https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Janez Janša: Naslednji mesec bo že jasno, do kdaj bo trajala epidemija

19.1.2021  

Na današnji novinarski konferenci sta predsednik vlade Janez Janša in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, spregovorila o cepljenju proti covid-19, obenem pa sta predstavila PKP8. 

Premier Janez Janša je podal nekaj novih podatkov glede cepljenja in poudaril, da so boljši, kot so pričakovali. Pfizerjevo cepivo bo še dostopno, Slovenija pa bo dobila še 470.000 odmerkov Moderninega cepiva. Za Slovenijo pa so bila podana naročila za dobavo cepiv AstraZenece, CureVaca in Janssena. Poudaril je, da bo cepljenje potekalo še naprej po prioritetni lestvici, po tem pa po vrstnem redu prijav iz elektronske evidence. Pričakujejo pa, da bo do glede na načrtovane dobave cepiv lahko dosežena 70-odstotno precepljenost do začetka poletja. 

Pomembno je tudi, da cepljena oseba dobi cepivo v vseh odmerkih enakega proizvajalca. Predsednik vlade je povedal še, da bo po cepljenju EU pomagala tudi drugim državam, ki niso članice. Naslednji mesec bo že bolj jasno koliko časa bo še trajala epidemija, je še povedal Janez Janša. Evropska zdravstvena agencija je dokončno odobrila šesti odmerek cepiva BionTech-Pfizer, hkrati pa smo v okviru Evropske komisije v preteklem tednu odprli še eno naročilo v visokih količinah, je pojasnil premier. V sistem se vnaša število cepljenj, zato se za vsako cepilno mesto ve, koliko cepljenj je bilo izvedenih. Stvari so popolnoma jasne, je povedal predsednik vlade, saj so tudi navodila popolnoma jasna. 

Janša je poudaril, da ni važno, da smo cepimo, temveč, da se cepi po strategiji in se porabi tudi neporabljen odmerek. Izostrujejo tudi logistiko. Interes države je, da se cepivo čim prej porabi in to vsi odmerki, torej, da le-ti ne ostajajo neporabljeni. Prepričan je, da je cepivo za državo izjemno dobra naložba. 

Zdravstveni minister in predsednik vlade pa sicer nima podatkov o cepljenju vojakov, le tistih, ki delajo v zdravstvu.

Na vprašanje o angleškem sevu je povedal, da je enakega mnenja kot direktor NIJZ, Milan Krek, in sicer, da ga najbrž imamo tudi pri nas že dlje časa. Ker verjamejo, da je sev že dlje časa prisoten tudi pri nas, še ne vedo ali bo to vplivalo na ukrepe. Trendi zadnjega tedna so kljub vsemu optimistični, zato je v interesu vlade, da čim bolj pospeši padanje krivulje. Oranžno fazo pa lahko pričakujemo "krepko v februarju". Slovenija še zdaleč ni država, ki bi imela najbolj ostre in omejevalne ukrepe, je glede na raziskavo povedal Janša. 

Smo blizu temu, da prestopimo iz črne v rdečo fazo, ker pomeni sproščanje šol in vrtcev po C programu, je povedal Janša, kljub temu pa za ponedeljek ni pričakovati drastičnega sproščanja, kvečjemu zgolj v kakšnih regijah. Dokler je večina sosednjih držav z boljšo epidemiološko sliko, tudi na mejah ni pričakvati večjih omejitev s slovenske smeri.

Kaj bo s cepilnimi knjižicami?

Tudi danes že rabimo za vstop v marsikatero državo cepilni list, je povedal Janša. Je pa to rešitev, o kateri še ne moremo govoriti, saj cepivo še ni dostopno za vse. Ponudi se lahko samo alternativa, kar pa je v tem trenutku testiranje. Testi se tudi izboljšujejo s svojo zanesljivosto. Zagotovo pa bo, po mnenju predsednika vlade, verjetno ena izmed teh dveh možnosti poleti pogoj za vstop v druge države.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.01.2021 ob 16:44 gost

      S svojo šiptarsko lubenico se v steno zaleti. En da poveš tako, drugi dan drugače, ne da bi se tega sploh zavedal lump blesavi. Naroči cepivo, ki še sploh dovoljenja nima. Janša, če še ne veš, mi smo ljudje in ne poskusni zajci, da nas boš cepil s cepivom, ki še dovoljenja kot cepivo za cepljenje nima. In potem boste lopovi razlagali ljudem o varnem cepivu.

      25 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2021 ob 17:40 Gost123 gost

        Tudi za toga idiota siptarskoga raste siba,caka karma za prvin ovinkon.Molim Boga ka cimprle.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.01.2021 ob 16:48 gost

      Pa še lokalne pijančeke kcoj.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.01.2021 ob 16:55 Geza gost

        To misliš sebe in sebi podobne, v soboški občini se vidi kak zgledate, isto kot klošar če se v ogledalo pogledate,šiptar pa je itak slika za sebe

        17 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.01.2021 ob 17:04 gost

      Geza karies si pozdravi , roke si redno zaperi, pa te , prvle pa nika.

      3 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.01.2021 ob 20:30 Geza gost

        Mogoče je tebe tudi šiptar spočel, za tebe san siguren ka nimaš osemletko končano kak večina janševih podpornikov

        7 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.01.2021 ob 17:11 gost

      Včeraj so na Hrvaškem otroci šli v šole po enomesečnem zaprtju. Naše šole so že ŠTIRI MESECE ZAPRTE. Janša kdaj boš otrokom pustil iti v vrtce in v šole? Kot minister za zdravstvo si saj preberi študije tujih strokovnjakov, da otroci niso prenašalci tega virusa in, da skoraj nikoli ne zbolijo. Če pa zbolijo nimajo nekih posebno hudih posledic. Ti sploh prideš kdaj do svojih sinov, da bi ti povedala, da si želita v šolo, se družiti s sovrstniki in živeti otroštvo kot otroka in ne kot ujetnika med štirimi stenami z računalnikom ali tablico v roki? Dvomim, ko si nekaj ur dnevno na twitterju namesto z družino. BOLNIK.

      20 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.01.2021 ob 20:34 Lali gost

        Če de janša odločal o odprtju šol te to nede tak hitro, zato ka za čobana itak ne rabiš šole pa za sladoledara isto tak

        11 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.01.2021 ob 17:19 gost

      Ubogi desničarji primitivni. Niste sposobni napisati pet vrstic pametnega komentarja z nekimi dokazi ali številkami. Nekaj besed žaljenja in primitivnosti je vse kar zmorejo vaši možgani. Ste sploh obveščeni, da so v nekaterih državah prepovedali cepljenje s temi " super varnimi cepivi "? Tega na Novi24TV ne pokažejo?

      20 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2021 ob 9:23 2021 gost

        gost - Mogoče so res v Norimandiji-Kurimandiji prepovedali ceplenje proti norosti. Mi pa živimo v EU, pa je dobro, da se nas čimveč cepi. So pa v Sloveniji (Jagenčki umouknoli ) na tv nacionalki verjetno prepovedali poročati o lapsusu Karla Erjavca in Kul koalicije. Vkolikor so namenjali v prejšnjih dnevih ekstra čas novemu mandatarju, bi bilo korektno do državljanov, da se o tem več spregovori na tvslo. Če pa tega niso sposobni pa naj stvari za sabo pospravijo in hišo zaprejo, nam državljanom pa tako v žepih prihranijo 12. €urov.

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.01.2021 ob 17:23 gost

      Nej to pokažejo na RTV pa POP tv , hi, hi , pa če mogoče ti loviš KUMROVEC tv.

      6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2021 ob 20:14 Feri gost

        Zakaj pa vaša Nova24 ne poroča kelko ma ta vlada v žepu od teh posrednikov kere si sama že vnaprej nastavi

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.01.2021 ob 17:38 gost

      Vladni kabinet komunistov je uspel okužiti pol parlamenta. Zato zdaj nebo ne zaupnice ker se ja Janez grozni bojal za neuspeh. Si je na pomoč za poslu bivše prijatelje in sedanje komuniste Kacin, Bavčar, Rupel, JJ. Vsi lepo zbrani v vladnem kabinetu. Enkrat komunist vedno komunist.

      14 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.01.2021 ob 17:48 bog gost

      tou je vse banda lopovska

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.01.2021 ob 18:27 gost gost

      Me sploh ne zanima, ka ma povedati ta puklasti pokvarjenec, ki bi mogel biti v čuzi, nej na vladi. Ga ne poslušam in ne gledam. Za mene ne obstoja. Ukrepe de pa mel, kak dugo de njemi pasalo. Samo, ka de narod čim duže zaprejti, ka nede mogo protestirati proti tej bandi. In to je demokracija- ne ,to je sramota. Aja, bajdeve, je že čestito ameriškomi predsedniki? Sicer se pa oni pofučka na enoga bednoga jajoja, sploh ne ve, što to je. Njegove čestitke ne rabi, od takšoga že ne.Sakša vlada b i bila boukša od te, pa makar bi jo vodil klošar. Od te se lehko samo učiš, kak se sprenevedati, krasti, lagati, se potuhniti,itd, pa se nič ne zgodi, oz. se ne sme n ič zgoditi. Še enkrat- sramota.

      20 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.01.2021 ob 18:39 gost

      jebat ga gost 18.27 Kharl se je pokakal in cela klub KUL komedijašev, sprijazni se da ste levuharji samo za v kake vukojebine,rauvte,puklasti pokvarjenec si pa ti

      8 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.01.2021 ob 18:40 DO TAKRAT gost

      kot bo rekla tvoja Urška, saj dla v zdravstvu pa ve, kako "pohecat malo" narod, pizda ti materina šiptarska.

      17 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.01.2021 ob 19:08 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Evita je že celo leto doma,pazi deco dedeki,in vsi v bolnici Celje so srečni.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.01.2021 ob 19:30 gost gost

      Upokojenski dodatek si že potrošo, Lendavski psiho komunajzar?

      8 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.01.2021 ob 19:41 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,nisem,še vedno delam zate,da boš zdrav,zadovoljen in ustrežljiv(rit Ivana Komunista je tvoja sreča) volivec izdaje slovenstva ,pa kraje tudi,pa idiotizma privržencev desnoklera tudi,torej bedačekov nizkoumskih ,lumpekov,pa ne proletariata,malo nižje.

        14 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.01.2021 ob 21:13 Mali gost

        Ja dodatek je že šel,zdaj se pa bliža socialna, pa de v eurospini gužva za makarone

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      19.01.2021 ob 19:34 pepi 1951 gost

      Je kdo videl,ali slišal kaj o TRUPLO, MOGOČE GA JE VIRUS.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      19.01.2021 ob 20:01 gost

      Ka pa te tij dvotarifni delaš , verjetno oves špičiš,geli bar.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      19.01.2021 ob 20:36 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Gost,tak san rad ka san nej "gestaš",že geoprekmursko san dobru štartau.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      19.01.2021 ob 20:45 gost

      Pazi ka včasi stari Šipoš pride, no.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      19.01.2021 ob 20:50 gost

      Vaj Geza , vej pa kak pa tij grdo pišeš , samo si pa pronicljiv , tak duhovit pisec , malo me spominjaš na Bukowskega , Čarlsa san mislo , vej pa znaš , poznaš ga , sigurno , geli ka mata isti stil pisanja.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      19.01.2021 ob 20:51 gost

      Hi, hi, hi.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      19.01.2021 ob 21:46 Vvv gost

      Kak pri pijzdi do uni znali kak dugo de epidemija?Vse je zrežerano.Banda hudičeva

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      19.01.2021 ob 22:13 gost

      gost17:11ti si BUMBAR.O vsem odloča STROKA,vlada vse predloge stroke preuči z čem se strinjajo sprejmejo drugo pa zavržejo.AMEN.Če otroci tisti starejši,ZBOLIJO boš prevzel ODGOVORNOST ????????????????????????????.Prosim te ne motaj. V Avstriji od 5 razreda naprej bojo vsi šolarji TESTIRANI ,TEDENSKO. Pri nas bi STARŠI VSI POPIZDILI.Nošenja mask in ostalih ukrepov se pa nebi DRŽALI.Bi se družili brez mask imeli žurke ,saj virusa itak NI.Ko pa zbolijo PA SO POBLEMI. JIH POZNAM KAR NEKAJ ki so bili zelo glasni ,DA VIRUSA NI,vse do takrat da so sami ZBOLELI.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2021 ob 9:43 gost

        Ti bučko z nepopolno šolo sploh ne veš, da smo edina država, ki ima vrtce in šole že štiri mesece zaprte. Na Hrvaškem so otroci v ponedeljek šli v šole po enomesečnem zaprtju. Strokovne študije strokovnjakov kažejo, da otroci niso prenašalci virusa in, da zelo, zelo redko zbolijo za tem virusom. Strokovnjake je Janša na začetku vladanja odstranil od odločanja. Beovićeva, Krek, Bregantova, Rozman, ............... pa so od strokovnjakov tako daleč kot jaz od pilotiranja velikega potniškega letala. Sicer pa o vseh teh zapiranjih odloča bolnik Janša. Cucki mu pa pridno sledite tudi v prepad.

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      19.01.2021 ob 22:24 Tinček gost

      gost 22.13. lepo si jim razložo, pitanje je če du razmili. DRUGAČE JE TO GARAŠKO DELO, VSA ČAST, da se trudiš. Upanje umre zadnje...

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      20.01.2021 ob 9:15 gost

      Puklasti de začnu decu krej jemati starša keri du se bunili da so šole zaprte. Kajti zaradi njegove nesposobnost bodo spet otroci potegnili kratko. Zdaj so se v vladnem kabinetu združili vsi propadli komunisti Janez grozni, Kacin, Bavčar, Rupel,. Zato vsi hlapci keri ste ga tako slavili se obrišite pod nosom več vas nejebe ker vas ne rabi. Vi ste za njega samo prekmurski cigani.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      20.01.2021 ob 9:29 AJAJAJAJAJ gost

      Pri IVANU JANEZU JANSHI - ORBAN je že dolgo znano, da JE NESPOSOBEN.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.