https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V soboški bolnišnici 151 bolnikov s covid-19, kritično je pomanjkanje kadra

10.11.2020 ob 15:44  

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so maksimalno povečali posteljne zmogljivosti za bolnike s covidom-19, tako da imajo ta hip 128 postelj za akutne bolnike in 23 postelj za intenzivno zdravljenje. Vse postelje so zasedene, so sporočili iz soboške bolnišnice.

Trenutno je bolnišnici hospitaliziranih 151 bolnikov s covidom-19, od tega jih 23 potrebuje intenzivno zdravljenje. Bolnike, ki potrebujejo zdravljenje in jim ne morejo zagotoviti ustrezne namestitve, pošiljajo v druge bolnišnice po Sloveniji od sredine prejšnjega tedna.

Bolniki s koronavirusno boleznijo so nameščeni v prostorih stare stavbe Ginekološko- porodniškega oddelka. Tudi Infekcijski, Pljučni oddelek ter del Otroškega in Internega oddelka so namenili bolnikom s covidom-19. Bolniki, ki zaradi koronavirusne bolezni potrebujejo intenzivno zdravljenje, so nameščeni v enoti za intenzivno terapijo Oddelka za perioperativno medicino, ki so ga razširili v operacijske prostore.

V bolnišnici se zaradi naraščajočega števila bolnikov s covidom-19 spopadajo z veliko kadrovsko stisko. Da lahko zagotavljajo zdravstveno oskrbo tako za bolnike s covidom kot druge bolnike, ki so k nam napoteni s stopnjo nujnosti »nujno« in »zelo hitro«, sprotno usklajujejo aktivnosti in med oddelki prerazporejajo zdravstvene delavce. Še posebno kritično je pomanjkanje kadra s področja zdravstvene nege, usposobljenega za obravnavo bolnikov na intenzivni terapiji.

V bolniškem dopustu je trenutno 197 zaposlenih, od tega 83 zaradi pozitivnega izida testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Zdravstveno osebje je zaradi preobremenjenosti izčrpano. Na njihove pozive za pomoč pri delu so se odzvali Zdravstveni dom Murska Sobota (s 4 diplomiranimi medicinskimi sestrami in 1 zdravstvenim tehnikom pripravnikom), Zdravstveni dom Gornja Radgona (z 3 diplomiranimi medicinskimi sestrami), Psihiatrična bolnišnica Ormož (z 1 diplomirano medicinsko sestro), Zdravstveni dom Lendava (z 1 diplomirano medicinsko sestro) in Zdravstveni dom Ljutomer (z 1 diplomirano medicinsko sestro in 2 zdravstvenima tehnikoma pripravnikoma). Prav tako so se jim pridružili 3 prostovoljci. Vse zunanje zdravstvene delavce in vse druge, ki so se pripravljeni vključiti v delo v bolnišnici, znova vljudno prosijo, da se jim pridružijo.

Prebivalce Pomurja pa še naprej pozivajo k doslednemu izvajanju preventivnih ukrepov, kot so nošenje mask, upoštevanje varne razdalje ter dosledna higiena kašlja in rok. Širjenje okužbe lahko dodatno zamejimo z uporabo mobilne aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi OstaniZdrav, ki nas obvesti, da smo bili v stiku z okuženo osebo.

    Fotogalerija