebno biti preveč pameten, pogledaš samo delo te komisije in takoj ugotoviš, da je pristranska, nepravična in je sama v korupciji IN TO JE ZELO ŽALOSTNO.

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2020 ob 10:59 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        KPK ,hja....Ivanu je prav,da le plače pobirajo.V nasprotnem bi Ivan bil spet arestant.

        1 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.10.2020 ob 7:51 Ja, gost

      , čim si levonja je itak vse v redu in transpatentno kak bi pravo Karči , samo finta je v tem ka so ljudje prenehali verjeti v pravljice in izmišljotine.

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.10.2020 ob 8:43 jurček gost

      Ta KPK je kvečjemu namenjena sama sebi saj od kar so to uvedli niso nikoli nikomur sodili .Ali je kot vedno premalo dokazov .

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.10.2020 ob 9:59 gost gost

      PRAVLJICA ZA VRTEC UKINITI KPK ITAK BREZ VEZE SAMO PRI PIVCOVI SO VIDILI NAPAKO BANDA

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.10.2020 ob 10:14 gost

      Gospod Teran .Popušil je na vseh frontah.Smrad rdeči.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2020 ob 10:55 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,od tebe šele smrdi,idiotizem najbolj,nepomembnež ti eden,ovca,kužek desni...k nogi,takoj....priden....

        1 9 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.10.2020 ob 11:12 gost gost

      Vi desne ovce in budale zavedene brez možganov, takši se oglašate. Ka so pa vaši že vse nakradnoli, pa jin ta KPK nika nej mogla. Da bi vas bar še bole j. vsi vaši vkuper. Sran vas je lejko, ka ste takše budale. Kak je že tisto, vej ne vejte ka delate.....

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.10.2020 ob 12:20 gost

      Vrana vrani ne izkljuva oči.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.10.2020 ob 20:59 gost gost

      ja tako je tudi mi smo sprožili revizijo neke osebe in čeravno so bili dokazi in priče revizija ni ugotovila nobenih pomanjkljivost ali kraje družbenega kapitala tako da najmočnejša na svetu v korupciji je apsolutno slovenija sramota za slovenijo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.