https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Če se odpravljate na zaledenele površine, velja velika previdnost

16.01.2021 ob 11:46  

V prihodnjih zimskih dneh je pričakovati nizke temperature. Agencija RS za okolje ob tem opozarja, da se na stoječih vodah že pojavlja led, ki pa ponekod ni dovolj trden, da bi se po njem gibali. Ob zaledenelih površinah zato svetujejo veliko previdnost.


Napotki za bolj varno gibanje na zaledenelih površinah

Uprava RS za zaščito in reševanje poziva k upoštevanju prepovedi gibanja po zaledenelih površinah tam, kjer so to v lokalni skupnosti prepovedali. Svetujejo, da preden se podamo na led, ocenimo njegovo debelino, barvo, pregledamo razpoke in poslušamo poke. Pojasnjujejo, da suhe razpoke ledu niso nevarne, posebno pazljiv pa je potrebno biti pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost, dodajajo.

Preverjanje nosilnosti ledu

Svetujejo, da se po ledu močno udari z nogami, koničasto palico ali kladivom. Če se led ne prebije, je dovolj varen in nosilen. Za natančnejšo meritev je sicer potrebno izžagati kos ledu ter tako preveriti njegovo debelino in sestavo. Največjo nosilnost sicer ima homogeni led, ki je videti črne barve, so zapisali.

Za varno gibanje vsaj sedem centimetrov

Za varno gibanje manjše skupine ljudi mora biti led debel vsaj sedem centimetrov. Na površini 200 kvadratnih metrov, kjer je led debel 10 centimetrov, je lahko 22 oseb, težkih po 75 kilogramov, če so te na razdalji treh metrov.

Na led se nikoli ne odpravimo sami, priporočljivo pa je tudi, da imamo s seboj zaščitno opremo, med drugim t. i. vpikač ali šilo ter dolgo vrv, s katerima se lahko izvlečemo iz vode, svetujejo na upravi. Preverimo tudi vremenske podatke ter obvestimo bližnje in se seznanimo, kako ravnati ob nesreči.

"Če opazite, da led okoli vas poka v koncentričnih krogih, morate takoj ukrepati, saj je to znak, da je led pod vami preveč obremenjen in se bo začel pogrezati," so zapisali na upravi za zaščito in reševanje. V primeru, da se je led pod nami vdrl, svetujejo, da poskušate ostati mirni in zbrani ter pokličete na pomoč.

Prva pomoč

»Če v bližini ni nikogar in ponesrečeni sam uspe zlesti nazaj na led, naj ne vstane takoj, temveč se nekajkrat zakotali stran od odprtine, sicer se led lahko ponovno vdre. Tudi v primeru, da ponesrečenemu priskoči na pomoč oseba, ki je v bližini, naj se ta približa leže.

Če pri sebi nima vrvi, naj poskuša poiskati palico, kos obleke, desko, smučko ali karkoli, s čimer bi ponesrečenca lahko izvlekel iz vode. Ko je ta iz vode, pa je treba preprečiti njegovo nadaljnje ohlajanje. Če je pri zavesti, naj se ga preobleče v suha oblačila in se mu ponudi topel napitek,« navajajo.

V hladni vodi je podhladitev pogosta in hitra. Delovanje centralnega živčnega sistema se upočasni, prizadeti težko govorijo, pozneje postanejo zmedeni in se ne odzivajo več, so še zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2021 ob 20:35 Vrazji gost

      Gora ni nora nor je tisti ki gre gor tak je isto z vodo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 14:48 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.