https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Obletnica sporazuma o plebiscitu

06.12.2020 ob 12:09  

Pred tridesetimi leti na današnji dan je v Sloveniji prišlo do sporazuma političnih strank in poslanskih skupin Skupščine Republike Slovenije za samostojno in neodvisno državo. Nato je bil še isti dan sprejet zakon o plebiscitu, ki je določil datum 23. december 1990 kot dan plebiscita o samostojnosti.


Sporazum so podpisali Roberto Battelli (Klub delegatov narodnostne skupnosti), Franc Gradišar (Klub neodvisnih poslancev), Jožef Školč (Liberalno demokratična stranka), Franc Golija (Liberalna stranka), Spomenka Hribar (Slovenska demokratična zveza), Ivan Oman (Slovenska kmečka zveza), Alojz Peterle (Slovenski krščanski demokrati), Viktor Žakelj (Socialistična stranka Slovenije), Ciril Ribičič in Miran Potrč (Stranka demokratične prenove), Dušan Plut (Zeleni Slovenije) ter Jože Pučnik (Socialdemokratska stranka Slovenije).

Izide plebiscita, ki so pokazali na enotno odločitev naroda za samostojno državo, so nato uradno razglasili čez tri dni, 26. decembra, zato vsako leto na ta dan obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Obletnico podpisa sporazuma so v petek že obeležili v predsedniški palači. Predsednik republike Borut Pahor je v govoru ugotavljal, da je nezaupanje med političnimi silami in ljudmi zaskrbljujoče in da vodi do izključevanja. Zato je voditelje pozval k dialogu za uspešnejše reševanje stisk ljudi.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2020 ob 12:19 gost

      KOT AKTIVNI UDELEŽENEC V SPOPADU ZA SLOVENIJO 1991 SEM NAREDIL SAMO ENO VELIKO NAPAKO, PUŠKO, KI SEM JO IMEL BI MORAL OBRNITI V NASPROTNO STRAN, ČE BI TAKRAT VEDEL KAM BO TA JEBENA SLOVENIJA PRIŠLA, TO MI JE EDINO ŽAL.

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.12.2020 ob 11:51 kilonja gost

        Seveda bi mogel usmeriti puško na nasprotno stran, v svojo glavo bebavec bebavi smrduhar jugovićki.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2020 ob 12:26 gostja gost

      Ta Slovenija je pristala na najbolj zavoženi točki njene zgodovine. Osamosvojitev si nekateri, predvsem sedanji premier predstavlja kot svoj projekt, za katerega je edini zaslužen, sramota, tega ni nikjer. Ja, zaslužen pa je za vse afere, ki so sezgodile, pri vseh je bil poleg in glavni akter. Takemu bi že zdavnaj morali vsi obrniti hrbet, ker vidimo, kam nas vodi njegovo početje. To ,kar počne meji ,ali je že skregano z zdravo pametjo. Ne more namreč preboleti, da ga je že Drnovšek odslovil z vseh funkcij, ko je spoznal njegovo početje. Preveč se je z njim delalo v rokavicah, zato pa je, kot je.Toda tudi tega se bomo nekoč znebili, kot so se hrvatje svojega predsednika.

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.12.2020 ob 13:06 gost

      Svetski tviteraš pederski je užaljeni ker ni bil povabljeni k predsedniku Pahurju kot glavni govorec. Bila pa je Spomenka Hribar in lepo nazorno povedala kaka je bila funkcija her komandanta Janeza groznuga v tistih časih. Kraja orožja, prodaja orožja in posledica genocid nad vsemi narodi prejšnje skupne države Jugoslavije. Enkrat izdajalec svojega naroda vedno,,,, izdajalec. Desni pedri.

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.12.2020 ob 13:23 963 gost

        Ta je bila dobra, da je Spomenka tam nastopila. Ni mi jasno, kako je brezjajčni Borči to dovolil, če bi vedel, kakšen guč ima pripravljen je sigurno ne bi povabil. Svaka čast Spomenki, ona dobro ve kakšna je resnica o JJ.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.12.2020 ob 13:12 gost

      Vsi ki ste branili Slovenijo za samostojno se lahko obrišete pod nosom za bilo kako pohvalo. Kajti vse in res vse je to naredil eden in edini.,,, tviteraš svetski, Janez grozni,princ teme,,,, vse so njegove zasluge da smo danes najbolj zaostala samostojna država evropske unije. Hvala budalo pedersko desno.

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.12.2020 ob 13:19 gost

      To pomeni, da si ti Df največji desni peder, saj si največji ritolizec Janeza Janše.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.12.2020 ob 15:38 gost

      13. 19 kaj te ta resnica tako boli vse kar se piše o tvojem večnem zmagovalcu.keri je za vse in res čisto vse naredil za Slovenijo.,,,Narobe..

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.12.2020 ob 16:31 gost

      Puklasti čelavi kaplar vedno laže, da je v Jugoslavija bila samo Komunistična partija in, da so bile ostale stranke prepovedane. Zdaj pa zgodovina jasno pove, da je bilo takrat več strank. SDS je nastala 16,. 2. 1989, državo Slovenijo pa je EU priznala šele januarja 1992. Torej puklasti kaplar ves čas laže. " Pomladniki " s Pučnikom, Janšo, Peterletom, ........... so vas pošteno nategnili. Danes smo hlapci na svoji zemlji, ker je naiven narod verjel v njihove pravljice, ostali, ki smo videli kam pes taco moli, pa smo bili utišani in zaničevani. Pa še vsaj 25 % ali več slovenske zemlje so ti naši posrani politiki podarili ali prodali tujcem. V Sloveniji je bilo leta 1987 manj kot 20.000 brezposelnih, danes jih je 90.000. Dolg Jugoslavije ( 46 let, 24 milijonov prebivalcev ) je bil 14 milijard evrov, dolg Slovenije ( 28 let, 2 milijona prebivalcev ) je več kot 45 milijard evrov. S tem, da so naši politiki večino tistega, kar smo v Jugoslaviji zgradili, prodali za drobiž ali uničili. Zato je zadnji čas, da nehate voliti te izdajalske in prodane ljudi. Še to: po Ropovem zakonu sem šel v penzijo in imam penzijo za 40 let dela v višini 79 % plače. Puklasti kaplar je spremenil zakon tako, da imajo ljudje za 40 let dela penzijo v višini 57 % plače.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.12.2020 ob 17:02 Karel gost

      Ta sporazum, podpisan pred 30. leti, leta 1990, vsebinsko in pomensko lahko enačimo z mnogimi kater so sopodpisali slovenski titoistični elitneži od leta 1941 do 1990. Med temi je treba posebej omeniti tisti sporazum leta 1941 ko so ustanovili zloglasno Osvobodilno fronto. Obnova tega OF sporazuma je Dolomitska izjava s katero so se nepartijci sokoli in krščanski socialisti odpovedali svoji posebni organiziranosti v prid popolne enotnosti, lastnemu aktivističnemu kadru in nameri, da bi kdajkoli poizkušali ustanoviti svoje stranke. Tretji vsebinsko tovrstni sporazum je sporazum Tito-Šubašič podpisan dvakrat leta 1944, s katerim je bilo določeno, da bo Jugoslavija Demokratična federativna Jugoslavija. Ta sporazum je po vojni leta 1945 izgubil pomen, saj so titoisti tega leta prevzeli oblast in so novembra izpeljali pristranske volitve kjer so umagali z 90 odstotno večino ter so razglasili Federativno Ljudsko republiko Jugoslavijo. Titoisti so tudi leta 1990 izpeljali pristranske in nepoštene volitve, saj so se te izvajale pod nadzorom partije in njenih kadrov iz preteklosti.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.12.2020 ob 17:04 Karel gost

      Ta zgodovinska izdajalska resnica, ki se je zgodila s podpisom tega dogovora se nikdar ne bo mogla izbrisati in se prikazati kot pozitivno dejanje v imenu slovenskega naroda. Ta podpis je prinessel slovenskemu narodu 30 let gorja, trpljenja, nepravne države, laži in novodobnega totalitarizma prirejenega novodobnemu času. Zelo so ponosni takratni podpisniki v imenu partije in njihovi politični potomci, da so na tako diverzantski način prevarali slovenski narod, čeprav so bili dejansko nemočni, na odprtem prostoru, brez zaklonišč. Danes spet poizkušajo izpeljati podobno diverzijo, da bi si s podpisom podobnega sporazuma spet zagotovili naslednjih 30 let nadaljevanje njihovega titoističnega zločinskega političnega in državnoupravnega sistema v Sloveniji. Pri tem je posebej glasen poklicni manipulator in lažnivec v vlogi predsednika države, Borut Pahor kateri le ponavlja besedno zvezo »bodimo enotni, strnimo vrste« in ta prevarantski sporazum iz leta 1990 postavlja za zgled novemu in kot rešilna biljka za sedanje vsesplošno politično ekonomsko, družbeno in zdravstveno kaotično stanje vdržavi. V tem trenutku zlorablja epidemijo COVID-19, stisko in negotovost slovenskega naroda, da bi izsilil podpis novega identičnega sporazuma kot leta 1941, 1943, 1944 in 1990.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.12.2020 ob 17:06 Karel gost

      Kučanovi in Janševi prevaranti so včeraj dne 4.12.2020 obujali spomin na trideseto obletnico podpisa »Sporazuma strank o skupnem nastopu na plebiscitu leta 1990«. To je tisti sporazum na temelju katerega so oboji izpeljali največjo prevaro slovenskega naroda v njegovi zgodovini. To je temeljni dokument za to, da so se oboji obvezali, da se namesto zloma titoističnega sistema pred letom 1990 ta sistem prenese v samostojno slovenijo kot uradni politični sistem. Podpisniki tega dokumenta so bili politični in državnoupravni kadri v vlogi funkcionarjev in uradnikov ter privilegiranci v titoističnem sistemu pred letom 1990. Da je to bil enostranski sporazum v korist partije dokazuje že to, da sta v imenu partije podpisala dva, Ribičič in Potrč, v imenu ostalih pa so podpisali le eden od predstavnikov. Tako so si zagotovili večino števila podpisnikov, saj k njima lahko brez pomislekov štejemo še Školjča, Spomenko Hribar, Žaklja in Pluta (podpisnikov je bilo 10).

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.12.2020 ob 17:47 Karel gost

      Jože Pučnik, kateri je tudi bil sopodpisnik v imenu prve demokratične socialdemokratske stranke v Sloveniji je bil le lepotilna figura s pomočjo katere so ostali zmetali na tone peska v oči slovenskemu narodu, ki je zaradi njegove prisotnosti pri tem podpisu mislil, da ta sporazum pomeni samostojna Slovenija in naznanja zlom titoistične udbovske totalitarne, kadrovske in pravosodne tiranije pred letom1990. Da Pučnik ni verjel na besedo dejanskih pomladnikov ampak je delal v korist izdjalcev programa slovenske pomladi leži v dejstvu, da sta ga »šolala« zakonca Hribar, Peterle in še nekateri drugi iz te skupine. Čeprav ga je ta titoistični sistem pred letom 1990 zaradi drugačnega razmišljanja izobčil, zaprl in na koncu nagnal iz države, vseeno ni poznal vse njegove krvoločnosti. Ko pa je spoznal, kako so ga ti ljudje po njegovi vrnitvi domov leta 1990, prevarali in opeharili je sam potrt zapustil samostojno Slovenijo, se vrnil k svoji družini v Nemčiji, domov pa se je drugič vrnil v krsti. Tako so se mu uresničili le Prešernovi stihi »Ena se tebi je želja spolnila v zemlji domači da truplo leži«. Vse ostalo za kar smo se skupaj z njim borili dejanski pomladniki je propadlo, da bi po osamosvojitvi živeli v pravni demokratični in na temelju zahodne civilizacije urejeni državi.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 18:09 gost

        To pomeni, da je bil Jože Pučnik navaden izdajalec? Kdo ga je podkupil, da je zapustil družino v Nemčiji in prišel v Slovenijo sranje delat?

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.12.2020 ob 17:49 Karel gost

      Tisti, kateri so se skrivali za hrbti Jožeta Pučnika in nas dejanskih pomladnikov, se postavili na vrh pomladnih strank in se danes imajo za osamosvojitelje, kot so Janša, Peterle, Rupel, brata Podobnik, Bučar, Oman, so vedeli, da so ta sporazum sestavili vodilni partijski funkcionarji s Kučanom na čelu in so ga ponudili v podpis njim kot svojim sodelavcem v bivšem sistemu katere so vrinili v vrste slovenske pomladi, med dejanske pomladnike. Danes nekateri od teh še živeči govorijo grdo o partiji, da ta še vedno ni odšla z oblasti po 30. letih v samostojni Sloveniji. Tovrstno njihovo obnašanje le pomeni to, da bi skrili svojo takratno dvoličnost, oportunost in dvojno moralo, dejstvo, da so dejansko delali v korist svojih partijskih kolegov iz preteklosti, saj so vedeli, da ta dokument pomeni le to, da se nič ne spremeni kar se tiče političnega sistema, kadrovske sestave državne uprave in pravosodja

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.12.2020 ob 17:55 Karel gost

      Neizpodbitno dejstvo je, da Janša kot zvesti titoist, vseh 30 let sodeluje z elitneži podpisnikov s strani partije. V ta namen je ustvaril združbo fanatikov katera predstavlja sramotilni zid v Sloveniji, katerega slovenski krvavordeči titoisti rabijo za to, da sebe predstavljajo kot častilce demokracije in vladavine prava. Znano je, da so ti fanatični pripadniki Janše večinsko proti titoizmu vendar so toliko zaslepljeni in neuki pa tudi oportunistov je mnogo med njimi, da ne spoznajo, da so dejansko žrtve in so s strani Janše in njegovih titoističnih prijateljev z druge strani zlorabljeni in ponižani. Dejansko ne prepoznajo dejstva, da so s svojim protititoizmom v tej Janševi združbi za utrjevanje titoističnega političnega sistema v Sloveniji.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.12.2020 ob 18:11 Kai Galea gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.12.2020 ob 18:20 gost gost

      Te Karel je pa rejsan nekši sodobni zgodovinar, ki nima pojma o čem sploh pisari. Njbolše, ka ide k sedanjin glavnim, pa jim pove, kak je bilo, kak je in kak bo. Tak kak vedeževalci. Takših, ka pišejo zgodovino na novo, pa vse znajo, je zdaj puno. So pa navadni bedniki in nevedneži, kdo jih le posluša in jemlje resno? Normalni n e, torej, s kom se pogovarjajo, koga prepričujejo? Sami sebe in prepričane.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      06.12.2020 ob 18:24 Marcus Soundy gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      06.12.2020 ob 19:09 tony gost

      I started working online in past three months when the corona was at its peak and made a hand some package. I urge every one to try it when the second wave of corona is troubling our lives once again here is a link for information.... https://bit.ly/39JrDqt

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      06.12.2020 ob 19:32 gost

      Karel je bratranec od fuknjenca.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      23.12.2020 ob 10:52 Izdajalci Jugoslavije gost

      24ur.com/novice/slovenija/pred-30-leti-smo-na-plebiscitu-odlocali-o-samostojni-drzavi-in-pred-29-leti-dobili-ustavo ... in kaj so pridelali v 29 letih: 47 mlrd dolgov !!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.