https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Danes so se v šole in vrtce vrnili tudi murskosoboški otroci

26.01.2021 ob 11:00  

Današnja vrnitev učencev prvih treh razredov v osnovne šole v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko je, sodeč po odzivih ravnateljev nekaterih šol, stekla brez večjih težav. Učenci so dobro razpoloženi, večjih izostankov ni, prav tako ni večjih težav s kadrom, so povedali.

 

Na Osnovni šoli 1 v Murski Soboti so po besedah ravnateljice Tanje Cesnik začeli pouk v skladu s pričakovanji in priporočili, zato pričakujejo, da bo potekal brez večjih motenj. V ponedeljek je bilo testiranih 46 zaposlenih, pri vseh so bili testi negativni. Dve zaposleni se nista testirali, ker sta že preboleli covid. Danes je od 187 učencev prvega triletja pri pouku 173 učencev, 14 je odsotnih.

Na drugi murskosoboški osnovni šoli je bilo testiranih 42 zaposlenih. Izidi so bili pri vseh negativni, dileme, da se kdo ne bi testiral, ni bilo. Na matični šoli je 124 učencev, peti jih manjka zaradi bolezni. Na podružnični šoli v Krogu pa je danes vseh 34 učencev. Učenci so veseli, radoživi, imajo si ogromno za povedati, tako da pouk poteka v tej smeri - socializacije, pogovora in skozi igro do učenja, je dejala ravnateljica Suzana Fartelj.

Tudi na tretji osnovni šoli v Murski Soboti pravijo, da so učitelji in učenci veseli, da so spet v šoli. "Delo je dobro steklo, saj smo se dobro pripravili. Zdaj so nam bile zadeve že bolj znane in je bilo s tega stališča lažje organizirali delo," je povedala ravnateljica Sonja Čerpnjak. Skoraj vsi učenci so prišli v šolo, od 127 jih manjka devet. Strah po besedah ravnateljice opažajo le pri nekaterih starših učencev Romov. Testirali so se vsi zaposleni, ki so prišli na delovna mesta, in vsi so bili negativni.

Vrnili so se tudi vrtčevski otroci

V vrtce v devetih regijah so se danes po več tednih zagotavljanja le nujnega varstva ponovno lahko vrnili vsi otroci. Po prvih podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije se je v vrtce večinoma vrnilo od 60 do 70 odstotkov otrok, je za STA povedala predsednica skupnosti Janja Bogataj. Več otrok v vrtcih pričakujejo prihodnji teden.

Glede na rezultate testiranj, o čemer skupnosti poročajo ravnatelji in ravnateljice vrtcev iz vse Slovenije, Bogatajeva pravi, da vrtci zagotovo niso tisti, kjer bi bilo veliko število okuženih. Seznanjena je z enim primerom, kjer naj bi testiranje pokazalo okužbo z novim koronavirusom pri štirih strokovnih delavkah, pri ostalih pa ravnatelji večinoma pišejo, da okužb ni bilo.

"To nas izjemno veseli, tako da smo vrtci lahko danes na široko odprli vrata in smo tudi začeli z dejavnostjo v polnem obsegu," je povedala Bogatajeva. V vrtce se je večinoma vrnilo od 60 do 70 odstotkov otrok, kar je malenkost manjši delež kot sicer v zimskem času, ko so pogosta respiratorna obolenja in je v vrtcih večja odsotnost otrok. Bolj točni podatki o današnji prisotnosti v vrtcih bodo znani popoldne.

Bogatajeva pričakuje, da se bo več otrok v vrtce vrnilo prihodnji teden, ocenjuje pa tudi, da so nekateri starši izkoristili možnost, da otroka še naprej obdržijo v domačem varstvu. V vrtce se lahko vrnejo le zdravi otroci, ob vstopu v vrtec pa morajo starši nositi maske, maske imajo tudi strokovne delavke. Nekoliko več bo v vrtcih zračenja prostorov, prav tako vrtci izvajajo druge pričakovane preventivne ukrepe.

Delo v Vrtcu Murska Sobota je po besedah ravnatelja Boruta Anželja steklo brez posebnih zapletov. Ugotavljajo, da so se otroci z veseljem vrnili v vrtec ter da so med epidemijo pogrešali vrstnike. Od 119 testiranih oseb je bila na hitrem testu pozitivna zgolj ena oseba. V vrtec se je danes vrnilo 429 otrok oz. slabih 65 odstotkov vseh vpisanih otrok. Večjega izpada kadra zaenkrat nimajo, posamezne primere pa rešujejo po ustaljenem protokolu z notranjo reorganizacijo. Primerov, da se kdo od zaposlenih ne bi želel testirati, niso zaznali.

Fotografije so simbolične (Pixabay).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.01.2021 ob 13:13 šilček gost

      Starši so si odahnili ker so spet otroci v vrtcu najbolj pa mame ker sedaj lahko žurajo,naše babice so imele od 5 pa do8 otrok in so še delale vsa domača dela in so preživele in niso jamrale,sedanje mame pa imajo enega otroka in jamrajo kako ne zmorejo,seveda saj pa nimajo jajc da bi vse to preživele ker jim je preveč dobro,če ni podtrešje zloženo ni več pomoči.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.01.2021 ob 13:32 gost

        Ti si živ dokaz za to, da so te matere delale in preživele, a niso vzgojile svojih otrok. Pri tebi se zelo kaže pomanjkanje te vzgoje. Telesno si odrasel, umsko si pa na nivoju štiri letnega otroka.

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.01.2021 ob 13:13 gost

      Vse lepo in prav da so se vrnili. Zdaj pa je na vladi da jih zaščiti. Kajti to je naša prihodnost. Preveč škode ste njim že naredili. Da ne bodo tako nori kot je vlada ki njim je povzročala take travme.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.