https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan Rudolfa Maistra letos brez posebnih slovesnosti

23.11.2020 ob 9:00  

Slovenci danes praznujemo dan Rudolfa Maistra, s katerim se spominjamo 23. novembra 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. Praznik letos zaradi epidemije mineva brez posebnih slovesnosti.

General Rudolf Maister je 23. novembra leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil. S svojim pogumnim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem področju uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega področja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Zaradi tega pomembnega dejanja za slovenstvo je ta dan v samostojni Sloveniji leta 2005 postal državni praznik – dan Rudolfa Maistra, ni pa dela prost dan. Običajno v tem času poteka več prireditev, ki pa jih letos zaradi epidemije koronavirusa ni, vključno z državno proslavo.

Predsednik Borut Pahor, ki običajno praznik obeleži z dnevom odprtih vrat in častno stražo, bo danes državljane iz predsedniške palače nagovoril skupaj s predsednico Zveze društev general Maister Lučko Lazarev Šerbec.

Zaradi običajno velikega zanimanja so v uradu predsednika za vse, ki si želijo ogledati prostore palače, pripravili virtualen sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih, ki je objavljen na njihovi spletni strani. V počastitev državnega praznika bo, tako kot ob vsakem dnevu odprtih vrat, pred predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2020 ob 22:06 gost

      NAJVEČJI SLOVENEC

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.11.2020 ob 12:40 gostitelj gost

        , ki je naredil največjo napako, zato Dan Rudolfa Maistra letos brez posebnih slovesnosti, v kolikor bi ubogal in čakal na narodno vlado v Ljubljani, bi ostala štajerska nemška in Prekmurje madžarsko !!

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.