https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Direktor Cipot mnenja, da bi računsko sodišče moralo gledati širše

19.11.2020 ob 12:30  

Javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Puconci d.o.o. se je odzvalo na poročilo računskega sodišča v zvezi s poslovanjem podjetja CEROP d.o.o. v letih 2017 in 2018, pri čemer so pregledali tudi pomemben del dokumentacije za nazaj in naprej. Mnenja so, da bi Računsko sodišče moralo širše gledati na delovanje javnega podjetja CEROP, ki deluje v javno korist.


Kot je v odzivu navedel direktor Franc Cipot je v izdanem negativnem mnenju računskega sodišča, kljub pojasnilom tako z njihove strani, kot s strani občin, da je možno na nekatere ugotovitve gledati tudi drugače, dejal, da le te »niso bile upoštevane, pa čeprav so bile podkrepljene z mnenji  priznanih strokovnjakov Inštituta za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani«.

»Za mene kot direktorja podjetja in vse zaposlene na podjetju je izjemno pomembno, da ni nikjer v poročilu zaznati nobenih osebnih koristi kogarkoli in tudi nobenih oškodovanj podjetja! To bi rad še posebej izpostavil zato, ker bi nekateri na vsak način želeli prikazati obratno,« je zapisal.

Podjetje rešuje probleme z odpadki v Pomurju

Kot so zapisali je bilo podjetje CEROP d.o.o. ustanovljeno z namenom, da rešuje okoljske probleme, povezane z odpadki v regiji Pomurje. Dodajajo, da je izjemno pomembno to, da se je od leta 2009 do leta 2019 količina odpadkov, ki se odloži na odlagališču zmanjšala za 80%. Zmanjšal se je tudi ogljični odtis, hkrati se je povečal delež recikliranja odpadkov.

Za optimalno izrabo vseh kapacitet, ki jih ima s podnajemno pogodbo podjetje v upravljanju, morajo izvajati tudi obdelave in odlaganja mešanih in kosovnih odpadkov ter tudi storitve  posebne dejavnosti, saj le na ta način lahko podjetje prenaša del stroškov najemnine za infrastrukturo. "Takšen pristop k izrabi javne infrastrukture, ki jo ima podjetje v upravljanju omogoča nižje cene javnih storitev, ki so ves čas delovanja CEROP d.o.o. med najnižjimi v Slovenji." Od leta 2015 naprej ima podjetje tudi dovoljenje za predelavo odpadnega blata, ob tem pa ustvarja presežek, ki je namenjen širitvi dejavnosti podjetja.

Vrednost podjetja se je v 10 letih kot so zapisali povečala za 26 krat, s čemer se je v istem razmerju povečala vrednost naložb vseh občin. Ob izgradnji regijskega centra za ravnanje z odpadki Puconci, je bilo predvidenih 35 zaposlitev, z razširitvijo na posebne dejavnosti pa so zagotovili dodatnih 60 delovnih mest, kar je izjemen obliž na socialno stanje mnogih družin. Podjetje ima vse ljudi redno zaposlene in so plače na najbolj preprostih a zahtevnih delovnih mestih višje od minimalne plače.

Dodajajo, da v državi nimamo rešenega problema sežiga dela odpadkov, ki predstavlja dobro tretjino vseh odpadkov, zato mora podjetje ta material voziti v tuje sežigalnice. Ves čas podjetje uspeva zagotoviti prevzemnika teh frakcij pod relativno ugodnimi pogoji. "Druga podjetja imajo s tem velike težave, ki se odražajo v večkratnih požarih, ki povzročajo velika onesnaženja okolja," so zapisali v obrazložitvi.

Med drugim jim je uspelo zapreti odlagališče Dolga vas, kljub temu, da ob prevzemu odlagališča v letu 2009 to ni imelo formiranega ustreznega sklada za zapiranje. Takoj ob začetku delovanja podjetja v letu  2009 pa so morali pristopiti k izjemno zahtevni sanaciji odlagališča v Puconci, ki je prav tako prešlo v upravljanje podjetja brez formiranega sklada za zapiranje. Tudi tu se je pokazala izjemna organiziranost podjetja. Bili so tudi zelo pomemben člen pri izgradnji I. predvsem pa II. faze RCEROP, ki je danes v ponos širši regiji.

Podjetje ima tudi raziskovalno skupino, kjer se kujejo nove ideje pri nadgradnji ravnanja z odpadki, del tega je tudi center prenove in ponovne uporabe. "Čeprav je z vidika presoje RS takšen razvoj prepovedan za javno podjetje, je danes to strategija, ki je del evropskega zelenega programa, ki ravno naslavlja javni gospodarski sektor, da učinkoviteje vstopa v razvojna partnerstva, tudi na tem področju kjer deluje CEROP d.o.o. . Zgleda da smo bili pred časom…,« so še dodali.

Poudarjajo, da ni bilo nič od tega zaslediti v mnenju računskega sodišča. Prvi del mnenja se nanaša predvsem na usklajenost dokumentov, kar je bilo s sprejetim elaboratom za leto 2020 že v glavnem dopolnjeno. "Ker je mnogo pripomb na pripravo elaborata za zbiranje odpadkov v KS Puconci in Vaneča, se ta elaborat pripravlja in bo predlagan Občini Puconci v obravnavo v mesecu decembru 2020." Sicer pa so spremembe, kot so zapisali, pri delitvi stroškov, vedno opravljali na način, da so ohranjali cene javnih storitev čim nižje.

Revizija poslovanja podjetja je bila  osredotočena na to ali CEROP d.o.o. izpolnjuje pogoj gospodarske odvisnosti od občin ustanoviteljic ter ali ima CEROP d.o.o. pravico presežke nastale pri poslovanju  posebnih dejavnosti uporabiti za investicije v razvoj (v tej zvezi je bil  izpostavljen projekt Medgeneracijskega središča v Murski Soboti), dodajajo. Podjetje je tudi naročilo pravno mnenje Inštituta za javno upravo, ki je po njihovem precej drugačno od mnenja računskega sodišča. "Ker je mnenje računskega sodišča dokončno, ga bomo v podjetju upoštevali," so dejali.

V skladu z zahtevkom računskega sodišča bo podjetje v roku 90 dni pripravilo odzivno poročilo, ki se nanaša na sklenitev dodatka k pogodbi o podnajemu infrastrukture. Pripravili bodo analizo možnosti odprodaje premoženja povezanega z Medgeneracijskim središčem v Murski Soboti ter tudi analizo poslovanja javnega podjetja CEROP d.o.o., iz katerih bodo vidni možni ukrepi za prilagoditev obsega izvajanja temeljne dejavnosti  podjetja tako, da bo javno podjetje izpolnjevalo pogoj gospodarske odvisnosti od občin ustanoviteljic.

 »Tovrstnih težav gospodarske odvisnosti od občin namreč vsi ostali regijski centri v državi nimajo, pa čeprav izvajajo tako kot CEROP d.o.o. tudi storitve sortiranje komunalne embalaže, ki spada v okvir posebnih dejavnosti,  saj so ta javna podjetja, ki upravljajo regijske centre, hkrati izvajalci vseh treh javnih služb na prispevnem območju,« so zaključili.

Vir fotografij: arhiv Pomurec in Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.11.2020 ob 13:24 Daniel Rusden gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisoč in dela približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.11.2020 ob 13:45 gost gost

        Direktor Cipot mnenja, da bi računsko sodišče moralo gledati širše, saj sem rekel, da je računsko sodišče zelo omejeno, mu bodo že pomurski župani pojasnili !?

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.11.2020 ob 13:52 gost gost

        Direktor Cipot mnenja, da bi računsko sodišče moralo gledati širše, saj sem rekel, mu bodo že pomurski župani pojasnili !?

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.11.2020 ob 14:00 gost

      Ali javno podjetje CEROP deluje v javno korist? Mogoče, ker je javno podjetje CEROP financiralo projekt medgeneracijskega centra Mensana, ki pa je zasebno socialno podjetje.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.11.2020 ob 14:17 gost

      Ja gledati širše in na eno oko zažmiriti na svinjarije.Tak se polnijo žepi na nezakonit način.

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.11.2020 ob 14:17 Ha , ha , ha , gost

      Pirnatov sp. je izdelal mnenje oz.elaborat , seveda po željah naročnika in tudi plačnika , no to pa je res višek cinizma in sprenevedanja.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.11.2020 ob 14:23 Marcus Soundy gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisoč in dela približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.11.2020 ob 14:24 Marcus Soundy gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisoč in dela približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.11.2020 ob 15:09 Čergoli gost

      Seveda Cipotek ti imaš očala za daljnovidne kot kaže računsko sodišče pa za kratkovidne ampak so vseeno naštudirali tvoje zvijače. Bil si nekoč glavni finančni na občini Ms nekaj malega si se naučil ampak vseeno ti ne pristojijo preveliki čevlji. Da se ti ne bo zaradi požrešnosti v grlu zataknilo in se niti pošteno ne boš mogel ukoziti.

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.11.2020 ob 23:48 poznavalec gost

        V tej naši cirkuški državi se je lahko sprenevedati in smejati. Če bi bili pravna država, bi morali biti vsi župani in direktor na sodišču in odgovarjati s svojim premoženjem. Me zanima, če bi s svojim denarjem delali take svinjarije; z denarjem občanov pa se takole mešetari in goljufa. Sramotno za vse !

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.11.2020 ob 16:51 koleslin gost

      Cipotu ne bo nič tako ,kot tisočim ,ki so si prisvajali denar .Vedno je bilo ,da je bilo pre malo dokazov in se ni osebno okoritil ali pa je in bo zastarelo .Računsko sodišče še ni nikogar spravilo kam drugam še najmanj,da bi kdo odšel na Dob igrat košarko .V Mensani ne bi đo ,če bi me prosili in mi plačali .Pomije ščava

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.11.2020 ob 17:01 dringi 22 gost

      Cipot , mólči. TIHO !!!!!!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.11.2020 ob 18:12 Marcus Soundy gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, ki sem ga kadar koli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev / prej in za vse namene sem takoj kupil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran tukaj. www.maxjob3.com

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.11.2020 ob 18:52 smetnjak gost

      Razen smeti je vsa ostala dejavnost medgeneracijskega središča v buli, zato nezakonite dokapitalizacije. Zopet ista pesem, da bi Jevšek želel obnoviti MS na račun vsega prekmurskega življa. Želja je bila tako velika, da so zašli v kriminal. Če ne bi bili narod hlapcev (Ivan Cankar) bi zdaj morali razgnati te samodržce brez znanja in hudo pokvarjene.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.11.2020 ob 19:14 Marcus Soundy gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov In deIa približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bIIo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.11.2020 ob 19:35 Ka pa te , gost

      zdaj pa nede nišče kolesaro in izražo nezadovoljstva , zdaj bi vsaj vedeli zakaj so tam.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.11.2020 ob 7:43 razumni gost

      Jevšek na TV govori o populizmu našega radenskega župana Leljaka. Računsko sodišče ugotovi, da smo ljudje preplačevali odvoz in predelavo smeti, Jevšek pa se iz tega norčuje. Čudno da ne ve pojasnit drugih virov sredstev Ceropa razen javne gospodarske službe. Kje bi pa on pridobo ekonomsko znanje? Nekateri potrebuje samokritiko pred ogledalom! Takoj prodati Mensano in denar vrniti ljudem. MOMS naj bo kupec, saj so z Mensano pospravljali lastno sramoto. Naj vsako MOMS gospodinjstvo prispeva 500 evrov in bomo videli, kdo podpira zablode MOMS in koga boste volili v bodoče.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.11.2020 ob 12:30 mensana arest gost

      V Sloveniji primanjkuje zaporov. Mensana primeren objekt. Prvi arestanti pa se sami ponüjajo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2020 ob 13:01 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Trak pri vhodu v namensko prenovljene prostore naj prerežeta Ivan in Cipot ter družno z roko pod roko vstopita,te pa hitro trikrat ključ obrniti....

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      21.11.2020 ob 9:03 čipi čips gost

      Ja pa Milošević tou klanfa po facebooki. Zgujbo je razum, zato ka so Jevškovo idejo raztrgali. Trbelo de dati peneze nazaj.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.