https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mreža defibrilatorjev v Pomurju se širi

22.12.2020 ob 13:00  

Murskosoboška območna enota Zavarovalnice Triglav je v okviru novoletne akcije podprla nakup treh defibrilatorjev v želji, da se poveča možnost preživetja prebivalcev in obiskovalcev Pomurja.

V Sloveniji v povprečju vsak dan nenadni srčni zastoj doživijo štirje ljudje oziroma kar 1.600 Slovencev na leto. S takojšnjim oživljanjem bi lahko na letni ravni preprečili nekaj sto smrti. V želji povečati možnosti preživetja prebivalcev in obiskovalcev Pomurja v takšnih primerih je murskosoboška območna enota Zavarovalnice Triglav podprla nakup treh defibrilatorjev. Z njimi bodo opremili dve prostovoljni gasilski društvi - Bodonci in Čepinci – ter Krajevno skupnost Mala Nedelja.

»Lokalnim skupnostim želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca. Vse z namenom varnejše prihodnosti za vse generacije. V slopu naše preventivno usmerjene novoletne akcije Za boljši jutri smo zato tudi letos v murskosoboški območni enoti zavarovalnice v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi podprli nakup treh defibrilatorjev,« je povedal Sandi Štefan Flisar, direktor Območne enote Murska Sobota Zavarovalnice Triglav.

Šteje vsaka sekunda

Vasi, ki ju pokrivata oziroma za katere skrbita PGD Bodonci in PGD Čepinci, sta od nujne medicinske pomoči oddaljeni 15 oziroma 35 kilometrov, v primeru društva KS Mala Nedelja, ki obsega 7 vasi, pa so od ljutomerskega zdravstvenega doma oddaljeni približno 15 kilometrov. To pa je lahko v trenutku, ko pride do zastoja srca in šteje vsaka minuta, preveč. Za tamkajšnje prebivalce tako defibrilatorji pomenijo bistveno večjo možnost za preživetje v primeru srčnega zastoja.

»AED (avtomatski eksterni defibrilator) ni namenjen samo reševalcem in strokovnemu medicinskemu osebju, temveč tudi laikom, ki se poprej še nikoli niso srečali z zastojem srca. Zastoji srca se dogajajo tudi najstnikom, otrokom, dojenčkom, športnikom, zdravim ljudem, ne le zgolj srčnim bolnikom oziroma tistim, ki imajo težave z ožiljem. Torej se lahko zgodi komurkoli izmed nas,« je povedal predsednik PGD Bodonci Aleš Jud.

Na velik pomen nove pridobitve opozarjajo tudi v KS Mala Nedelja, kjer bodo defibrilator namestili na Kulturni dom Mala Nedelja. »Pri nenadnem zastoju srca je hitrost ukrepanja bistvenega pomena. Z vsako minuto neukrepanja se možnost preživeta zmanjša za 10 odstotkov, hkrati pa se povečuje možnost možganskih okvar. Po 10 minutah je tako možnost preživetja enaka 0. Z novim defibrilatorjem v naši neposredni bližini, pa bo možnost ukrepanja takojšnja,« je povedal Boštjan Žerdin, predsednik sveta KS Mala Nedelja.

Eden od treh defibrilatorjev pa je po novem nameščen na zgradbi Vaško-gasilskega doma Čepinci. »Na skrajnem severu države smo oddaljeni od nujne medicinske pomoči 35 kilometrov. Tukaj živeča populacija je pretežno starejša in lahko zato vsak hip kdo od prebivalcev potrebuje pomoč te naprave,« je pomen nove pridobitve opisal Izidor Ožvald, predsednik PGD Čepinci.

Z novoletno akcijo že skoraj 20 defibrilatorjev

Območna enota Murska Sobota je tudi v preteklih letih novoletne preventivne akcije finančna sredstva namenila za nakup javno dostopnih defibrilatorjev. Lani za Prostovoljna gasilska društva Kokoriči, Mlajtinci - Lukačevci in Dolnja Bistrica, pred tem pa so se pomoči največje slovenske zavarovalnice razveselili še Prostovoljni gasilski društvi Pristava in Krašči ter podjetje Paradajz, krajevni skupnosti Lemerje in Križevci, PGD Moravci, občine Cankova, Veržej, Šalovci, Turnišče, Ljutomer, Črenšovci in Dobrovnik, z defibrilatorjema sta s pomočjo največje slovenske zavarovalnice opremljena še dva priljubljena turistična kraja v Prekmurju, in sicer Moravske Toplice in Banovci.

Sedmo leto akcije Za boljši jutri

Novoletna preventivna akcija Za boljši jutri pod okriljem Triglava poteka že sedmo leto zapored. V zadnjih šestih letih je Zavarovalnica Triglav skozi akcijo podprla skoraj 160 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bo letos še 23. Skupaj torej več kot 180. V preteklih letih je sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnega aparata, EKG-aparata in ostalih življenjsko pomembnih medicinskih pripomočkov ter podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter pomagala številnim gasilskim društvom po državi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.