https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Poslovil se je legendarni skladatelj in dirigent Mojmir Sepe

25.12.2020 ob 10:40  

V četrtek zvečer je umrl legendarni skladatelj zabavne glasbe in dirigent Mojmir Sepe. Star je bil 90 let. Sepe je bil med začetniki slovenske zabavne glasbe ter vseskozi njen aktivni ustvarjalec in poustvarjalec. 

Slovenski skladatelj zabavne glasbe in dirigent je bil rojen 11. julija 1930 v Črni na Koroškem. Maturiral je na gimnaziji v Celju, na Akademiji za glasbo v Ljubljani pa je študiral klavir in trobento. Glasbeno kariero je začel leta 1950 kot trobentar pri Plesnem orkestru radia Ljubljana. 

Tesno sodeloval s svojo življenjsko sopotnico Majdo Sepe, eno največjih slovenskih šansonjerk, ki je preminila leta 2006.

Foto: Aljoša Kravanja (24ur.com)

"V zakladnico slovenskih zimzelenih melodij je prispeval skladbe, kot so Poletna noč, Zemlja pleše, Brez besed, Med iskrenimi ljudmi, Malokdaj se srečava, S teboj, Pridi, dala ti bom cvet, Uspavanka za mrtve vagabunde, Ribič, ribič me je ujel, Ljubi, ljubi, ljubi in Pismo za Mary Brown. Številne so bile nagrajene festivalih, med drugim v Opatiji in na Slovenski popevki na Bledu, kjer je redno sodeloval kot dirigent in avtor.

V tej vlogi je tudi dvakrat zastopal Jugoslavijo na tekmovanju za pesem Evrovizije: leta 1966 v Luksemburgu s popevko Brez besed v izvedbi Berte Ambrož in leta 1970 v Amsterdamu s pesmijo Pridi, dala ti bom cvet, ki jo je odpela Eva Sršen," navaja rtvslo.si.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.12.2020 ob 13:23 Gostt gost

      Odhajajo staroste in legende slovenske glasbe... Hvala za tvoj prispevek lepi slovenski pesmi in glasbi... Pocivaj v miru. Naj ti bo lahka zemlja slovenska🙏

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.12.2020 ob 19:52 ana gost

      Hvala g. Sepe, da ste bili z nami, mir Vaši duši.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.12.2020 ob 14:33 gost gost

      Gospod je vil res velik gospod na področju glasbe. V celi Jugoslaviji je veljal za skladatelja, ki ustvarja kvalitetno glasbo . In v grvaških medijih o tem, da se je poslovil niti enega zapisa. Pri nas pa za vsakega njihovega pevačeka na veliko pisarite.Žalostno.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.