https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Tadej Glavač: »Poseben občutek je, ko predstavljaš svojo inovacijo«

16.12.2020 ob 6:00  

S Tadejem Glavačem, soustanoviteljem mladega startup podjetja GO4GOAL, smo se pogovarjali o pravkar prejeti nagradi Gospodarske zbornice Slovenije, o izdelku in načrtih za prihodnost.  

Tadej, si soustanovitelj podjetja GO4GOAL, za vaš izdelek inteligentno zasnovanih športnih nogavic GO4GOAL, pa je vaše podjetje pred kratkim prejelo prestižno posebno nacionalno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za mlado podjetje za inovacijo. Kakšni so občutki ob tako velikem priznanju?

Za nas je to zelo pomemben mejnik, saj to priznanje sprejemamo kot dokaz, da je tudi strokovna javnost v našem produktu prepoznala pravo vrednost. Več kot dve leti smo delali na razvoju nogavic in to priznanje je nagrada za ves naš trud, odrekanja in za vztrajanje na tej poti. Športne nogavice GO4GOAL niso samo »navadne nogavice«, ampak inovacija, ki pomaga športnikom do boljših rezultatov. Ob prejemu zlatega priznanja na regionalni ravni s strani Pomurske gospodarske zbornice smo bili več kot navdušeni, nato pa so sledile priprave še na nacionalni izbor. Poseben občutek je, ko predstavljaš svojo inovacijo pred strokovno žirijo (cca 20) in veseli me, da smo lahko bili del tega vrhunskega projekta.

Kot lahko spremljamo na družbenih omrežjih podjetja, ste navezali stike s številnimi športniki in drugimi ljudmi, dejavnimi na športnem področju. Kakšni so njihovi odzivi na vaše izdelke in kako jih pridobite na svojo stran?

Med razvojem nogavic sem se povezal s športniki, ki sem jih prosil za pomoč pri testiranju našega izdelka ter za njihovo mnenje o nogavicah G4G. Zame je bilo veliko (pozitivno) presenečenje, da so športniki brez oklevanja pristali na sodelovanje in se jim želim, tudi ob tej priložnosti, še enkrat iz srca zahvaliti. Sodelovanje s športniki se je nadaljevalo tudi po zaključku testiranja, saj so nekateri postali naši ambasadorji, s katerimi tako že več kot leto dni skupaj gradimo pot naše blagovne znamke. Razlog, da smo športnike povabili k sodelovanju v obliki ambasadorstva pa leži v tem, da smo šele na začetku naše poslovne poti in je to odličen način, da ljudem, torej našim potencialnim uporabnikom, predstavimo produkt s pomočjo znanih in uspešnih športnikov, ki s svojimi dosežki naši znamki dodajo še dodatno vrednost in potrditev, kar pa je pomemben faktor predvsem za naše potencialne kupce oziroma uporabnike. Na splošno je odziv uporabnikov športnih nogavic G4G izjemen. Ta odziv pa ne prihaja samo od naših ambasadorjev, ampak od vseh uporabnikov; tako od profesionalnih športnikov različnih disciplin, kakor tudi rekreativcev, pa vse od pohodnikov do proizvodnih delavcev, policistov in drugih. Še posebej pa so nad nogavicami G4G navdušeni nogometaši, ki naše protizdrsne nogavice nosijo pod svojimi klubskimi nogavicami, tako med treningi kot tekmami. In teh je čedalje več.

Foto:fotolens.si

Priznanje je res namenjeno za nogavice, vendar to ni vaš edini izdelek. Kako sploh pride do tako inovativnih idej za nadaljnje izdelke?

Naše visokotehnološke športne nogavice GO4GOAL so trenutno edini produkt, ki smo ga sami razvili. Pred kratkim smo sicer, zaradi povpraševanja naših uporabnikov, s pomočjo slovenske proizvodnje, oblikovali moške kratke majice ter ženski crop top z našim logotipom. Gre za udobni majici modernega dizajna, narejeni iz zelo kvalitetnega bombaža, saj naši produkti temeljijo na izbranih kvalitetnih materialih in slovenski proizvodnji. Povsem razvita imamo še dva modela športnih nogavice GO4GOAL, in sicer kratki (ANKLE) in visoki (KNEE-HIGH) model. Prav tako bomo počasi dodali še druge barve nogavic – največ povpraševanja dobimo po črni barvi, namen pa imamo izdelati nogavice tudi v drugih barvah. Idej je še ogromno, naše vodilo pa je inovativen in strokovni pristop. Osredotočeni smo na razvoj visokotehnološke športne opreme, ki uporabnikom dejansko pomaga pri športnem udejstvovanju. Ideja se običajno pojavi pri težavi, na katero naletiš sam ali pa se z njo srečuje nekdo drug in ti jo omeni. Nato začneš razmišljati, kako in na kakšen način bi lahko ti to težavo odpravil in tako se začne ideja spreminjati v produkt – seveda to ne pride čez noč. Potrebno je veliko vztrajnosti, idej, zasnov, pomoči raznih strokovnjakov, testiranj, predvsem pa volje in ne nazadnje tudi poguma ter sprejemanja tveganja morebitnega neuspeha na trgu. Predvsem pa moraš verjeti v svoj produkt. Naša vizija je postati del uspeha čim več športnikov, stremimo pa tudi k temu, da bi z našo pomočjo naraslo število ljubiteljev športa. 

 Foto: Jernej Borovinšek

Kakšno je bilo to zanimivo in vsekakor drugačno leto 2020 za podjetje GO4GOAL?

Vsekakor je bilo to leto polno izzivov. Se nam je pa ponudilo tudi veliko novih priložnosti in ena izmed teh je GO4GOAL podcast. Ko sem se namreč srečeval z zgodbami športnikov, s katerimi sodelujemo, se je rodila ideja, da te njihove zgodbe predstavimo tudi javnosti. Želeli smo, da naši poslušalci skozi te zgodbe najdejo tudi motivacijo in navdih za to, da vztrajajo tudi takrat, ko jim ne gre vse po načrtih. Zato smo začeli s snemanjem športnih podcastov, v katerih sodelujejo športniki in tisti, ki so na različne načine vpeti v svet športa, vse oddaje pa sproti dodajamo na našo spletno stran. Sicer pa, ker nimamo svoje fizične trgovine, naša spletna trgovina vseskozi obratuje nemoteno. Smo pa spomladi opazili padec naročil, saj je bilo veliko športnih aktivnosti čez noč ustavljenih. Ampak tudi tem ukrepom, na katere nimamo vpliva, smo se prilagodili, spremenili smo način komuniciranja z našo ciljno publiko in tako se prebijamo naprej. Sedaj ni več zaznati upada naročil, kvečjemu se zanimanje za naš produkt povečuje. 

 Foto: Jernej Borovinšek

Ste še mlado podjetje, vendar zdaleč več ne neznano. Kljub temu še nimate lastne fizične trgovine.  Kako pridejo uporabniki do vaših izdelkov, saj ti niso namenjeni zgolj profesionalnim športnikom?

Seveda, smo START-UP, mlado podjetje na začetku svoje poslovne poti, zato se nam zdi še posebej pomembno, da gremo počasi, korak za korakom. Nas pa izredno veseli, da smo v tako kratkem času postali znani na področju športnih nogavic. Želimo si, da bi športniki, ko bodo želeli dosegati zmage, ko bodo želeli narediti športno kariero, ko bodo želeli sebe spraviti v boljšo kondicijo, ali pa bodo le želeli izboljšati svoje počutje in se v svoji obutvi počutiti udobno, najprej pomislili na GO4GOAL. Fizične trgovine trenutno nimamo in v tem trenutku si je niti ne moremo privoščiti, saj je takšen način prodaje povezan z velikimi stroški. Pogosto ljudje dobijo povsem napačen vtis, saj menijo, da s tem, ko smo postavili blagovno znamko G4G na trg, že »obračamo« velike vsote denarja. V realnosti pa ni tako in se je potrebno za vsakega uporabnika, za vsako stranko, za vsak evro pošteno potruditi in potrebno je žrtvovati veliko prostega časa, da lahko blagovna znamka sploh živi. Javnosti želimo pokazati, da z nakupom našega izdelka ne dobijo le športnih nogavic, ampak s tem postanejo del naše zgodbe. Vsak uporabnik, ki se odloči za nakup G4G nogavic, s tem na poseben način postane tudi ambasador naše znamke in nam pomaga pri nadaljnji rasti. Naše športne nogavice GO4GOAL in kratki majici se tako dajo naročiti na naši spletni strani, so pa naši izdelki lahko tudi odlično darilo v prihajajočih prazničnih dneh. Na nogavice lahko dodamo tudi povsem personalizirano grafiko, denimo napis, ime ali kaj drugega in tako postanejo G4G nogavice povsem unikatno darilo. Poudariti želim, da nogavice nikakor niso namenjene le profesionalnim in rekreativnim športnikom. Zaradi udobnosti jih vedno več posameznikov uporablja pri vsakodnevnih aktivnostih, obenem pa so naši zadovoljni uporabniki tudi npr. proizvodni delavci, vojaki, policisti, medicinsko osebje, torej vsi, ki veliko časa preživijo na nogah. Občutek udobja in neboleča stopala po večurni uporabi so tisto, kar jih prepriča. 

 Foto: Jernej Borovinšek

S tako inovativnimi izdelki in priznanji zanje, pa najbrž že razmišljate tudi širše in se ne omejujete več zgolj na Slovenijo? Nam morda lahko že zaupaš, kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Povsem iskreno lahko povem, da je Slovenija premajhno tržišče za takšen produkt, kot so naše športne nogavice. Preden smo sploh nogavice poslali na tržišče, smo naredili raziskavo tržišča in ugotovili, da obstaja velik potencial trga. Če pogledamo samo podatke registriranih nogometašev in nogometašic, jih je na evropski ravni skoraj 16 milijonov, na svetu pa približno 265 milijonov. In to so podatki zgolj za nogomet. V tem trenutku delamo strategijo za vstop na tuja tržišča. Predvsem preko zastopnikov – tako, da če ima kdo željo sodelovati z nami, lahko stopi z nami v stik in se tako pridruži naši ekipi. Trenutno smo v dogovarjanju z zastopnico za hrvaško tržišče, smo pa že prisotni v dveh športnih trgovinah v Avstriji. Seveda, gledamo še širše. Vsi, ki smo del zgodbe podjetja GO4GOAL, se zavzemamo za to, da bi bila naša blagovna znamka prepoznavna kot sinonim za izboljšanje športnih dosežkov in za promocijo športa.

 

 

    Fotogalerija