https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zbüjdi se: Korak od blagostanja do brezdomstva je zelo majhen

Murska Sobota, 16.08.2011 ob 21:21  

V okviru festivala Zbüjdi se! je v Murski Soboti potekala javna tribuna na temo »Perspektive in izzivi pri socialnem vključevanju brezdomnih oseb«. Predstavniki različnih organizacij so opozorili na vse večje število brezdomcev in predvsem na prepoznavanje tovrstnega problema v neposredni okolici in pripravljenosti pomagati ljudem, ki so se znašli na robu.

Kot gostje javne tribune so spregovorili: Borut Grabrijan (MDOSZ), Suzi Kvas (Zavod SOCIO), Carmen Šeruga Bednar (CSD MS), Rofina Bernjak (MO MS), Tadeja Casar (Zavetišče MS – MOZAIK) in Alojz Kavaš (društvo MOZAIK).

Noben mladostnik ne sme postati brezdomen

V Sloveniji se izvajajo že mnogi programi in strategije za preprečevanje oz. odpravljanje brezdomnosti in temeljijo na stanovanjskem področju (zagotavljanje bivališč, subvencioniranje najemnin ...), socialnem področju ter na področju zaposlovanja, kot je med drugim pojasnil Borut Grabrijan iz Ministrstva ter pri tem še poudaril pomen sodelovanja lokalnih in državnih oblasti.


Z nogometom nad brezdomstvo

Kot je pojasnila Suzi Kvas iz Zavoda SOCIO, so tudi slovenski brezdomci vključeni v projekt svetovnega prvenstva v nogometu za brezdomne in socialno izključene osebe. "To ni samo nogomet, je veliko več," je dejala Kvasova in dodala: "Kar sedem od osmih tekmovalcev lanskega tekmovanja si je po prvenstvu našla službo in uredilo dom."

Brezdomstvo je del vsakdanjosti

Brezdomstvo nas spremlja povsod, pomembno pa je, da ga opazimo in ustrezno ukrepamo, je na okrogli mizi povedala mag. Carmen Šeruga Bednar iz Centra za socialno delo Murska Sobota. Razlogi za brezdomstvo so lahko zelo različni: hitre spremembe, preoblikovanje socialnih mrež, nova tveganja, družinski problemi ... "Korak od blagostanja do brezdomstva je zelo majhen," je še poudarila Šeruga Bednarjeva.

Tudi v Murski Soboti brezdomcem zagotavljajo topel obrok in posteljo

Zavetišče za brezdomce obstaja tudi v Murski Soboti, in sicer tam osebe dobijo hrano, prenočišče, možnost vzdrževanja higiene, celodnevno bivanje; ob vseh primarnih človeških porebah pa dobijo tudi pomoč in podporo pri urejanju statusa ter vključevanje v različne projekte ter posredno v družbo.

Festival Zbüjdi se poteka še do petka. Program festivala si lahko preberete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Chevapcic
      17.08.2011 ob 9:43 Chevapcic

      .. revščina - največji problem človeštva .. .. ge san jo sicer že navajeni in mi jo je nej težko absorbejrate kak dnevni izziv preživetja, vsen ostalin pa želim, ka se uspešno izkopajo iz nje, če 'akoravno gre za najtežjo življenjsko nalogo .. ;-) .. gda revščino preživejš, spoznaš, kak je vse ostalo enostavno, tak ka se nej predati duševni bolečini etc., .. z duševno bolečino drugače nej nič narobe, tau je vse človeško .. ;-)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.