https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenija po indeksu enakosti spolov pod povprečjem EU

23.02.2021 ob 6:00  

Evropski inštitut za enakost spolov je objavil najnovejše rezultate merjenja indeksa enakosti spolov, s poudarkom na zaposlovanju in delu v digitalnem svetu. Slovenija se v letu 2020 umešča na 11. mesto med vsemi državami članicami, kar je malo pod evropskim povprečjem.

Indeks enakosti spolov, v katerega so vključene vse države članice EU, pokaže koliko je posamezna država članica oddaljena od enakosti spolov na lestvici od 1 do 100, kar predstavlja popolno enakost spolov, ter kakšno je evropsko povprečje. Vključuje šest ključnih področjih, to so delo, denar, znanje, čas, moč in zdravje ter presečno področje nasilje.

Slovenija se je letos z indeksom 67,9, ki je za 0,2 točke pod evropskim povprečjem, uvrstila na 11. mesto. Na vrhu lestvice je letos znova Švedska (83,8), sledita ji Danska (77,4) in Francija (75,1). Najnižje na lestvici pa so Romunija (54,4), Madžarska (53,0) in Grčija (52,2), ki je ponovno na zadnjem mestu.

Slovenija je v letošnjem letu napredovala le na področju denarja. V primerjavi z lanskim letom so tako ženske kot moški prejeli višji povprečni neto dohodek, prav tako pa se je za 0,4 odstotka zmanjšala stopnja tveganja revščine pri ženskah.

Na podlagi dveh indikatorjev, ki merita področje dela (udeležba na trgu dela ter segregacija in kakovost delovnih mest), je Slovenija dosegla za 0,2 točke manj glede na lansko leto, in sicer zaradi povečanja spolne segregacije pri zaposlovanju.

Na področju moči je Slovenija dosegla 55,0 točke, kar je v primerjavi z lanskim letom za 2,6 točke manj. Statistika je posledica nižjega števila ministric v vladi, poslank v državnem zboru ter svetnic v občinskih in mestnih svetih. Znižal se je tudi delež žensk v upravah največjih gospodarskih družb, ki kotirajo na borzi, kot tudi delež žensk v upravi centralne banke.

Na področju zdravja Slovenija dosega 86,9 točke oziroma za 0,2 točki manj kot lani. Podatki kažejo, da moški svoje zdravje še vedno ocenjuje bolje kot ženske, kljub temu da je pričakovana življenjska doba žensk v povprečju 6 let višja v primerjavi z moškimi. Razlik v spolu pa ni mogoče zaslediti pri dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Letošnji indeks enakosti spolov posebno pozornost namenja digitalizaciji, in sicer na področju uporabe in razvoja digitalnih veščin in tehnologij, digitalne preobrazbe sveta dela ter širših posledic in vpliva digitalizacije na človekove pravice, nasilja nad ženskami in skrbstvene dejavnosti.

Digitalizacija in nove tehnologije igrajo ključno vlogo pri vzpostavljanju zaupanja in pospeševanju vključevanja več žensk na trg dela. Podatki za Slovenijo izpostavljajo izziv spolne segregacije na področju izobraževanja in zaposlenosti v digitalnem sektorju, saj se na tem področju izobrazi in zaposli več kot 80 odstotkov moških. Slovenija bo zato tej temi namenila pozornost v času predsedovanja Svetu EU.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.02.2021 ob 7:23 šilček gost

      Slovenski menedžerji so čista katastrofa nimajo pojma od pojma,ko treba dati delo ljudem se ne znajo pogajati govorijo ve drugo samo tisto kar treba pa ne znajo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.02.2021 ob 9:01 gost

      V Sloveniji so na teh položajih samo luzerji keri so prišli do položaja samo prek poznanstva ali pa z podkupnino. O delu kero bi morali upravljati pa imajo svetovalce ki njim vodijo posle kere bi morali oni opravljati.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.02.2021 ob 13:11 Totalitarni luzerji gost

        skandal24.si/skandal/laznivemu-karlu-erjavcu-se-ponovno-dogaja-stranka-nedemokraticni-prijemi-so-se-vrnili-kot-

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.02.2021 ob 11:31 gostja gost

      Sramota za Slovenijo in to v 21 stoletju. Ja, to dela ta skrajno skorumpirana in pokvarjena vlada oz. ne ,ne vlada. Eden in edini tviteraš, ki o vsem odloča in je edini za vse funkcije primeren. Uspelo mu je, ka je sanjal trideset let in to s svojimi podrepniki, ki ne upajo pred njim pisniti. To so nekateri tudi povedali in bili takoj diskreditirani. Prav majo mladi, ki bežijo iz te gnile dežele, ki ji vlada tiran, ki ga vsaj v sto letih nazaj ni bilo. Dobro, da je sto spozmal svet oz. svetovni politiki. Ker on pod politika ni niti p. in nikoli ne bo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.02.2021 ob 16:03 Rasizam gost

      24sata.hr/zabava/regular/2021-02-23

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.02.2021 ob 18:27 kilonja gost

      indeksi spolov... se gremo to v zdravstvu ? Se gremo to denimo v sodstvu ? učiteljstvu? komot damo 30-40 žensk s teh branž v rudnike, na ceste asfaltirat, zidat, avte šraufat, sestavljati pohištvo, podirati drevesa itd..pa dajmo biti potem načelni, 50 % - 50 %, pa ne samo tam kjer bi to ženskam pasalo . Zakaj so vsi na tem Svetu favšljivi belemu moškemu in so do njega sovražni ? Ne bi vsak pred svojim pragom začet pometata ?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.02.2021 ob 19:17 gost

      Dobro napisano ženske ne morejo in nikoli ne bojo konkurilare z moškimi,saj po moči ne in tudi po spretnosti ne.Pa seveda je to dejstvo treba sprejeti. Seveda pa še so v Sloveniji podjetniki,ki trdijo,da so ženske ah in oh ja v postelji mogoče drugje pa je druga zgodba.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.