https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali se obeta znižanje kazni za manjše prekoračitve hitrosti?

09.11.2020 ob 10:00  

Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja spremembe zakona, ki bi znižala kazni za nekatere prometne prekrške.


Kot so potrdili za STA, predlog še ni obravnavala niti vlada, nižanje kazni pa bi po prepričanju nevladnikov morali spremljati drugi ukrepi, od boljše preventive do učinkovitejšega nadzora.

»Predlog predvideva konkretno znižanje večine denarnih kazni za manjše prekoračitve dovoljene hitrosti na cestah, medtem ko predvidene kazni za večje prekoračitve hitrosti po zdajšnjem predlogu ostajajo enake. Na ministrstvu poudarjajo, da vlada predloga še ni obravnavala, tudi v parlamentarni proceduri pa ga bo mogoče še izboljšati,« poroča STA.

Nekoliko zadržani so v strokovnih organizacijah na področju preventive varnosti v cestnem prometu. Kot so opozorili v zavodu Varna pot, je hitrost razlog za nastanek skoraj polovice najhujših prometnih nesreč v Sloveniji.

Izpostavljajo primere drugih evropskih držav, kjer so na področju varnosti prometa uspešni- to so npr. dosegli najprej s spremembo zakonodaje, in sicer res z znižanjem kazni za prekoračitev hitrosti, so pa tudi uredili pravne temelje in zakonodajo, da je mogoče postavljanje večjega števila radarjev in sekcijsko merjenje hitrosti na avtocestah in hitrih cestah.

Izpostavljajo tudi pomen izobraževanja za večjo prometno varnost ter tudi medije in javnost za gradnjo višjih standardov varnosti državljanov ter kulture varne mobilnosti. Izpostavljajo tudi politiko in izkazovanje višjih civilizacijskih norm, kjer je pomembna varnost življenja in zdravja državljanov, sistemska stabilnost, graditev zaupanja in jasen cilj ukrepov, ki so strokovno in dolgoročno umeščeni v državo. Izpostavljajo pa tudi graditev političnega konsenza, da ukrepi varne mobilnosti niso predmet dnevno-političnih interesov, še poroča STA.

Strokovnjak s področja prometne varnosti Andrej Brglez pa je za POP TV izpostavil, da mora biti kazen hitra in učinkovita ter primerno visoka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.