https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenski dijaki pozvali ministrico k čimprejšnji vrnitvi v šole

15.01.2021 ob 6:05  

Dijaška organizacija je v odprtem pismu Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter vlado pozvala k vrnitvi dijakov v šolske klopi. Predlagajo, da bi se dijaki zaključnih letnikov v šole vrnili sočasno z odpiranjem vrtcev in prve triade osnovne šole, preostali dijaki pa v oranžni fazi. Skrbi jih tudi neenakost srednješolcev med regijami.

 

Dijaška organizacija Slovenije pozdravlja vse sprejete načrte, ki natančno določajo sproščanje trenutnih vladnih ukrepov na vseh področjih. "V preteklih mesecih smo namreč jasne načrte in bolj temeljite smernice na tem področju pogrešali," so zapisali v pismu, ki ga je podpisala predsednica organizacije Maja Kalin.

Po zadnjem sprejetem načrtu naj bi se dijaki zaključnih letnikov srednjih šol vračali v izobraževalne ustanove, ko bo njihova regija v oranžni fazi, ostali srednješolci pa bi se v polni zasedbi vračali šele v rumeni fazi.

Dijaki podpirajo izvedbo pouka po modelu C in vse ustrezne varnostne ukrepe, da se prepreči nenadzorovano širjenje okužb. "Dijaki se zavedamo resnosti situacije in zmožnosti zdravstvenih kapacitet ter pomembnosti delovanja ostalih panog, predvsem gospodarstva, a se nam zdi, da se izobraževanja trenutno ne ceni dovolj in da smo srednješolci ponovno v slabšem položaju," so sporočili.

Predlagajo, da se zaključni letniki srednjih šol v šolske klopi vračajo hkrati z vrtci in prvo triado osnovnih šol, torej že v rdeči fazi. Menijo, da je to nujno za kakovosten zaključek srednješolskega izobraževanja in hkrati za kakovostno pripravo na zaključne izpite. Poudarili so, da so bili dijaki zaključnih letnikov v procesu šolanja na daljavo najbolj prikrajšani kakovostnega pouka, in spomnili na laboratorijske ter terenske vaje. Za ostale dijake pa predlagajo, da se v šolo vračajo v oranžni fazi, hkrati z osnovnošolci.

V načrtu je predvideno tudi vračanje srednješolcev v šole ob doseganju tako nacionalnega merila kot tudi regijskega merila. A dijake skrbi predvsem neenakost srednješolcev med posameznimi regijami glede na epidemiološko sliko. Poudarili so, da dijaki zaključnih letnikov ob koncu leta opravljajo enake izpite, na katere pa ob regijskem sproščanju ukrepov ne bodo tudi enako pripravljeni.

Zato vladi predlagajo, da če se v ostalih regijah situacija v enomesečnem časovnem obdobju ne izboljša do te mere, da je povratek v šole možen znotraj predvidenega načrta sproščanja ukrepov, da odpre vse srednješolske zavode v Sloveniji. "Le tako se lahko izognemo postavljanju dijakov v neenak položaj in vsem zagotovimo enake zmožnosti izobraževalnega procesa," so zapisali.

Pozvali so tudi, da se čim prej omogoči izvajanje praktičnega pouka. Tega je mogoče izvesti ob upoštevanju zaščitnih ukrepov in v manjših skupinah, so dodali. Spomnili so, da pouk na daljavo nikakor ni primerljiv s klasičnim poukom. Pouk na daljavo je manj kakovosten in manj dostopen, vračanje v šolske klopi pa dijakom pomaga pri občutku stabilnosti ter pozitivno vpliva na duševno zdravje.

 Fotografije so simbolične (Pixabay).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2021 ob 6:33 gost

      BEDAKI DA POUK PA ŠPRICATE V POMARANČI

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.01.2021 ob 8:17 gost

      V šolo du šli da ministrica za zdravje iz ozadja duvoli. To pa je urška puklastuga kajti ona je v celji zdravnica in puklastuga svetovalka. "e bodo otroci šli v šolo bo njegova uršika preobremenjena. Cepiti se pa ne dajo ker ne zaupajo cepivu. Mij pa zato moramo biti zaprti in vse mora vrak jemati ker se zdravniki bojijo cepiva za katerega so izjavljali daje varno da bo resilo svet itd. Zdaj ga pa naj sproba glupi narod da ne bodo zdravniki prvi ker so oni zelo obremenjeni in nimajo časa za cepiti.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.01.2021 ob 8:34 gost

      Kama silite norci ?, Slovenija je najbolj okužena v Evropi vi bi pa šli v šole. Držali bi se reda in omejitev, kak to v drugih državah. TO PA NE KER SKUPAJ Z LEVIČARAMI MISLITE DA BOSTE NAGAJALI VLADI, NE VI JEBETE Z VAŠIM OBNAŠANJEM POŠTENE DRŽAVLJANE, PREDVSEM STAREJŠE, KI ZARADI VAS UMIRAJO.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.01.2021 ob 10:15 gost gost

      KO JE POUK PA VSAK TRETJI ŠPRICA TIŠINA PA KNJIGE CITAT

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.01.2021 ob 14:46 gost

      8.34 budalo veš kaj je bil stavek pred konferencov tiskovno. Prvi stavek kacijna je bil,,, pejmo se malo hecat glupi narod vse verjame,,,, štekaš bedak da so te nategovati o vsem kar je povezano z kovidom.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.01.2021 ob 1:06 gost

      Vi ste neumni vecina dijakov pravi,da jim je bols doma kokr pa u šoli in da majo več časa zase

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 15:45 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.