https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V ožjem krogu so se poslovili od škofa Jožefa Smeja

24.11.2020 ob 0:00  

Danes ob 15. uri so na bogojinskem pokopališču v najožjem krogu pokopali v nedeljo preminulega 99- letnega škofa Jožefa Smeja.

 

Preden je bil prepeljan na bogojinsko pokopališče, so se od upokojenega škofa poslovili tudi v murskosoboški stolni župniji sv. Nikolaja. V spremstvu gasilskega vozila PGD Murska Sobota, župnika in kaplana, so škofa Smeja še zadnjič slovesno popeljali skozi nekaj vasi župnije (Veščico, Murske Črnce, Satahovce, Krog, Mursko Soboto in Rakičan), ki jih je škof v času opravljanja svoje službe v Murski Soboti, obiskoval s kolesom. Pred stolnico ga je pričakal škof dr. Peter Štumpf, ga blagoslovil in se mu zahvalil za njegovo delo. Škofove posmrtne ostanke so nato odpeljali v Bogojino, kjer so ga ob 15. uri položili k večnemu počitku.

 Foto: Stolna župnija Murska Sobota

Škof Smej je bil ambasador Prekmurja

Poleg opravljanja duhovnega poklica, je bil Jožef Smej tudi pesnik, pisatelj, cerkveni zgodovinar in prevajalec. Zavzemal se je za kulturo preteklosti in za ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali vero in slovenstvo, so navedli pri SŠK-ju. Svojega porekla in ljubezni do Prekmurja in prekmurskega narečja nikoli ni skrival. Njegova bibliologija obsega več kot 150 del, večina je sakralne vsebine. Smej je bil za svoj prispevek h kulturi in v svoji pastoralni karieri več krat nagrajen.

Foto: arhiv Pomurc

Smeja se bodo spomnili po koncu izrednih razmer 

Pogreb škofa Smeja ste lahko spremljali tudi preko neposrednega prenosa Radia Ognjišče. Slovenska škofovska konferenca pa je sporočila, da bodo pripravili posebno spominsko slovesnot, ko bodo izredne razmere odpravljene.

Pogrebna maša iz Bogojine 

Pogrebno sveto mašo za škofa msgr. dr. Jožefa Smeja si lahko pogledate na spodnjem posnetku:  

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.