https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Nejc Perhavec - študent socialnega dela, ki budi pomursko mladino

24.8.2011  

Nejc Perhavec je začetnik in organizator festivala za mlade Zbüjdi se! in študent Fakultete za socialno delo. V okviru festivala, ki je letos potekal drugič, so mlade spodbujali k razumevanju drugačnosti in jih prebujajo s športnimi aktivnostmi, z delavnicami in možnostjo kritične misli na aktualne teme.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Do ideje za festival so prišli v Pomurskem društvu za krepitev socialnega dela (PDKSD). "Premišljevali smo, kaj lahko naše društvo in študenti socialnega dela postorimo za lokalno okolje in tako se je porodila  ideja o festivalu Zbüjdi se!", pojasni Nejc Perhavec.

Problem je v starših

Perhavec pravi, da je pomurska mladina pripravljena sodelovati na festivalu, vendar vidi problem v starših, ki si ne vzamejo časa, da bi jim v sklopu promocije podrobneje predstavili program in namen festivala: "Le kam se jim mudi?" Mladih pa se po njegovih besedah najde kar nekaj, vendar je to, pravi, še vedno "kaplja v morje," in doda: "Pri starših je še vedno prisoten strah, da bi vključili svoje otroke (mladostnike) v tovrstne festivale."

Na festivalu 80 otrok in 30 prostovoljcev

Festivala se je v letošnjem letu udeležilo 80 otrok in čez 30 prostovoljcev: "Z udeležbo smo še kar zadovoljni, čeprav smo pričakovali nekaj več otrok, ki bi se udeležili dopoldanskega dela festivala, kjer potekajo delavnice in športne igre," pove Perhavec.

Osnovna ideja in koncept festivala Zbüjdi se!, izhaja iz vprašanja, kako mladostnikom približati drugačnost, da bi že v rani mladosti kot posamezniki, predvsem pa v kasnejših letih, postali strpni in solidarni del družbe?  "V Pomurskem društvu za krepitev socialnega dela smo mnenja, da se na področjih solidarnosti,  strpnosti in preprečevanju stigme, ki vodi v izključevanje, ne dela dovolj.  Naš namen je potegniti mlade ven iz virtualnih socialnih omrežij in jim omogočiti realno socialno in fizično interakcijo, ki po našem mnenju počasi a zanesljivo izginja," pojasnjuje Perhavec.

Za festival dela z vsem srcem

Na vprašanje, kaj mu je bilo v okviru festiva najbolj všeč, odgovori: "Z vsem srcem sem delal za festival, zato težko izpostavim kakšno točko. Mogoče se je premalo govorilo o taboru prostovoljstva in prostovoljcih, brez katerih si festival težko predstavljam. Na taboru, ki je potekal v duhu Evropskega leta prostovoljstva 2011, se je med prostovoljci vzpostavilo dobro vzdušje, pozitivna energija, veliko prijateljstva in tudi ljubezni."

Mladim je dandanes težko "pihniti na dušo"

"Treba se je zelo potruditi, da mladini danes pihneš na dušo," razloži Perhavec.  V večernem delu festivala so tako organizirali koncert na Trgu zmage, kino pod zvezdami, Zeitgeist debato, salsa večer –  aktivnosti, ki  naj bi po njihovem mnenju pritegnile mlade. "Seveda je festival finančno podhranjen, zato si ne moremo – in tudi nočemo privoščiti masovke, ki bi potegnila na primer  več kot 1000 mladih. Festival Zbüjdi se! se  odklanja od tega in poskuša pri mladih vzbuditi zanimanje na malo drugačen način," še doda.

Mlade prebujajo s športom, delavnicami in kritično mislijo

Ime za festival Zbüjdi se!  je plod podpredsednice društva, Katarine Ficko. "Ideja se je porodila,  ko smo lanskega januarja ob kavi v Ljubljani skali ime festivala in sestavljali prvi Zbüjdi se! 2010.  Pomemben se mi zdi predvsem slogan festivala Ne pusti času, da te obrača", pojasni Perhavec.  Mladino so tako že drugo leto želeli predramiti s ponujenimi športnimi aktivnostmi, delavnicami, prostovoljnim delom in predvsem možnostjo kritične misli na teme, ki prežemajo našo družbo.

Vedno več je brezdomnih ljudi, socialno ogroženih družin, individualizma, nestrpnosti do priseljencev, socialnega izključevanja šibkih – še posebej marginalnih skupin in homofobije. Perhavec poziva mlade: "Ne pustite, da vas obračajo reklame, televizija, nakupovalni centri in internetna socialna omrežja – Zbüjdite se!"

Pomurje potrebuje mladinske izmenjave, kje so organizacije, ki nosijo ime Mladinski?

V poletnih počitnicah se posamezne organizacije s svojimi programi aktivno ukvarjajo z ustvarjalnostjo in prostim časom mladih. Na primer RIS Rakičan, Pokrajinski muzej Murska Sobota in modelarski tabor. "Nikjer pa ni videti tiste, ki nosijo ime "Mladinski", pove Perhavec.

Po Nejčevem mnenju Pomurju primanjkuje mladinskih izmenjav in projektov, ki so pred petimi in več leti že potekale v Murski Soboti. Na evropskih razpisih je veliko sredstev, ki mladim omogočijo mladinske izmenjave skozi celotno leto. "Potrebujemo koordinatorja takih razpisov, nekoga, ki bi društvom, zavodom in klubom pomagal pridobiti razpise. Ena od možnosti je, da se to vzpostavi v sklopu na novo ustanovljenega Mladinskega sveta Murska Sobota ali Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota," vidi rešitev študent socialnega dela.

Mladim manjka vzpodbude

Mladinski delavci, kot je Nejc Perhavec,  morajo po njegovem mnenju  biti predvsem sproščeni.  "Dobro je, če so malo odštekani – tetovaža, uhan v nosu, brada, dolgi lasje ... – to vedno vžge in mladi hitro dobijo zaupanje," pove o delu z mladimi.

Končati želi študij in še naprej delati na področju sociale in dela z mladimi

Poleg študija in udejstvovanja na področju sociale najde Nejc Perhavec tudi nekaj minut zase – takrat rad pogleda dober film in poročila, svojega prostega časa pa si ne predstavlja brez prijateljev in druženja. V kratkem želi dokončati študij na Fakulteti za socialno delo in namrava delati v Pomurskem društvu za krepitev socialnega dela  na različnih  projektih društva.

Kot že lansko leto obljubljeno, pa žal neuresničeno, so že letos strmeli k mednarodni zasedbi prostovoljcev na festivalu. "Zelo nam je všeč zamisel, da se nam na Zbüjdi se! 2012 pridružijo mladi prostovoljci iz vsake države bivše Jugoslavije," nam že zaupa o načrtih za prihodnje leto in doda: "Ponosen sem na festival Zbüjdi se!". 

Nejčevih NAJ 5:

Naj svetovni voditelj: nobeden

Naj glasbena skupina: Direstraits

Naj knjiga: Siddharta

Naj kraj v Pomurju: Soboški park

Naj želja v življenju: Gledati sonce in odganjati sence.


PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Komentarji

    1. Jazz
      24.08.2011 ob 19:39 Jazz

      Ja žalostna je ta scena pri nas. Sicera pa nič čudnega. Še "normalnemu" človeku se je dan danes grozno prebijati skozi to prečudovito življenje :/ Mala uteha pri tem vsem mi je... Srce imam še čisto.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.