https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Bodo svetovni internetni giganti kmalu izgubili svojo moč?

03.01.2021 ob 18:00  

Evropska komisija je 15. decembra 2020 objavila predlog novih pravil za digitalne platforme. Predlog dopolnjuje tudi akcijski načrt za evropsko demokracijo, ki ima cilj povečati odpornosti demokracij.

 

Zakaj je ta predlog pomemben?

Če bo komisiji uspelo uresničiti svojo ambiciozno reformo, bi to pomenilo veliko boljši družbeni nadzor nad svetovnimi internetnimi giganti. Ti že dolgo veljajo za bogatejše in vplivnejše od mnogih držav.

V času korona krize se je njihovo bogastvo, in s tem njihova moč še povečalo. To je najbolj očitno v primeru Amazona, ki je razvpit zaradi dveh vidikov, rastočega bogastva v času krize in po nehumanem ravnanju z zaposlenimi.

V ZDA se prav tako stoponjujejo pritiski na nekatere korporacije. Ameriški regulator FTC in 48 državnih tožilcev je vložilo tožbo proti Facebooku, ki ga obtožujejo omejevanja konkurence, izpostavljajo predvsem nakup platform WhatsApp in Instagram, s čimer si je podjetje podredilo konkurenco in s tem omejilo izbiro, ki je na voljo uporabnikom. Nekaj podobnega pa grozi tudi Googlu.

"Evropska komisija v predlagani reformi digitalnega prostora želi postaviti celovit sklop novih pravil za vse digitalne storitve, vključno z družbenimi mediji, spletnimi tržnicami in drugimi spletnimi platformami, ki delujejo v Evropski uniji.

Pri tem se Evropska komisija sklicuje na vrednote, kot je zaščita naših temeljnih pravic na spletu ter zavzemanje za pravičnejše in bolj odprte digitalne trge za vse, na spoštovanje človekovih pravic, svobode, demokracije, enakosti in pravne države. Poudarjajo tudi inovacije in možnost širitve manjših platform, krepitev svobode medijev ter boj proti dezinformacijam.

Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, je povedala: "Današnja predloga imata en namen: zagotoviti, da imamo kot uporabniki dostop do velike izbire varnih proizvodov in storitev na spletu ter da lahko podjetja, ki poslujejo v Evropi, prosto in pošteno tekmujejo na spletu na enak način kot zunaj spleta. Vse to je en svet, v katerem bi morali imeti možnost, da varno nakupujemo in zaupamo novicam, ki jih preberemo. Ker je to, kar je nezakonito zunaj spleta, nezakonito tudi na spletu."

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dejal: "Veliko spletnih platform ima sedaj osrednjo vlogo v življenju naših državljank, državljanov in podjetij ter celo v naši družbi in demokraciji na splošno. Z današnjimi predlogi bomo organizirali naš digitalni prostor za naslednja desetletja. Z usklajenimi pravili, predhodnimi obveznostmi, boljšim nadzorom, hitrim izvrševanjem in odvračilnimi sankcijami bomo zagotovili, da bodo imeli vsi, ki ponujajo in uporabljajo digitalne storitve v Evropi, koristi od varnosti, zaupanja, inovacij in poslovnih priložnosti," poroča Evropska komisija.

Kljub temu se zapisano v predlogu ta hip bere obetavno, a vse to je zdaj treba še spraviti v prakso. Tu pa se seveda skriva past. Globalne korporacije si ne bodo zlahka pustile vzeti svojih privilegijev, vpliva in bogastva.

Zaradi tega je pomembno, da se tudi evropski državljani zavedamo dogajanja. Nihče izmed nas ne more spreminjati sveta, a skupaj lahko zahtevamo, da Evropska komisija spelje zastavljeno in da tudi upošteva naše želje po nadaljnjih spremembah.

Foto: Pixabay

Vir: ec.europa.eu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.