https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Glasovanje o konstruktivni nezaupnici ostaja na sredinem urniku

18.01.2021 ob 14:00  

Predsednik DZ Igor Zorčič verjame, da dejstvo, da je bilo več poslancev na seji Knovsa v stiku z direktorjem Sove Janezom Stuškom, okuženim s koronavirusom, ne bo vplivalo na izvedbo za sredo predvidene seje DZ, na kateri bi glasovali o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše. Poslance, ki so imeli tvegan stik, bodo pred sejo testirali.

 

Poslovnik državnega zbora in ustava določata, da mora po vloženi nezaupnici državni zbor volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh, je v današnji izjavi za medije spomnil predsednik državnega zbora Zorčič. Torej je zadnji skrajni rok za izpeljavo seje ta petek.

O tem bo sicer tekel tudi govor na torkovi seji kolegija predsednika državnega zbora, a Zorčič verjame, da bo datum seje ostala sreda. Po njegovi oceni namreč prestavitev seje, denimo na petek ne rešuje problema poslancev, za katere bi se na testiranju morebiti izkazalo, da so okuženi z novim koronavirusom.

DZ lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne za 30 dni, a Zorčič dvomi, da bo do tega dejansko prišlo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna potencialna okužba ali tvegan stik. Poslancem, ki so bili na seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), bo PCR testiranje kot tudi testiranje s hitrimi testi omogočil državni zbor. PCR testiranje je predvideno za torek, hitri test pa za sredo zjutraj, pred predvideno sejo.

Poslovnik državnega zbora sicer ne omogoča, da bi poslanci tajno glasovanje lahko izpeljali v sklopu seje na daljavo, je še dejal Zorčič.

 Foto: arhiv pomurec.com

Skupina 42 poslancev je v petek vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS. Da bi predlog uspel, ga mora na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev. V soboto pa je portal 24.ur.com objavil informacijo, da je direktor Sove Janez Stušek, ki se je v petek udeležil seje Knovsa, na kateri je bil skupaj z devetimi poslanci, okužen z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so imeli tvegan stik, so tudi štirje poslanci predlagateljic konstruktivne nezaupnice.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.01.2021 ob 15:39 gost gost

      KARČI SE JE POKAKAL NEGA GLASOV JE PA KORONA BUDALE MASKE STE PRED KAMERAMI DOL METALI EVO VAM BIČ JE UDARU SE HUJŠE SE VAM PIJŠE

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.01.2021 ob 16:37 gost

      Nede glasovanja ker je Janez grozni poskrbel da so okuženi.zdaj pa je premalo poslancev z leve in desne. On za vse poskrbi kot njemu odgovarja.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.01.2021 ob 22:38 Gost: gost

        Tudi Bratuškove ne bo v petek v DZ na glasovanje o ne zaupnici in kandidatu za mandatarja Erjavcu. Naslednji dan v soboto bo namreč dobila perilo.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.01.2021 ob 8:19 gost

        22:38........... ne razumeš se ne v politiko, ne v življenje, ne v ženske. Ženska v starosti Bratuvškove nima več mesečnega perila ali menstruacije.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.01.2021 ob 16:43 gost

      Golazen vladna je poskrbela da nebo glasovanja. Diktator Janez grozni in še en diktator keri se je z nami malo hecal. Zato je prišel k njemi v vladni kabinet ka ta drkala pa se malo heca la z glupin narudon. Ker glupi narod vse verjame. Kumuniste se zbirajo v kabinet vlade. Enkrat kumunis vedno Kumuniste.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.01.2021 ob 17:34 Karel gost

        A si ti bral teorijo komunizma, da tako vehementno pripisuješ Janši in Kacinu, da sta komunista? Komunizma kot je zapisana njegova teorija ni bilo v praksi kot vladajočega političnega sistema. Komunista sta bila Rosa Luxemburg in Karl Liebknecht, ne pa Stalin, Tito, Kučan, Mao, Castro, Janša, Kučan. To so samodržci, diktatorji.

        6 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.01.2021 ob 17:30 Karel gost

      Kul-ovci so imeli kandidata kateri ima vsaj diplomo zaradi znanja, torej Damijana in naj bi z njim šli v DZ na glasovanje, ne pa da so si vzeli tega klovna in manipulatorje. Seveda so iemli težavo, ker Damijan ima znanja za vse štiri skupaj in še nekaj več. Kako pokvarijo funkcije človeka je Erjavec šolski primer za to. Nikoli ni bil primeren za ministra, in nikoli ni bil izvoljen v parlamen, vendar se je vedno vrinil za ministra in to za različne potrebe. Zdaj si domišlja, da je njegov domet predsednik vlade. Neverjetno kakšne moralne in etične vrednote mora imeti ta človek, ko hoče uresničevati svoje neumne predstave iz otroških let, znanja pa nima nobenega, da bi ga znanje vodilo.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.01.2021 ob 1:21 Muslimani in Islamisti gost

      zurnal24 / ... /policija-odkrila-storilce-ki-so-grozili-predstavnikom-vlade-360350

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 14:37 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.