https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

NIJZ staršem: Če bo otrok sam doma, določite jasna hišna pravila

07.11.2020 ob 12:53  

V ponedeljek se po podaljšanih počitnicah k pouku, čeprav na daljavo, vračajo vsi osnovnošolci. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) staršem tistih otrok, ki bodo sami doma, svetujejo, naj se z otrokom vnaprej dogovorijo za pravila, ki jih mora spoštovati, ko je sam doma. Skupaj napišemo seznam pravil in ga obesimo na vidno mesto.


Kot poudarjajo, ni enotnega merila, kdaj otroka pustiti samega doma, otroci se namreč med seboj precej razlikujejo. A po splošnih priporočilih otroka, mlajšega od 10 let, ne puščamo doma samega.

Staršem starejših otrok svetujejo, naj bo odločitev, ali jih pustiti same doma, odvisna predvsem od otrokove zmožnosti dobre presoje in pravilnega ravnanja, ko se znajde sam v nepričakovanem položaju. “Upoštevamo tudi, kako odgovoren je otrok pri delu za šolo in domačih opravilih ter ali spoštuje dogovorjena pravila in varnostne ukrepe,” dodajajo. Predlagajo, da starši otroka nekajkrat preizkusijo in pustijo za krajši čas samega, medtem ko so nekje v bližini in lahko dosegljivi. Potem naj se o tej izkušnji z otrokom pogovorijo in ugotovijo, pri katerih spretnostih še ni dovolj zanesljiv.

A še preden otroka pustijo samega, svetujejo, da se družina dogovori o pravilih, ki jih bo otrok spoštoval tudi, ko bo sam doma. Poudarjajo teme, o katerih se je pomembno dogovoriti. In sicer kdaj in kako naj spremlja pouk na daljavo in naredi domačo nalogo, ali lahko uporablja kuhinjo za pripravo malice in katere gospodinjske aparate lahko uporablja, ali lahko gleda televizijo in igra računalniške igrice, če da, pa tudi, katere lahko igra in kako dolgo.

Poleg tega naj starši z otrokom dorečejo tudi, katera domača opravila mora narediti, da obiski sošolcev, prijateljev ali sosedov niso dovoljeni, da ni dovoljeno iti iz stanovanja, niti ni dovoljeno odpirati vrat neznancem ali sosedom.

Starši naj z otrokom tudi za vsak dan pripravijo urnik, ki naj vključuje natančno uro in trajanje vsake dejavnosti. Poleg tega naj poskrbijo za malico in zdrave prigrizke, če ne želijo, da otrok uporablja štedilnik, mikrovalovno pečico, nože in drugo opremo. Če pa otroku dovolijo, da si hrano pripravlja sam, pa mora razumeti in spoštovati nekatera varnostna pravila, ker se otroci v kuhinji največkrat opečejo z vročo hrano in tekočinami, še opozarjajo na NIJZ.

Otrok pa naj bo tudi poučen, kaj storiti oz. na koga se obrniti v primeru nezgode, poškodbe, če bi prišlo do požara, poplave ali druge nesreče. Otrok naj se zna oskrbeti, če se ureže ali opeče. Na vidnem mestu naj bodo na voljo telefonske številke in drugi podatki za nujne primere, svetujejo na NIJZ. Izpostavljajo klicne številke nujne medicinske pomoči in gasilcev 112, policije 113, pa tudi domači naslov in telefonsko številko, ime, priimek in telefonsko številko staršev, soseda, ki mu starši zaupajo ter starih staršev ali družinskih prijateljev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2020 ob 13:00 gost

      Kaj to zopet piše tista " pametna " pediatrinja Tina Bregant? Kaj ona misli, da smo starši popolni bedaki ali kaj? Starši smo vzgojili ogromno otrok, zdaj nam bo pa tako ženšče pamet solilo. Naj se nekam spelje in tam ostane.

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2020 ob 13:02 gost

      Df dobro si to zapomni, tudi ti si neke vrste otrok, sam izoliran od ljudi v svoji dnevni sobi. Nikomur ne odpiraj vrat, tudi sorodnikom ne, da se ne nalezejo tvojega virusa, ki se imenuje blazna norost.

      2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.11.2020 ob 13:06 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Crack se naj uredi,vizualno je ogaben,redno odurno mora biti ko ga vidiš po kosilu,pamet je psihička,bedasta....in Crack deli pamet.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.11.2020 ob 13:08 gost

      Nijz,, jasno je bilo povedano da se šole ne smejo zapirati v Evropi. Samo bedaki slovenski vladni ne razumejo verjetno kaka so pravila za celo Evropo. Kajti mi smo edina država kera ima šole zaprte. Edino blazno tele nesposobno vladno je tvital in čestital trampi keri ni zmagal v ZDA. Vse razumejo drugače kot ostala Evropa.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.11.2020 ob 13:53 miro gost

      Tele te jebe redno pa še naprej te bo ,ker si revež brez osnovnih življenskih navad in nimaš niti kančka zdrave pameti ampak ti jo je nekdo nafilal z neumnostjo in zavistjo ,ki te bo slejkoprej ugonobila!!! bole se z drekom dol strejli kot pa da nadaljujež z takim pametovanjem!!!! siromak si bil in boš ostal še naprej ker se ti možgani kisajo!!!!!!

      0 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.11.2020 ob 14:27 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Miro je lepo napisal,Miro ima kulturo in življenjske navade,Miro je vernik.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.11.2020 ob 15:00 gost

      ,,,, Miro,,, kaj pa taka živčnost. Saj pa nismo Slovenci krivi če tvoje tele keromi tako slepo verjameš bolozno nesposobno. Da gre čestitat in tvitat tistomi keri ni zmagal v ZDA zdaj se pa celi svet z njega norčuje. In to naredi politično z tem dejanjem pa je osramotil celo Slovenijo ker diplomatsko se to ne dela. On se pa je obnašal kot,,, baba vanga,,, bedak bulozni.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.11.2020 ob 15:51 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ivan bi bil preci pameten,če bi vsaj gležnje lizal Babi Vangi.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.11.2020 ob 16:20 mačo gost

      mamice naj so doma ges bom okrog pošto nosil pa jih tolažil--žilil to jim bo po napornem delu sprostitev

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.11.2020 ob 16:54 gost

      dobro, da vi iz NIJZ KREPNETE, ko otroci današnji 5,6,7 let stari otroci zrasejo in bodo okli 22 leta vsi v umobolnicah, kajti če boste takrat še živi, vas bo koronek premetaval levo desno, gor - dol, tako vas današnji hišni zaporniki nabunkajo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.11.2020 ob 17:32 gost

      NIJZ ,ka serete in nekoga učite o pravilih .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.11.2020 ob 17:56 963 gost

      Mislim, tem so pa vsi konji vujšli. Ka nam pa zdaj NIJZ pamet soli, kak naj doma delamo s svojimi otroci. Ka imajo slabo vest, ker so nam otroke pustili doma.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.11.2020 ob 18:02 gost gost

      Ta NIJZ in ti vladni nastavlenci tan so ena velka sramota. Do zdaj so še n ej znali dati pametnih nasvetov, samo bedarije in neizvedljive stvari. Sramota in vse jih odstaviti, skuper s to nesposobno vlado.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.