https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Za Panvitine hleve v Ocinju bo potrebno izvesti presojo vplivov na okolje

01.12.2020 ob 6:00  

Agencija za okolje (Arso) je izdala sklep, da mora Panvita, ki namerava v Ocinju v občini Rogašovci postaviti dva hleva za plemenske svinje, izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Panvita načrtuje v Ocinju postaviti hlev za 420 plemenskih svinj. Skladno z uredbo o posegih v okolje, pa je treba za objekte z najmanj 200 in manj kot 900 mesti za plemenske svinje izvesti predhodni postopek, s katerim se ugotovi, ali je treba za posamezen poseg izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Panvita je Arsu posredovala mnenje zavoda za varstvo narave, ki ga je pridobila v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, in iz katerega izhaja, da bi nameravani poseg lahko imel pomemben vpliv na okolje. Po mnenju zavoda bi Panvita bistveno zmanjšala ta vpliv z izvedbo ukrepov, ki jih je nekaj predvidela sama, nekaj pa so jih podale strokovne institucije, poroča STA.

Vendar Arso meni, da to presega okvir prehodnega postopka, katerega namen je ugotoviti, ali bo nameravan poseg imel vpliv na okolje, ne pa tudi presojati morebitne ukrepe za zmanjšanje tega vpliva. To je po mnenju Arsa že predmet presoje vplivov na okolje, s katero se preveri izvedljivost in učinkovitost ukrepov, predvidenih s projektno dokumentacijo. Šele z okoljevarstvenim soglasjem pa se lahko investitorja zaveže z izvedbi vseh zaščitnih in varnostnih ukrepov.

Na območju posega je do leta 2005 že potekala rejska dejavnost, in sicer živinorejska proizvodnja z 240 mesti za mlada pitana goveda do 550 kilogramov. Obstoječi hlev namerava Panvita rekonstruirati v shrambo krme in kmetijskih strojev. Poleg hleva je na lokaciji tudi manjši pomožni objekt, ki ga bodo porušili.

Zgraditi pa nameravajo dva nova hlevska objekta, v prvem bodo prostori za vzrejališče mladic in čakališče brejih svinj, v drugem pa bo pripustišče odstavljenih svinj in prasališče.

Kot pojasnjujejo v Panviti, gre za gradnjo enega najsodobnejših hlevov v Evropi z najmanjšimi možnimi vplivi na okolje, zato po njihovem mnenju »tega hleva nikakor ne gre enačiti s hlevi, ki jih imamo trenutno v Sloveniji in so stari 25 ali več let«. Panvitinih 420 plemenskih svinj, kolikor bi jih bilo v teh dveh hlevih, bi bila le peščica v primerjavi reji, ki se na območju Nature 2000 že nahaja, so prepričani.

Fotografije so simbolične; vir: Pixabay in arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2020 ob 8:08 filovčar gost

      To bo rejšo koršmit Židan ,ker to je njegovo področje .On je rešil teran in še kaj

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.12.2020 ob 13:49 Čergoli gost

      To bo nov luksuzni dom Puklastega Janoša - Posranega.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.12.2020 ob 13:57 gost

      Prekleti smrdljivi levuhar - - čergoli pojdi se umit ker smrdiš.Prasec levuharski tu te niti za razplod nebi vzeli.Smrdljivec.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.12.2020 ob 15:15 Černelavski gost

      Postavijo to naj bi Mačkovcih na Marofu! Tan gej dosta proste zemlje!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.12.2020 ob 15:24 Černelavski gost

      To naj postavijo na Marofu! Tam gej mesto!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.12.2020 ob 18:18 Callum Rosetta gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov in dela pribIIžno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.12.2020 ob 0:07 mostje gost

      df de pasel svinje saj drugo ne zna pa tudi podoben njim je

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.12.2020 ob 1:06 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Mater,redno idiotski mostjančar,kaj pa naj drugega pričakuješ od inteligence Hidvéga.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.12.2020 ob 7:10 gost

      Ja lendavski vsi te že poznajo kakšen gnoj si.Smrdiš isto kak čergoli.Pojdi se umit.pa tudi iz gobca ti smrdi.Tak da onesnažuješ okolje.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2020 ob 7:22 Čergoli gost

        A mi uspeva in sem ti trn v peti????? SMRDLJIVI domobranec!!! Drugič pa Čergoli z veliko začetnico ok bebec?????

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.12.2020 ob 9:23 gost

      Se ti vidiš kakšen BEBEC si.čergoli z veliko ?Namerno pišem z malo ,ker si z veliko ne zaslužiš--omalovaževanje.Ti pa to nisi skapiral ker si levičarski primitivec. OK smrdljivko čergoli.RDEČI GNOJ.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.