https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ta pomurska občina v brezplačni najem prejela prikazovalnik hitrosti

09.11.2020 ob 6:05  

Agencija za varnost prometa je pripravila že deseti poziv za enoletni brezplačni najem prikazovalnikov hitrosti, na katerega se je prijavilo 34 občin, strokovna komisija pa jih je nato izbrala 15. Med njimi je tudi pomurska občina, ki je v teh dneh že prejela prikazovalnik hitrosti v brezplačni najem.


Prikazovalnik hitrosti Vi vozite so prejele občine Cankova, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Kidričevo, Kočevje, Kozje, Medvode, Metlika, Mirna peč, Poljčane, Postojna, Ptuj, Slovenska Bistrica, Šentjur in Škofja Loka, so v sporočilu za javnost zapisali na agenciji za varnost prometa. Prikazovalnik hitrosti namesti občina in z njim v času brezplačnega najema tudi upravlja.

Merila za izbiro občin so bili podatki o številu prometnih nesreč, umrlih, hudo telesno in lažje telesno poškodovanih oseb, večja ogroženost ranljivih skupin udeležencev v prometu, najbolj prometna območja in načrt promocije aktivnosti pridobitve prikazovalnika.

S prikazovalniki hitrosti želijo v agenciji spodbujati k umirjeni, odgovorni in strpni vožnji ter tako prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu, še posebej najbolj ranljivih, pešcev in kolesarjev.

Namestitev prikazovalnika je dokazano učinkovit kratkoročni ukrep za zmanjšanje povprečnih hitrosti v naseljih in izven njih, zagotavljajo na agenciji, saj podatki kažejo, da vozniki, ki se zavedajo nadzora, ravnajo bolj previdno, tudi tedaj, ko nadzor ni očiten.

Omejitve hitrosti in njihovo dosledno spoštovanje so ključnega pomena, predvsem v naseljih. Prehitra vožnja je še zmeraj zelo pogost vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Kot poroča STA je policija od začetka leta pa do konca septembra ugotovila več kot 87.000 kršitev s področja hitrosti. V tem času je zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah ugasnilo 22 življenj, opozarjajo na agenciji.

*Foto: Javna agencija RS za varnost prometa

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.11.2020 ob 15:05 AVP gost

      Agencijo zapret, denar pa namenit v te rekvizite. Žalostno je, da občine niso sposobne nabavite svetlobne signalizacije in zato rabimo kao neko kvazi agencijo, ki rabi xx ljudi, da pišejo yy Odločb za občine, da dobijo signalizacijo. Agencijo, ki po vsaki analizi ugotovi, da je potrebno povišati kazni, enostavno ni treba. Še posebej, ko ujamejo ta glavnega agencije, da dela pi******, ki jih je sam zaznal kot problematične.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.