https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Petek trinajsti, zakaj toliko strahu?

13.11.2020 ob 9:00  

Danes je spet petek 13. Nekaterim se bo ob tem dejstvu naježila koža, drugi bodo zamahnili z roko, češ to je zgolj en običajen dan v mesecu. Tako kot hoja pod lestvijo, pazimo, da nam črna mačka ne prekriža poti ali pa da ne razbijemo ogledala, velja, da nam petek 13. prinaša nesrečo. Točen izvor tega vraževerja ni znan.


Zakaj je petek 13. nesrečen dan?

Razlago, zakaj naj bi bilo število 13 nesrečno in zakaj je petek 13. nekje v 19. stoletju obveljal kot nesrečen dan, je možno najti v zgodovini samega števila 13. V numerologiji je namreč številka 12 znana kot številka popolnosti, kar se vidi v dejstvu, da ima leto 12 mesecev, da je na gori Olimp bivalo 12 bogov, Jezusu je sledilo 12 apostolov. Medtem ko število 13 izraža neko nepravilnost. Iz Zadnje večerje izhaja vraževerje, da trinajsti gost (Juda Iškarijot) prinaša smrt enemu izmed obednikov. 

Čeprav so negativne povezave s petkom šibkejše, nekateri menijo, da tudi te imajo korenine v krščanski tradiciji. Jezusa so križali v petek, petek pa naj bi bil tudi dan, ko je Eva dala Adamu usodno jabolko z drevesa znanja, pa tudi dan, ko je Kajn ubil svojega brata Abela. V starem Rimu je petek veljal za nesrečen dan, saj so tega dne izvrševali smrtne kazni. Vikingi pa so med drugim verjeli, da bo vse goste kmalu obiskala smrt, če jih bo v istem času za mizo sedelo 13.

Čez desetletja, stoletja in tisočletja sta nesrečna številka in nesrečen dan, dobila prav posebno "vrednost". Če sta namreč v kombinaciji, tako kot danes, naj bi to resnično prinašalo smolo.

Foto: Wikipedia

Triskaidekafobija ali strah pred številko 13

Strah pred tem dnevom je tako razširjen, da so psihologi celo prišli do besede za tiste, ki trpijo zaradi tega: paraskavedekatriaphobia. Strah je svojevrstna različica triskaidekafobije, strahu pred številom 13. Za tem strahom naj bi trpelo več kot 60 milijonov ljudi. Strah pred številko 13 naj bi imela celo nekdanji ameriški predsednik Roosevelt in cesar Napoleon. Britanski znanstveniki so pred kratkim na podlagi analiz prometnih nesreč ugotovili, da je verjetnost le-teh 52 odstotkov večja ob petkih, 13., kot na običajni dan. Razlog naj bi tičal v tem podzavestnem strahu, paraskavedekatriafobiji.

Na petek 13. se je rodil veliki režiser grozljivk Alfred Hitchcock. Leta 1999 bi praznoval svoj stoti rojstni dan. Na petek 13. so se rodili tudi Fidel Castro (1926), edinstveni igralec Steve Buscemi (1957), železna Margaret Thatcher (1923) in danes že precej pozabljeni dvojčici Olsen, Mary in Kate (1986). 

Število 13 torej predstavlja simbol smrti, smrt pa lahko pomeni tudi novo rojstvo, začetek nečesa novega. Želimo vam uspešen in pozitiven petek 13.

Vir fotografij: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.11.2020 ob 12:47 Zato ker gost

      so na petek 13. iz Arabije prisli Ali Baba in 40 razbojnikov ki so strasili ljudstvo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.11.2020 ob 14:54 gost

      Verjetno se je tudi,,, princ teme,,, rudu v petek 13 ker drugače ne moreš biti tak diktator.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.11.2020 ob 20:20 Sebastian Hutchinson gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. PrijateljIca mojIh sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov In dela približno 26 ur na teden. Ne morem verjetI, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.11.2020 ob 11:38 kilonja gost

      Levuharji radi sakši den sejejo panike in ustrahujejo ljudi, vse z namenom da bi prišli nazaj na oblast . Za levuhe je sakši den petek 13, v bistvi pa živijo itak sakši den 1. April.HHHAHHIIHOOHI majmuni rdeči.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.11.2020 ob 11:40 kilonja gost

      Na petek 13 je Pajdojov bratranec, šteri liči na Janšu, jeb.al ženu od DEBELOGA. Pfuj debeli luzeru jedan.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.