https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Vlada sprejela 14-dnevno zaostritev ukrepov, ukinitev javnega prometa, pouk na daljavo

12.11.2020  

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

Vlada se je danes sestala na seji, kjer je med drugim odločala o trajanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Po dolgi razpravi je vlada pripravila nekatere ukrepe, ki so v bistvu doslednejše izvajanje že veljavnih ukrepov, je uvodoma povedal Kacin.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je uvodoma izpostavil, da je epidemija v porastu v vseh državah Evrope. Tudi naše sosede vrh epidemije šele pričakujejo. »Vse države se odločajo za resne omejitve za obvladovanje epidemije, ker brez tega ne gre,« je dejal.

Zaskrbljujoč je po besedah ministra odstotek pozitivnih testov, ker se praktično ne spreminja. Ob tem pa beležimo vsakodnevno naraščanje števila hospitaliziranih. Velike težave imamo tudi zaradi povečanega števila okuženih med zdravstvenimi delavci. Vedno več pa je tudi okužb v domovih z starejše občane.

Izpostavil je, da je ključno zmanjševanje kontaktov med različnimi gospodinjstvi. Ukrepi, ki so jih sprejeli 26. oktobra so po njegovih besedah le delno uspešni. Če pa bi danes sproščali ukrepe bi ponovno povzročili eksponentno rast okuženih.

Z ukrepi, ki so jih sprejeli, bodo tako skušali zmanjšati število stikov med ljudmi. Sprejeti ukrepi bodo veljali 14 dni, veljavni pa bodo po objavi v uradnem listu, torej predvidoma od sobote, je dejal Gantar. Še naprej bodo tako šole potekale na daljavo in vrtci delovali le za nujne primere. V veljavi ostajajo tudi omejitve vezane na športne dejavnosti. Ukrepi na področju gospodarstva so še v pripravi, a gredo v smer spomladanskih ukrepov.

V tem obdobju bo ponovno zaprt javni prevoz in šole vožnje, taksi službe pa bodo lahko delovale. Glede na čas v katerem se nahajamo bodo lahko obratovali vulkanizerji in dimnikarji. Upravne enote bodo delovale samo za najnujnejše primere

Industrijska proizvodnja bo ob spoštovanju ukrepov delovala naprej. Vse nenujne trgovine se bodo v tem obdobju zaprle. Zaprti bodo trgovski centri, razen živilskih trgovin. Odprte pa bodo ostale banke in pošte.

Vlada se je na seji seznanila tudi s strategijo cepljenja proti covid-19. »Imamo prve resne obete, da bi decembra prišli do prvih doz,« je dejal Gantar.

Minister Hojs pa je predstavil začasno delno omejitev gibanja, ki začne veljati s petkom, torej jutrišnjim dnem. Prepovedano je vsakršno zbiranje ljudi, izjema je le družina ali skupno gospodinjstvo. Če se želi nekdo poročiti, bo to mogoče, mora pa predhodno dobiti soglasje ministrstva za delo.

Še vedno je omejeno gibanje med občinami, izjeme pa so enake kot so bile spomladi. Spremembe so tudi na mejah. S ponedeljkom, 16. novembrom, brez karantene ne bo več mogoč za lastnike nepremičnin v sosednji državi.

Črtali so tudi izjemo, ki je dovoljevala obiske družine v tujini v roku 72 ur. »Izjema bo veljala le še za EU in schengensko območje. Preživljanje vikendov v Srbiji ali Bosni in Hercegovini ni več mogoče,« je pojasnil Hojs.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.11.2020 ob 17:50 gost

      Lejku vij zaprite vrajžu mater itak de telko bolnih kelko de vlada rabila. Tujci z bivše jeuge Lejku odiju sakši din k nan delat pa virus raznašaju. Mi bedaki mu pa totalno zapreti številke du pa itak letele v nebo. Kajti niti vlada jih ne jebe in stroka ker su ži itak večina okuženi. Či Nej z virusom pa z norostjo. Tudi božiček Krek je okužen zdaj ko bi moral počasi na pot.

      34 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.11.2020 ob 17:53 gost

      Bedaki vladniveč ne vejo ka bi zaprli. Na sebi supa puzabili ka bi se zaprli tja do leta gospodovega 2050.se bo vsaj lažje dihalno.

      22 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.11.2020 ob 18:13 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Tak je,vladne,pa vse politike pozaprti,vse poslance,vsa ministrstva,pa vse agencije in svetovalce,vred z Borutovim zombijem,ki mu ga je namestil Ivanhoe,v rit brcniti(Borata tudi),brez odpravnine,lopovske gospodarstvenike do konca življenja v lance,vse jim vzeti,tudi kar so prepisali,namestiti Svet modrih z enih sto ljudmi,Slovenija bo v raju.

      12 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.11.2020 ob 18:26 Ovčka gost

      Govna nam krojijo život.

      20 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.11.2020 ob 18:42 gost

      Za dva tedna se mora zapret tudi parlament. Noben poslanec se dva tedna ne sme ganiti iz parlamenta.Zelo stroga karantena.

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.11.2020 ob 19:18 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,hvalevredno,jaz bi kar ukinil vse,pozaprl ,v lance spravil politike,svetovalce,agencije in lopovske "gospodarstvenike",pred zid postavil korumpirance izkoriščevalske nas delavstva, cerkev se naj sama vzdržuje,socialnim pomoči dati kar je treba, doktorji naj delajo,ne samo mastno služijo(enih nekaj je nesposobnih,kar precej),pa SVOBODA LJUDI,PAMETI IN POŠTENJA.ŽIVELA DIKTATURA DELAVCEV,PROLETARIATA ,DOL Z KAPITALOM,DOL Z ZAJEDAVCI NAS LJUDI,DOL Z KLEROM DEBELIM,ZAJEDAVSKIM.ŽIVEL CHE,ŽIVEL KOMUNIZEM.

        7 9 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.11.2020 ob 19:24 gost

      sem rekel da bo tako,pa ste se hudovali...

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.11.2020 ob 20:00 gost

      debeli tablete si vzemi.Upam da bo prepozno,bo vsaj en BIk manj v SLO.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.11.2020 ob 20:06 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Vsi podleži,torej poslanci,vladni,sekretari,agencijski,"menagement",vsi nesposobni doktorji,nesposobni sodniki in inšpektorji,skorumpirani policjoti (ne navadni,oni višje),vsa duhovčina,vse pijavke nas Slovencev,vsi zajedalci,naj bodo brez plač leto ali dve,red bo,raj bo.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.11.2020 ob 20:10 kilonja gost

      Čergoli gost Živel LENIN IN OKTOBRSKA REVOLUCIJA....budaletino jedna, več smo duboko u Novembru a ti budaletina jedna pričaš o nekakvim kolesrskim revolucijama od Jaše Lenina u Oktobru..jok brate, odpade...bilo i prošlo, možete sada se o blokovima gonite jedan po drugim in da se sabljate sa svojima tvrdima organima.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.11.2020 ob 20:27 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Kilonja,res si kreten,nepismen po naše,še bolj po Balkansko,si pač dno človeka,sprejmi.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.11.2020 ob 20:33 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ma,nič,glavno ,da je usrani Logar okužil pol severne diplomacije,pa navaden serator je .

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.11.2020 ob 20:36 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ukinimo fašiste ,vse bo pomladno,celo pomladniki.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.11.2020 ob 20:38 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Prvič,naj banda vladna ta čas ne jè,ne žre,ne dobiva dohodka,tedaj bomo tudi mi vsi za to.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.11.2020 ob 18:31 LFL gost

      Zaradi 2% preveč pamethih smo zdaj vsi potegnili kratko.čergoli debeli,innjima podobni bedaki so veliki botri teh ukrepov.Kje pa so zdaj pametni kolesarji ?Pametnjakoviča z Lendavske je najbrž mrzlo da več ne kolesari.Ali pa si je pozabil napumpati biciklin.debeli če bi tebi prgledali GLAVO bi notri našli pajčevino.Ker pameti tam že dolgo več NI.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.11.2020 ob 10:34 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kak bomo mi drogeraši švercali drogo,če bo vse zaprto? Robe bo zmamjkalo. Jeba.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.11.2020 ob 16:59 Hugo Peter gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno deI0 na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabI 11 tisoč in dela prIbIIžno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusII. PotencIaI s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.