https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Incidenca okužb najnižja med otroci, ki so mlajši od deset let

17.1.2021  

Incidenca okužb med otroci, ki so mlajši od deset let je najnižja, je v svoji raziskavi o okužbah z covid-19 med mladimi ugotovil ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Obenem ni bila opažena bistvena razlika pri incidenci med otroci, ki so hodili v šolo in tistimi, ki so se šolali na daljavo. Priporočajo, da je zapiranje vrtcev in šol za mlajše eden zadnjih ukrepov. 


Grožnja za širjenje novega koronavirusa, ki jo predstavljajo odprti vrtci in pouk v šolah za mlajše otroke, je manjša kot odpiranje šola za starejše otroke, zato priporočajo, da je zapiranje vrtcev in šol za mlajše otroke eden zadnjih ukrepov, ki naj jih sprejmejo oblasti v okviru boja proti novemu koronavirusu.

V raziskavi so obravnavali mlajše osebe stare do 24 let. Pri tem so ugotovili, da se incidenca viša s starostjo in posameznim obdobjem epidemije, pri vseh skupinah pa je bila najvišja zadnji opazovalni teden v začetku decembra. Opozarjajo, da se trend večjega števila okužb v zadnjih mesecih sklada s trendom povečanega števila potrjenih okužb pri odraslih, to se je namreč večalo vse od septembra.

Od marca do začetka decembra so skupno obravnavali več kot 2,8 milijona potrjenih okužb pri otrocih in mlajših od 24 let. Od tega so 57 odstotkov okužb potrdili pri starih od 18 do 24 let, 16 odstotkov okužb so potrdili v starostni skupini 14 do 17 let, 8 odstotkov okužb pa je bilo potrjenih v starostni skupini 11 do 13 let.  Med otroci, ki so stari od pet do deset let, so potrdili okužbo pri skoraj 11 odstotkih, pri najmlajši skupini otrok starih do štiri leta so potrdili sedem odstotkov okužb.

Raziskava je pokazala, da imajo mlajši blažje simptome koronavirusne bolezni, pri tem je bolnišnično oskrbo potrebovalo 2,5 odstotka okuženih. Pri odraslih ta delež znaša 16,6 odstotka.

»Študija še ugotavlja, da šolanje na daljavo ni bistveno pripomoglo k zmanjšanju števila okužb. V ZDA sta namreč skoraj dve tretjini vrtcev in osnovnih šol omogočali delno oz. polno prisotnost, kljub tem osebnim stikom pa niso zabeležili povečanega števila potrjenih okužb. Delež okužb je bil namreč primerljiv s tistimi območji, kjer je potekalo le šolanje na daljavo,« navaja STA.

Dodajajo, da je ključnega pomena za zmanjšanje števila okužb upoštevanje preventivnih ukrepov v družbi, pri tem pa izpostavljajo pravilno nošenje zaščitnih mask. Če bo v lokalni skupnosti porast števila okužb, bo to opazno tudi pri mlajših, dodajajo. »CDC priznava tudi nekaj pomanjkljivosti študije, pri kateri je glavno, da običajno na novi koronavirus testirajo tiste osebe, ki kažejo simptome, pri mlajših pa je več asimptomatskih primerov. Obenem nimajo razpoložljivih podatkov o številu okuženih med zaposlenimi v vrtcih in šolah,« še piše STA.

Številne države po svetu vidijo v vrtcih in šolah, kjer se v učilnicah zbere večje število ljudi, potencialno grožnjo za okužbo z novim koronavirusom. V Sloveniji so vrtci odprti le za nujno varstvo, svoje vrata pa so odprle le šole za otroke s posebnimi potrebami.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.01.2021 ob 10:11 gost

      Bodo kdaj Janša in njegovi " strokovnjaki " Beovićeva, Krek, Bregantova, Rozman, Fortejeva, ........... prebrali kakšne ugotovitve strokovnih skupin po svetu ali bodo glavo tiščali v zemljo in maltretirali prebivalce Slovenije? Pa Janševe ovce ste sposobne prebrati in razumeti članek?

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.01.2021 ob 10:33 gost

      Tole so strokovnjaki , z dokazi in dejanji!!!!! Levojajarji pa nimate NIČ od vsega tega razen velik GOBEC! Janševe ovce smo ljudje , VIJ pa teleta in odpadniki za na rob družbe!!!!

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2021 ob 11:15 gost

        Ti si s svojim komentarjem dokazal kam spadaš - v hlev!! Ker nam epidemijo vodijo DESNI " STROKOVNJAKI " imamo največ okuženih in umrlih na svetu.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2021 ob 12:02 Geza gost

        Ne ka bi slučajno dobo kaj med rebra od teh odpadnikov, te to cerkev uči ali šiptar ker oboji majo ista merila

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.01.2021 ob 11:59 Feri gost

      Desni leve za vse obtožujejo, za informacijo, v moji ulici je dosti janševih privržencev in izjemno pomembno je da so vsi na sociali poleg tega se pa redno družijo in vsak dan majo obiske keri niso sorodniki trdijo pa ka se narod ne drži ukrepov, tem norcem če bi janša povedo ka de letos snega plave barve bi oni to potrdili,tak da bedakom ne smemo zameriti

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.01.2021 ob 12:33 gost

      To maš prav samo še okoli sebi obrnite pa te videli što su podporniki Janeza groznuga. Vsi ker bi morali imeti okoli vratu svoje ime napisano. Kajti tako so zaostali da še to pozabijo. Edino kaj vejo je,,,, Janše ne damo, Janša je naš,,, buziji desni.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.