https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Naj pisanje z roko ponovno pride v vašo dnevno rutino

21.01.2021 ob 6:05  

Vstopili smo v teden pisanja z roko, ki letos poteka od 18. do 22. januarja 2021. Teden pisanja z roko poteka že šesto leto zapored v organizaciji Društva Radi pišemo z roko in ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Zavoda za šolstvo RS ter nekaterih slovenskih podjetij.


Letos sodeluje prek 200 osnovnih in srednjih šol, domov za starejše, ljudskih univerz in knjižnic. Osnovna šola III Murska Sobota, Osnovna šola Apače, Osnovna šola dr. Antona Trstenjaka Negova, Osnovna šola Kapela in Osnovna šola Sveti Jurij ob Ščavnici so pomurske osnovne šole, ki sodelujejo letos. Društvo Radi pišemo z roko vsako leto izbere tri ugledne osebnosti, ki s svojimi rokopisi spodbujajo pisanje z roko. Letos so to zdravnik Erik Brecelj, režiserka Urša Menart in kolesar Tadej Pogačar. Osrednja tema je letos Pišem pismo prijatelju.

Dandanes pišemo večinoma na računalnik, pravzaprav na računalniku delamo skoraj vse, ne samo pišemo. Pišemo pa tudi na svojih pametnih telefonih. Zelo veliko tipkamo, kar je tudi pisanje, ni pa pisanje z roko. Ne pišemo več pisem, tudi razglednic s počitnic ne pošiljamo več toliko. Če pišemo na roko potrebujemo tudi več časa, pisanje na računalnik in telefon poteka hitreje. Zaradi tega so se nam zmanjšale gibalne spretnosti oziroma motorične sposobnosti v roki. Če s pisanjem prenehamo so naše kretnje nerodne in toge.

Zakaj je pisanje z roko koristno?

Naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko, kot pri pisanju na računalnik ali telefon. Kar napišemo z roko, več časa ostane v našem spominu. Utrne se nam več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost. To je zelo pomembno pri učenju (če si delate zapiske ob učenju, si več zapomnite). Pomembno pa je tudi to, da pišemo s pisanimi črkami, ker to pomaga, da sta leva in desna polovica možganov usklajeni. Če hočete biti drugačni, pišite z roko. Naj pride ponovno pisanje z roko v vašo dnevno rutino.

Fotografije so simbolične

Zanimiva dejstva

Grafologija je veda, ki analizira in preučuje človeško pisavo v povezavi z njegovimi psihološkimi značilnostmi.

Podpis velja za enega najbolj zanesljivih identifikacijskih sredstev.

Pisava je odvisna od našega razpoloženja.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:00 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.