https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zaradi epidemije in neugodnih vremenskih pogojev pričakujejo slabši zrak

27.11.2020 ob 9:00  

V letošnjem oktobru in novembru Agencija RS za okolje (Arso) v zraku zaznava več trdih delcev PM10 in več dušikovih oksidov kot lani v tem obdobju.

Lansko leto sta bila oktober in november zelo deževna, so za STA spomnili na Arsu. Dež izpira ozračje, zato je onesnaženost zraka manjša. Temperaturnih obratov, ki onemogočajo razredčevanje izpustov in s tem poslabšujejo kakovost zraka, v lanskem letu skoraj ni bilo, letos pa so bili v zadnjih dveh mesecih kar pogosti.

»Trenutno se v celotni celinski Sloveniji soočamo s čezmerno onesnaženostjo zraka z delci PM10,« so navedli. Najslabše je v dolinah in kotlinah, kjer se večino dneva zadržuje megla in se izpusti ne morejo razredčiti, so povedali.

Podrobno analizo kakovosti zraka in z njo povezan vpliv ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 bodo sicer na Arsu naredili po koncu kurilne sezone. Spomladi nas je epidemija dosegla, ko je bila kurilna sezona že mimo, v obdobju drugega vala, predvsem če bo trajal večino kurilne sezone, pa pričakujejo drugačno stanje.

»Pričakujemo, da bo v vremensko neugodnih pogojih stanje glede delcev PM10 slabše, saj je njihov glavni vir kurjenje lesa v neučinkovitih pečeh,« so navedli. Zaradi epidemije pa je pričakovati, da bodo ljudje več doma, torej bodo tudi več kurili.

Če bo veliko padavin in bo ozračje dobro prevetreno, pa se bodo ti čezmerni izpusti lahko razredčili in bodo ravni delcev na podobni ravni kot prejšnja leta, predvidevajo na Arsu.

Medtem je glavni vir dušikovih oksidov promet. Tega je z osebnimi vozili zaradi dela od doma in šole na daljavo manj. Tovorni promet pa se v primerjavi s spomladanskim delom epidemije ni ustavil, so opozorili.

Arsove merilne postaje se nahajajo v urbanih predelih gosteje naseljenih delov države in tam v agenciji pričakujejo, da bodo ravni dušikovih oksidov nižje. Se pa to predvsem zaradi drugačnih vremenskih razmer zaenkrat še ne opazi, poroča STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2020 ob 10:09 Tomi 5 gost

      Ne zaradi epidemije, ampak zaradi neodgovorne in predvsem na poceni način centralnega kurjenja. Pri nas vmes sploh ne moreš ven, kako zaudarja po dimu kurjenih odpadkov...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.11.2020 ob 10:58 Aiden Bertles gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Moja prijateljica sester že mesece v povprečju porabi 11 tisoč in dela približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.