https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pomurska regija ima najvišjo povprečno starost prebivalcev

04.01.2021 ob 6:00  

Povprečna starost prebivalcev posamezne statistične regije je bila v letu 2019 najvišja v pomurski regiji. Med občinami pa imajo najvišjo povprečno starost v občini Hodoš.

Povprečna starost prebivalcev posamezne statistične regije je že od leta 2015 najvišja v Pomurju. V letu 2019 je znašala 45,5 let in je dobri dve leti višja kot povprečna starost prebivalcev celotne Slovenije, ki je znašala 43,4 leta.

Povprečna starost prebivalcev se iz leta v leto povečuje v vseh statističnih regijah. V Pomurju se je v zadnjih 10 letih zvišala najbolj, za več kot tri leta. Najvišji je v Pomurju tudi indeks staranja, ki znaša 169,1. To pomeni, da je v Pomurju na vsakih 100 otrok, več kot 169 oseb starih vsaj 65 let.

Občina z najvišjo povprečno starostjo prebivalcev v Sloveniji je občina Hodoš, kjer je povprečna starost prebivalcev leta 2019 znašala 51 let. Med deset slovenskih občin z najvišjo povprečno starostjo prebivalcev pa se uvrščajo še štiri pomurske občine. Med pomurskimi občinami imajo tako za Hodošem, najvišjo povprečno starost v občini Šalovci (48,4), sledijo občina Gornji Petrovci (47,5), občin Lendava (47,3) in občina Radenci (46,9).

Najnižjo povprečno starost prebivalcev so zabeležili v občini Komenda, kjer je znašla 38,5 let. Prebivalci Komende so bili tako v 2019 povprečno za 12,5 leta mlajši od prebivalcev občine Hodoš. Najnižjo povprečno starost prebivalcev v Pomurju pa so imeli v občini Odranci, in sicer 42,6 let. Sledita občina Črenšovci (43,1) ter občina Sveti Jurij ob Ščavnici (43,3). Te tri občine so edine v Pomurju, kjer je bila povprečna starost prebivalcev nižja od povprečne starost prebivalcev Slovenije.

Vir: SURS

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.01.2021 ob 16:42 gost

      Te pa kovidek Nej opravo svoje naloge. Trbej ga še enkrat aktivirati. Njegova naloga je bila ljudem starejšim pomagati obisk visoko med oblake.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 16:39 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.