https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

EU bo Modernino cepivo dobila prihodnji teden, tudi Slovenija bo dobila svoj delež

9.1.2021  

Prve odmerke Moderninega cepiva bodo v Evropski uniji razdelili prihodnji teden, pri tem pa bo vsaka država članica dobila svoj delež, je za bruseljski spletni bilten Euractiv povedal vir pri EU. V prihodnjih mesecih, do septembra, naj bi bilo za unijo na voljo 80 milijonov odmerkov Moderninega cepiva, je dodal.

 

EU se je z ameriško Moderno dogovorila o nakupu še 80 milijonov odmerkov, ki bi bili na voljo kasneje letos. O rokih dobave se strani še dogovarjata, je povedal vir za Euractiv. Evropska komisija je Modernino cepivo odobrila, potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) v sredo priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo tega cepiva za osebe, starejše od 18 let. Pogojno dovoljenje omogoča zgodnji dostop do zdravil v kriznih razmerah, na podlagi manj celovitih podatkov, kot se jih običajno zahteva.

 Foto: Pixabay

Modernino cepivo, ki se uporablja v dveh odmerkih v razmiku 28 dni, je po cepivu ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha drugo cepivo proti covidu-19, ki je dobilo zeleno luč za uporabo v EU. Prvo cepivo je Ema sicer odobrila za osebe, starejše od 16 let, cepljenje z njim pa je v uniji steklo 27. decembra. Evropska komisija je v sredo sporočila, da bo Moderna 160 milijonov odmerkov zagotovila med prvim in tretjim četrtletjem letošnjega leta.

V prvih dveh mesecih Sloveniji 26.000 odmerkov cepiva

Sloveniji bo pripadlo 369.767 odmerkov iz vsake od teh dobav, so za STA sporočili z ministrstva za zdravje. V prvih dveh mesecih bo Moderna lahko Sloveniji dobavila 26.000 odmerkov.

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je namreč Evropski komisiji in vsem članicam sporočilo, da ima omejene zmožnosti proizvodnje cepiva in s tem tudi preskrbe trga EU. "Proizvajalec cepiva Moderna je sporočil, da bo v prvih dveh mesecih vsem državam članicam lahko zagotovil le manjše količine svojega cepiva in Sloveniji bo lahko v prvih dveh mesecih dobavil le 26.000 odmerkov. Koliko cepiv bo lahko zagotovil od marca, predstavniki Moderne še niso sporočili, in enako velja za vse države članice EU," so pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu upajo, da bo v kratkem Moderna uspela povečati proizvodne zmožnosti in s tem preskrbo s svojim cepivom. Po navedbah ministrstva si namreč vsi želijo prejeti celotno količino cepiv, kolikor pripada posamezni državi članici glede na razdelilnik, in to ne glede na ceno, navaja STA.

 Foto: Pixabay

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2021 ob 14:18 gost

      Na koncu bodo cepivo metali v odpad, ker se nihče ne bo dal cepiti. Prisilnega cepljenja pa ne morejo uvesti, ker bo potem vojna. Ali pa želijo vojno, zato nas namenoma tako jebejo v glavo?

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2021 ob 14:33 gost

      Iran prepovedal uporabo ameriških in britanskih cepiv na svojih prebivalcih.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.01.2021 ob 15:44 gost

      Mij mamo tako strahote številke. Janez grozni pa se je odpovedal cepivu,,, moderne,,, in posledično je dobila več Nemčija. Zakaj le zato da lažejo o okuženih. Ke z veliko številko držijo vodenje države na silo isto kot Tramp v ZDA.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.01.2021 ob 19:14 Ne kupi gost

        bild.de/bild-plus/politik/inland/politik-inland/20-mio-moderna-impfdosen-der-grund-warum-spahn-nicht-unterschreibt

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.01.2021 ob 16:51 Puštevaček gost

      Prneste sekire ka mo cejpali

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.01.2021 ob 19:15 gost

      Evropa je podala poročilo da se je janz grozni odpovedal cepivo moderne. Sam tviteraš pa pred kamerami zlaže ka se on nikumi Nej odpovedal. Laže tak ka sam več nevej komi laže tako tela nan vodi državo isto kot v ZDA Tramp.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.01.2021 ob 19:44 gost

      Odpovedal je cepivo Janez grozni Nemčija bo zato dobila več cepiva in bo spet prej končala z tem sranjem. Ljudi pa pijan kacijn vsak dan tribla da se ne držijo ukrepov. Gej ga zlomka komu ja le v interesu da odpove cepivo. Budalo sploh še ne zaveda kaj dela. Verjetno mu je to svetovala ministrica iz ozadja zdravstvena Urška. Kajti on je tista kera odloča iz ozadja kaj je za nas dobro in kaj ni dobro. Samo da bo glupi narod duže zaprti.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.01.2021 ob 19:50 gost gost

      To, ka dela ta vlada s ten tviterašo na čelu je pa res že grozno. Kdor tega ne vidi je stvarno zabito budalo. Pa, ka nam delajo je več kak sramota. Takoj mora leteti in odgovarjati za vse, ka je do zdaj pokral, uničo, zapravo itd. On je sramota za Slo. in narod.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.