https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Katere so najpogostejše novoletne zaobljube?

01.01.2021 ob 6:05  

Novo leto je čas novoletnih zaobljub. Je čas za seznam želja in ciljev, ki jih hočemo v novem letu doseči. Pogosto jih sprejmemo, a le redko se jih potem držimo. Katere so najpogostejše novoletne zaobljube in kako se jih držati pa v spodnjem prispevku.

Izguba odvečnih kilogramov

Ste tudi vi med tistimi, ki ste se po prazničnem sladkanju odločili za izgubo odvečnih kilogramov? Odločitev o hujšanju je ena najpogostejših novoletnih zaobljub. Pri tej odločitvi je pomembna kombinacija urejene prehrane, s večimi obroki čez dan ter redno gibanje, ukvarjanje s športom, a na začetku ne pretiravajte. Ne glede na to, ali nameravate izgubiti dva, pet ali deset in več kilogramov, se nikar ne lotevajte hitrih in drastičnih diet.

Zavejmo se, da odvečnih kilogramov ne moremo izgubiti kar čez noč. Ko se lotite hujšanja, je dobro upoštevati nasvete kot so: ne izpuščajte obrokov, ker boste zmedli vašo presnovo; odrecite se sladkorjem v vseh oblikah, privoščite si kvalitetne maščobe, uživajte veliko zelenjave, ne pretiravajte s sadjem, saj je tudi fruktoza sladkor, pred vsem pa  e izvajajte drastične, stroge diete, saj s tem spravljate organizem v dodaten stres.  Ne pozabite tudi na pitje zadostnih količin vode (najmanj 1 liter vode na 25 kg teže).

Pomembno je, da se začnemo počutiti dobro v svoji koži, tudi takrat, ko nam morda kateri dan ne uspe.

Prenehati s kajenjem in uživanjem alkohola

Mnogi se po novem letu odločijo prenehati s slabimi navadami, med katerimi sta pogosto kajenje in uživanje alkohola. Drugi se odločijo, da bodo popili manj kave, pojedli manj sladkarij, mesa ali npr. prenehali z grizenjem nohtov.

Raziskovalci sicer opozarjajo, da ima lahko nenadno prenehanje uživanja alkohola ali katere druge droge za človeka, ki je od njega odvisen, zelo hude posledice. Pred tem se raje posvetuje z zdravnikom oziroma strokovnjakom.

Več športa

Veliko se jih odloči, da bodo po novem letu več časa namenili športnim aktivnostim. Tudi fitnesi, ki so sedaj zaradi ukrepov že dlje časa zaprti, beležijo v ponovoletnem obdobju največ prijav. Unčikovito vadbo pa si lahko sicer pripravimo tudi doma.

Med priljubljenimi športi, ki krepijo naš imunski sistem v borbi proti boleznim, so tudi tek ali kolesarjenje. Mnoge navdušuje tudi planinarjaneje in si na primer zadajo cilj, da bodo v letu dosegli določeno število vrhov.

Piti več tekočine

Ste tudi vi med tistimi, ki pozabite na pitje? Za dobro fizično in psihično počutje telesa je potreben zadosten vnos vode. Pitje tekočine je zato zagotovo tudi ena izmed novoletnih zaobljub, ki vam bo, če se je boste držali, izboljšala vaše dobro počutje, dala več energije in zmanjšala lakoto. Za lažjo doslednost si lahko na telefonu naložite aplikacijo oziroma opomnik ali si omislite stekleničko.

Bolje razpolagati s financami

Po novem letu ne manjka na seznamu želja  finančnih novoletnih zaobljub. Kot vse ostale se zaradi napačnega načrta tudi te hitro razblinijo. Ste tudi vi med tistimi, ki bo večji del zaslužka namenilo varčevanju, ali boste morda nagradili svoje poslovno znanje?

Doseči osebne cilje

Na novoletnem seznamu se znajdejo tudi osebne želje. Med njimi so takšne, ki so povezane z dokončanjem šolanja, študija, izpitov, mature. Med osebnimi željami pa so tudi zaposlitev, morebitna menjava službe ter nakup avtomobila, stanovanja ali hiše, poroka, otroci ter kakšni drugi osebni cilji.

Potovanja

Mnogi si zadajo cilj tudi da bi čim več potovali. Odkrivanje domačih in tujih dežel, doživetje novih kultur je pogosta želja v novem letu. Veliko popotnikov, je moralo potovanja v tujino odložiti, zaradi omejitvenih ukrepov je težko gibanje že po lastni državi. Kako, kdaj in kam se bomo lahko odravili v letošnjem letu še ostaja neznanka.

Naučiti se nekaj novega

Novo leto je morebiti tudi čas za učenje nekaterih novi stvari, recimo novega jezika, inštrumenta, novih kuharskih receptov. Najdemo lahko tudi novi hobi ali opravimo prostovoljno delo (pomoč ljudem v stiski, darovanje krvi, pomoč sosedom, prijateljem, pomoč živalim). Sedaj je morebiti tudi čas, da postorimo stvari v hiši, naredimo svoje unikatne stvari, narišemo sliko.

Osebna rast

Dandanes velikokrat pozabljamo nase, saj nam vsakdanje obveznosti in nenehno pomanjkanje časa onemogoča, da bi se posvetili sebi, zato si ob novem letu velikokrat obljubimo, da bo naslednje drugače. Da si bomo privoščili kopel, večkrat prebrali kakšno knjigo ali počeli nekaj, kar nas izpopolnjuje in veseli. Morda je sedaj čas za meditacijo, pisanje dnevnika, pozitivnih afirmacij, ki nas bodo vzpodbudile, da spremenimo pogled na svet.

Več časa nameniti najbližjim

Kot nam velikokrat zmanjka časa zase, ga zmanjka tudi za družino in prijatelje, zato je želja in obljuba ob novem letu, da bi preživeli več časa v krogu svojih najbližjih ali jih vsaj poklicali. Zaradi koronavirusa se je povečala osamljenost, zato je še toliko bolj pomembno, da se spomnimo tistih, ki nam največ pomenijo.

Kako se držati zadanih zaobljub?

Pri zaobljubah poskušajte biti čim bolj specifični, kaj želite doseči ali spremeniti, pojasnjujejo psihologi. Postavite jasne kratkoročne cilje, ki vas bodo vodili do uresničitve zaobljube. Lahko jih napišete ne list a se na začetku usmerite na maksimalno tri zaobljube na enkrat. Ko boste te tri dosegli, lahko nadaljujete po seznamu. Ena najpogostejših napak je ravno ta, da želimo doseči vse naenkrat.

Zaobljube naj bodo merljive, tako boste lažje preverjali ali zaobljube dosegate. Naj bodo dosegljive in realne, kritično razmislite, ali je cilj resnično dosegljiv. Razmislite o tem, ali cilj resnično želite doseči, ali ste ga napisali le zato, ker se to pričakuje od novoletnih zaobljub ter ali ste zaobljubo postavili zaradi sebe ali zaradi drugih.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.01.2021 ob 8:04 gost

      Največja zaobljuba je verjetno samo ena in edina na cejloj sveti. Naj koronek spijzdi za vse večne čase. Sao vrak ostane,, bogatuni,,, keri zmunteraju drugoga koroneka.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.01.2021 ob 9:19 kilonja gost

        To o koroni ni zaobljuba, ampak je ŽELJA. Zaobljubo daš pa lahko meni, sebi, recimor da se boš zaobljubil da se boš držal bolj striktno varnostnih ukrepov v zvezi s korono, posledično bomo tudi vsi bližje tvoji ŽELJI da bi bilo že enkrat konec korone .

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.01.2021 ob 11:05 Vojko gost

      Moja zaobljuba je ka se letos naučim novega jezika - madžarščine , baje precej po godu trenutni oblasti.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.01.2021 ob 11:24 kilonja gost

        To bo tudi za tebe dobro, Madžarska je pot k ohranitvi Evropske tradicije, če si pa želite jebati koze čez 20 let si pa želite Bruslja ;).

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.01.2021 ob 13:03 šilček gost

      Vsem ljudem želim zdravja v novem letu 2021.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.