https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pri naselju Pince našli več arheoloških izkopanin

18.01.2021 ob 6:05  

Gradnjo daljnovoda Cirkovce–Pince spremljajo tudi arheološke raziskave, ki potekajo na 31 lokacijah vzdolž celotne trase. Ostanke arheoloških izkopanin so našli tudi pri naselju Pince, kjer so potekala izkopavanja na treh lokacijah, najdene izkopanine pa spadajo v več časovnih obdobij, od prazgodovine naprej.


Glavnina najdb sodi v rimskodobni čas

Dela so konec prejšnjega leta potekala na območju občin Ormož, Ljutomer in Lendava (Pince), kjer so arheologi v sklopu raziskav odkrili nekaj zanimivih struktur in keramičnih izdelkov.

Arheologi so na območju lendavske občine odkrili manjša naselja z več bivanjskimi objekti v obliki zemljank ali polzemljank ter manjše enostavnejše objekte, kurišča, vodnjak in jarke. Vsi ti objekti so bili narejeni iz lesa, za izolacijo pa so uporabili glino in trs. »Gradivo, ki smo ga odkrili, je moč opredeliti v različna obdobja, vendar glavnina najdb sodi v rimskodobni čas z vplivom iz prazgodovinskega obdobja ter v latensko obdobje,« so zapisali v poročilu o arheološkem delu v občini Lendava.

Foto: Jernej Umek

Arheološkega raziskave vodita Grega Čakš in Primož Predan iz podjetja PJP d.o.o.. Izkopavanja so potekala med 26. novembrom in 18. decembrom, trenutno pa poteka obdelava najdb. Strokovno poročilo bodo pripravili do konca tega leta, prvo poročilo raziskave pa je dostopno na spletni strani občine Lendava.

V sklopu projekta izgradnje daljnovoda bodo za arheološke raziskave na celotni trasi namenili 1,6 milijona evrov. Same raziskave ne bodo vplivale na potek gradnje, saj je terminski plan izvedbe arheoloških del usklajen z gradbenimi deli, sporočajo iz družbe ELES. Namenoma so dela predvideli tako, da se na lokaciji najprej začnejo arheološke raziskave, po njihovem zaključku pa takoj sledijo gradbena dela, navaja lendavska občina.

Stalna arheološka razstava na Lendavskem gradu

V Galeriji-Muzej Lendava sicer pravkar pripravljajo stalno postavitev na temo arheoloških izkopavanj na območju občine Lendava, ki bo prikazala zgodovino kraja in arheoloških raziskav na tem območju. Razstava bo na ogled, ko bodo epidemiološke razmere dopuščale odprtje muzejev in galerij, so še sporočili iz občine.

Naslovna fotografija: Jernej Umek

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.01.2021 ob 8:46 Čergoli gost

      Našli so usranega, črnega puklastega Janoša!!!!!

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.01.2021 ob 12:25 gost gost

      ČERGOLI---TI SI TOTALNO MIMO VSEKANI......

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.01.2021 ob 13:53 gost

      JANOŠ JE ZAKON!!!!!!!!!!!!!!! TIJ KRETEN PA P M ! tak crkni od hamičije !

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.01.2021 ob 15:05 monter gost

      Potomci df ja 100 °%

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.01.2021 ob 6:44 drek na šibici gost

      lendavo treba zbombardirat, ker je tam najbolj zabačeno življenje, ljudje smotani na kubik. vse iztrebiti!

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 14:38 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.