https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na murskosoboškem pokopališču bo nov grobni prostor za raztros pepela

03.11.2020 ob 5:50  

Želje ljudi o načinu pokopa se spreminjajo. Še nekaj let nazaj so prevladovali klasični pogrebi, danes se opravi vse večje število žarnih pogrebov. V zadnjih letih se povpraševanje po drugačnih rešitvah povečujejo. Raztros pepela se opravi na posebej za to določenem prostoru na pokopališču ali zunaj njega.


Mestna občina Murska Sobota bo v ta namen uredila prostor za raztros pepela na pokopališču v Murski Soboti. Po navajanju mestne uprave bo, projekt izdelala arhitektka Tina Kolarič Tibaut, iz podjetja Atrij. 

Projekt je opisala z besedami: »Območje raztrosa pepela bo umeščeno na trenutno prazno lokacijo (zelenico) na območju pred poslovilnim objektom. Pri idejni zasnovi prostora je predvidenih več grajenih struktur, ki so umeščene v linijo s krožno oblikovanim nadstreškom pred poslovilnim objektom (spominski zid s prostorom za napis imena pokojnih, spominsko obeležje na sredini območja za raztros pepela in krajna zamejitvena struktura (stena), ki se dviga iz tal in se v drugem krogu spusti nazaj v tla). Zamejitvena grajena struktura nakaže, da gre za območje, kjer gibanje ni prosto dopustno, s čimer preprečimo naključno sprehajanje po območju raztrosa pepela, hkrati pa ustvarimo intimo na samem območju raztrosa. Ob tej zamejitveni strukturi so predvidene nižje grmovnice, na sredini območja za raztros pepela pa je predvidena zasaditev večjega drevesa, ki se bo dvigalo iz spominskega obeležja iz stebrov in krožnega kolobarja na vrhu.

Dela se bodo po izboru izvajalca začela predvidoma v mesecu decembru, predvidena vrednost projekta bo okrog 50.000 EUR.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.11.2020 ob 6:28 binbo gost

      To naj že enkrat naredijo, ne da samo pišejo po vseh portalih. Upam da ne bodo delali kot Slovensko ulica. Potem bodo končali čez tri leta.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2020 ob 7:53 Andrew Dacomb gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov in dela približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. maxjob3.com

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.11.2020 ob 8:20 Čergoli gost

      Baje je možno za doplačilo raztros pepela iz zraka!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.11.2020 ob 12:33 gost gost

      Jes pa mislin, ka se zadnja leta v Soboti dosta gradi, obnavlja in popravlja, kar je bilo v preteklih letih zapostavleno. Tudi glavna ulica je obnavlja v roku, kolikor pač vreme dovoljuje in bodo končali še pred rokom. Tak, ka enjajte s kritikami, malo si poglednite, pa te bluzite.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2020 ob 13:02 gost

        KAJ IMAJO TISTI BREZ DELA OD OBNOVLJENE SLOVENSKE ULICE? JE TEBI JASNO KAJ BI SE V SOBOTI DALO NAPRAVITI ZA TEH 5 MILIJONOV EVROV IN ZA ONIH 7 MILIJONOV, KI SO ŠLI V EXPANO, KI BO VEČNO PRINAŠAL IZGUBE? LJUDJE Z DRUŽINAMI PA BREZ DELA IN BREZ STANOVANJ TER LAČNI. POLICAJ ŠE NIKOLI NI BIL DOBER ŽUPAN. NIKOLI.

        8 6 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.11.2020 ob 13:46 AAAAAAAAAAA gost

      Gost ne filozofejraj z nezaposlenimi pa takšnimi, tebi je samo tou krijvo ka je župan nej po tvojon okusi, lejko napravi bilo kaj pa ga boš šinfo. Jevšek je najboukši župan ka ga je Sobota kdaj koli mejla.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.11.2020 ob 15:15 gost gost

      Oni ob 13.02, daj ne bluzi z bedarijami. . Kakši brezposelni, za te naj skrbi država, kera trenutno samo kradne. Vej pa ne vejš, ka je centraluzacija, kakše še do zdaj nej bilou. Ne piši bedarij, malo se pozanimli, pa te pisari. Rzen, če vervleš puklastomi, ha, te de vse vred zel, najbole pa sebe pa svoje oprode. Zdaj JJ in nikdar več.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.11.2020 ob 15:18 gost pet gost

      Te penezi za obnovo so evropska sredstva, kera so bila dodeljena na natečaju. Zato nemajo veze z brezposelnimi, ker so namenska in dugam nemrejo iti. Tak, ka nej pisariti bedarij, če nemate eni pojma za koj se ide.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2020 ob 21:20 gostitelj gost

        gost pet - cvek sedi ? Te penezi za obnovo so naša sredstva, ki smo ji poslali v Bruselj in za katera smo se potem borili na natečaju.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.11.2020 ob 8:23 - gost

      Kako bodo pa zagotovili, da nam raztrošenega pepela veter ne bo pihal po vrtovih in parcelah?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.11.2020 ob 8:24 - gost

      Kako bodo pa zagotovili, da veter raztrošenega pepela ne bo razpihoval po naših vrtovih in parcelah?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.