https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uspešno zaključili projekt »Pametne vasi za jutri«

23.12.2020 ob 17:10  

Dve leti trajajoč projekt sodelovanja »Pametne vasi za jutri«, ki je bil odobren na 3. javnem razpisu za podukrep 19.3: Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine in je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), smo partnerji uspešno pripeljali do konca.


Pri projektu je sodelovalo 5 lokalno akcijskih skupin: LAS Posavje(vodilni partner), LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS Goričko 2020, LAS Prlekija in LAS Obsotelje in Kozjansko, ki so v skupno zgodbo pristopile z namenom ohranitve vitalnosti in poseljenosti slovenskega podeželja.

V izvedenih aktivnostih smo iskali priložnosti, da starejši ostanejo v svojem bivalnem okolju oz. v aktivno urejenih srebrnih vaseh, da vzpostavimo nove poslovne modele z vključevanjem socialnega podjetništva, zagotovimo večjo povezanost z urbanimi središči in sploh naredimo življenje na podeželskih območjih še bolj prijetno. 

Tako je vsak LAS med drugim pripravil in testno razvil enega izmed 5 modelov za vzpostavitev »Pametnih vasi za jutri«:

•            Model 1: Trajnostna mobilnost na podeželju, 

•            Model 2: Pametna srebrna vas – PSV, 

•            Model 3: Digitalna tehnologija na podeželju, 

•            Model 4: Povezovanje podeželskih ponudnikov in

•            Model 5: Druženje na vasi. 

Z inovativnimi modeli smo tako na vsako območje LAS prinesli nove, zanimive in tudi potrebne vsebine, ki so  oblikovane tako, da se z manjšimi prilagajanji lahko prenesejo tako znotraj območij LAS, kot tudi v širši slovenski prostor.  Skozi pilotne modele, manjša infrastrukturna vlaganja in nakup opreme ter s pomočjo različnih usposabljanj je projekt tako prinesel pozitiven učinek na ohranjanje in izboljšanje kakovosti življenja na podeželju.

Več o samem projektu, predvsem o modelih si lahko pogledate tudi v predstavitvenem filmu, ki je nastal v okviru projekta: https://www.youtube.com/watch?v=RzFpcRyhpuw

Tudi rezultati aktivnosti, ki smo jih pri LAS Pri dobrih ljudeh 2020 izvajali tekom projekta, imajo vsak pa svoje pozitiven učinek na naše območje. Velik potencial vidimo predvsem v razvitem modelu povezovanja ponudnikov, ki smo ga razvili skupaj s partnerjem ZRP Pomelaj z.o.o. kjer je osnova partnerstva ohranjanje pletarske dejavnosti, prenos pletarskega znanja ter iskanje možnosti plasiranja novo nastalih pletarskih produktov na trgu. Tako so se v okviru projekta razvili 3 novi produkti, in sicer španska stena, tabure in kuhinjski stol.

Slika 1: Španska stena, tabure in stol

Prav tako smo z e-kolesi ter pripadajočo kolesarnico s polnilnico pripomogli k zmanjševanju toplogrednih plinov in spodbujanju uporabe trajnostnega prevoza na območju občine Lendava, ki je pri projektu sodelovala kot partner, prebivalci našega območja pa imajo sedaj na voljo še opremljen družinsko – medgeneracijski center v Renkovcih, ki nudi prostorske možnosti za neformalna druženja.

Slika 2: E-kolesa

  

Slika 3: Medgeneracijski center Renkovci

Več o aktivnostih, ki smo jih izvajali, si lahko pogledate tudi v kratkem predstavitvenem filmu, ki smo ga pomurski LAS-i posneli za namen virtualne ekskurzije.

 

Podajte se na virtualno ekskurzijo po območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020: https://www.youtube.com/watch?v=DZRLtnYZAQA

Raziščite tudi območje LAS Goričko 2020: https://www.youtube.com/watch?v=DytkPUwZhOA

Ali se podajte po območju LAS Prlekija: https://www.youtube.com/watch?v=RzFpcRyhpuw

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.