https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

V 49 najbogatejših državah cepili že 39 milijonov, v najrevnejših pa samo 25 ljudi

18.1.2021  

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila na veliko vrzel med bogatimi in revnimi državami pri cepljenju proti covid-19.


Po besedah generalnega direktorja organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa so v 49 najbogatejših državah cepili že 39 milijonov, v najrevnejših pa samo 25 ljudi. "Ne 25 milijonov, ne 25.000, samo 25," je dejal. Takšna dejanja bodo na koncu podaljšala pandemijo, omejitve za njeno zajezitev ter trpljenje ljudi in gospodarstva.

Tedros je opozoril, da je svet na robu katastrofalnega moralnega neuspeha, če bodo bogate države pograbile cepivo proti covidu-19 v škodo najrevnejših, so poročale tuje tiskovne agencije. 

"Prebivalci najrevnejših držav bodo ceno neuspeha plačale s svojim življenjem," opozarja Tedros. Kritičen je tudi do proizvajalcev cepiv, češ da so pozornost raje usmerile v odobritev cepiva v bogatih delih sveta, ker lahko pričakujejo večji dobiček.

Tedros je mnenja: "da so nekatere države govorile o enakopravnem dostopu do cepiv, so po besedah dajale prednost svojim pogodbam s proizvajalci, dvigovale ceno in skušale priti do cepiv preko vrste. V letu 2020 je bilo, kot je dejal, sklenjenih 44 takšnih pogodb, letos že 12."

Fotografije so simbolične

"Države in proizvajalce cepiv je pozval k pravičnejši razdelitvi cepiva po svetu. Bogatejše države pa, naj držijo obljube ter cepivo tudi preko pobude Covax razdelijo med 92 držav, ki so se ji pridružile," poroča STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.01.2021 ob 18:59 Lali gost

      Kot vedno je kriv revež za vse ker denar je več vreden in kapital ima svojo moč in isto je pri covidu, bogatuni hodijo po celem svetu, na koncu so pa krive koline če pride do okužb

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.01.2021 ob 19:48 Geza gost

        Ti budalo desničarsko vej pa siromak nikan nemre ka nema skoj, te pa daj prosim odgovor kdo je v prvem valu k nam prineso okužbe, tisti na minimalci sigurno ne, ti si eden izmed tistih ki so osemletko končali pri 18

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.01.2021 ob 9:00 gost

      E moj Geza, saj tvoj način, pisanja in žalitve same povejo KAK VELKO ŠOLO SI TI KONČAL, UBOGI, iz tebe bruha sovraštvo, politična enosmernost, oprani možgani koliko jih pač imaš, upam si celo trditi, da si na socialki kot večina lenuhov.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.01.2021 ob 10:12 delatite gost

      zakoj zagovorniki levakov samo žalite, ponižujete? Ste rejsan sami manj izobraženi, na socialni in delomrzneži, ki samo čakate, da bo Janša delil vsevprek NVO-jem in raznim postopačem? Socializem je že dugo kaput, so van nej povedali?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.