https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Danes se začenja 36. Slovenski knjižni sejem, tokrat po spletu

23.11.2020 ob 13:00  

Če smo bili obiska Slovenskega knjižnega sejma navajeni v ljubljanskem Cankarjevem domu, ga bomo letos lahko obiskali kar iz domačega naslanjača tudi Pomurci.

Drevi se tako z literarnim večerom in s podelitvijo Schwentnerjeve nagrade začenja že 36. Slovenski knjižni sejem. Nagrado bo prejel Primož Premzl, in sicer za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotroštva. Na letošnjem spletnem sejmišču se bo predstavilo 97 založb, odvilo pa se bo več kot 100 spletnih dogodkov, med njimi jih bo 14, ki jih bodo prenašali ob točno določenem času. 

Foto: delo.si 

Današnji literarni večer se bo pričel ob 18. uri, nastopili pa bodo literati Barbara Korun, Borut Gombač, Marko Levačić in Nuša Ilovar. Otvoritveni nagovor bo imel pesnik Niko Grafenauer, ki bo 5. decembra dopolnil 80 let. Prav za ta namen mu bodo jutri pripravili posebno prireditev.

Foto: Niko Grafenauer - sazu.si

Osrednje dogajanje vsakega knjižnega sejma je sejmišče, ki bo letos potekalo pod sloganom Narazen, a vendarle skupaj. Knjižne novosti boste tako lahko pregledali preko ponujene virtualne platforme in e-kataloga, ki ga bodo pripravile založbe. Spletne dogodke lahko spremljate preko programske platforme in na koledarju virtualnih dogodkov.

Foto: bralnica.com 

Letošnje mesto v gosteh je Novo mesto, častna gostja pa Španija. V sklopu tega bodo gostili španska književnika Olgo Novo in Juana Bonilla, ki sta letošnja prejemnika španskih državnih nagrad za poezijo in prozo.

Foto: bukla.si

Tudi letos bo v času sejma podeljenih še nekaj nagrad našim književnikom. Letošnja likovna sejemska podoba je nastala na osnovi ilustracije Huiqin Wang iz slikanice Milana Dekleve o Almi M. Karlin.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.