https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Poslovil se je Vladimir Babič, zadnji mlinar na Muri

13.01.2021 ob 7:58  

V 88 letu starosti se je včeraj poslovil zadnji mlinar na Muri, Vladimir Babič - Mirč.


Babičev mlin spada med edine panonske plavajoče mline danes na reki Muri v Veržeju. Gre za edinstven tehnični spomenik neprecenljive etnografske vrednosti. Pred 100 leti je krasotica Mura poganjala okrog 100 mlinov, do danes se je ohranil le Babičev mlin. "Najsrečnejši sem, ko sem tu. Edino tu sem srečen," so velikokrat bile besede Vladimirja Babiča.

Mlin na Muri je izgubil dušo, mi pa smo izgubili dobrega prijatelja, so sporočili na družbenem omrežju. 

Foto: arhiv Pomurec

Babičev mlin - mlin, ki ohranja tradicijo

Lastnik prvega mlina, ki je bil postavljen leta 1890 je bil dedek Vladimirja Babiča- Mirča. Mlin je bil plavajoč in se je vedno prilagajal nivoju vode. Plavajoči mlini so bili značilni za ravninske pokrajine, ki so bile sorazmerne gosto naseljene, prebivalci pa so pridelovali žito in pšenico. Plavajoč mlin je bil neodvisen od muhaste narave. Žal je bil podtaknjen požar in je mlin pogorel do tal. Leta 1915 je bil zgrajen drugi mlin, katerega lastnik je bil Jožef Babič, oče Mirča. Stene in čolni so bili iz lesa, streha pa je bila pokrita s posebno vrsto lubja. Tudi ta mlin je pogorel do tal.

Leta 1925 je Jožef Babič zgradil ponovno nov mlin. Mlinarska hiša se je preselila na breg Mure, vodno pogonsko kolo pa je bilo pritrnjeno na dveh lesenih plavajočih čolnih, za prenos pogonske sile pa so se pa so se uporabljali različni jermeni. Mlin, ki stoji še danes, je lesen, postavljen na štirih stebrih ob bregu reke Mure, vodno kolo pa je danes pritrnjeno na dveh plavajočih čolnih, ki sta danes iz železa.

V letu 1990 je narasla Mura odnesla pogonsko kolo, vendar je družina Babič postavila novo pogonsko kolo, ki še danes diha z reko. Sedaj mlin vodi Karmen Babič.

Vir naslovne fotografije: Stanka Desnik (Fb profil)

    Fotogalerija