https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Cepivo Moderne danes prihaja v Slovenijo

12.1.2021  

V ameriškem farmacevtskem podjetju Moderna so včeraj začeli z dobavo svojega cepiva proti covid-19 članicam Evropske unije. Cepivo bo v Slovenijo prispelo predvidoma danes, je povedal epidemiolog Mario Fafangel.

Razen tega, da se začenja dobava cepiva iz Moderne, zaradi varnostnih razlogov niso sporočili nobenih drugih informacij. Cepivo bo prispelo v Slovenijo iz Moderninega centraliziranega središča v Evropi, z vodilnim svetovnim logističnim podjetjem Kuehne+Nagel.

Ob začetku dobave je podpredsednik Moderne Dan Staner, ki je v podjetju med drugim pristojen za evropsko regijo, dejal: "To je res vznemirljiv mejnik in ponosni smo na vlogo, ki jo bo imelo Modernino cepivo pri reševanju te pandemije v Evropi. Distribucija po Evropski uniji je eden največjih logističnih izzivov, s katerimi se je Moderna soočila od ustanovitve te platforme pred desetimi leti," poroča STA.

Fotografije so simbolične

Evropska komisija je z Moderno sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo povečanja za dodatnih 80 milijonov. Od teh Sloveniji pripada 369.767 odmerkov iz vsake od teh dobav. Moderna bo lahko Sloveniji v prvih dveh mesecih dobavila 26.000 odmerkov.

Mario Fafangel je za STA povedal, da bo Slovenija prvih 1200 odmerkov moderninega cepiva predvidoma prejela v torek.

"Modernino je drugo cepivo proti koronavirusni bolezni 19, ki so ga odobrili v EU. Tako kot cepivo Pfizerja in BioNTecha temelji na inovativni tehnologiji informacijske RNK, ki je doslej še niso uporabljali.

Medtem ko je treba Pfizer-BioNTechovo cepivo hraniti pri temperaturah okoli -70 stopinj, je shranjevanje cepiva Moderne možno šest mesecev pri do -20 stopinjah Celzija," poroča STA.

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.01.2021 ob 10:47 gost

      Kako cepivo kero je,,, princ teme,,, samo polovico vzel ostalo pa je podaril v dobrodelne namene. Kdor prej pride prej melje in Nemčija je bila prva. Ki je da bila nas preostali delež.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.