https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Prihodki v storitvah od začetka epidemije najbolj upadli gostincem in potovalnim agencijam

23.11.2020 ob 6:00  

Največji upad prihodkov so v mesecih po razglasitvi epidemije med storitvenimi dejavnostmi imeli v gostinstvu in v dejavnosti potovalnih agencij.

Prihodek od prodaje storitev je letos na mesečni ravni najbolj upadel v aprilu, ko je bil za 18,4 odstotka nižji od prihodka v marcu. Po omenjenem aprilskem padcu se je tri zaporedne mesece dvigal, nato pa v avgustu spet nekoliko upadel, in sicer je bil za 2 odstotka nižji kot v juliju.

Na letni ravni oz. glede na avgust 2019 je bil prihodek od prodaje storitev v avgustu 2020 nižji za 10,7 odstotka, kar je bil nekoliko manjši letni upad kot v mesecih po začetku epidemije. Prihodek od prodaje storitev v aprilu 2020 je bil namreč kar za 28,9 odstotka nižji od prihodka v aprilu 2019.

Gostinski objekti so svoja vrata zaprli sredi marca in jih znova odprli na začetku maja, ampak ne vsi. V tem obdobju so obratovali večinoma tisti, ki so nudili pripravo in razvoz hrane.

Prihodki v gostinstvu so bili v marcu za 57,7 odstotka nižji kot v februarju, v aprilu pa za 62,4 odstotka nižji kot v marcu. V maju, ko je prenehala veljati odredba o zaprtju gostinskih obratov, so bili v primerjavi z aprilom višji za 214,9 odstotka, vendar so bili kljub temu za 45,1 odstotka nižji kot v maju lansko leto.

V poletnih mesecih so se razmere nekoliko izboljšale, vendar so bili prihodki v teh mesecih še vedno za 10–20 odstotkov nižji od prihodkov v istih mesecih lanskega leta.

Število prihodov in število prenočitev turistov v Sloveniji sta bili v januarju in februarju primerljivi s preteklim letom, v marcu in aprilu pa je epidemija covida-19 slovenski turizem povsem ohromila.

Prihodov turistov od sredine marca do sredine maja sploh ni bilo, prenočitev pa je bilo zanemarljivo malo. Slednje so ustvarile osebe, ki ostajajo v Sloveniji dalj časa zaradi študija v okviru mednarodnih študijskih izmenjav.

Po preklicu epidemije so se turisti začeli počasi vračati. Število prihodov turistov in število njihovih prenočitev sta v juniju 2020 dosegli približno 35 odstotkov vrednosti iz junija 2019.

Logična posledica velikega upada števila turistov je bil velik upad prihodkov v dejavnosti nastanitve in z njimi povezane storitve. Ti so bili v marcu za 58,6 odstotka nižji kot v februarju, v aprilu pa še za 78,1 odstotka nižji kot v marcu.

V maju, ko so se nekatere omejitve za zajezitev širjenja covida-19 sprostile, so bili od prihodkov v aprilu višji za 49,6 odstotka. V juniju se je prihodek v primerjavi z majem opazno dvignil, in sicer za 185,8 odstotka, najverjetneje zaradi državnih turističnih bonov, ki jih je bilo mogoče unovčevati od 19. junija 2020 naprej.

V primerjavi z lanskim junijem pa so bili prihodki v letošnjem juniju kljub temu za 60,8 odstotka nižji. V juliju in avgustu so se razmere nekoliko izboljšale: prihodki v juliju so bili namreč glede na lanski julij 2019 nižji za 21,8 odstotka, prihodki v avgustu pa glede na lanski avgust nižji za 15,8 odstotka.

Največji upad prihodka je med storitvenimi dejavnostmi zaradi epidemije covida-19 utrpela dejavnost potovalne agencije in s potovanji povezane dejavnosti. Potovalne agencije so imele marca v primerjavi s februarjem za 71,1 odstotka manj prihodkov, v aprilu pa v primerjavi z marcem za 83 odstotkov manj.

Od maja naprej so prihodki sicer naraščali, vendar so bili v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019 bistveno nižji. Najnižji so bili v aprilu, ko so bili od prihodkov v lanskem aprilu nižji za 95,5 odstotka. Od maja do avgusta je bila razlika v primerjavi z istim mesecev preteklega leta vedno več kot 70-odstotna.

Vir: SURS

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2020 ob 8:57 Magyar Bacsi gost

      Bo še dosti bolj, ker se je komaj začelo!!!! V Sloveniji bo črni domobranec vse uničil kar se da.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.