https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Obeta se obnova visokovodnega nasipa ob reki Muri

26.01.2021 ob 18:00  

V letu 2020 je bilo v okviru projekta GoMura že veliko storjenega na območju varovanja reke Mure z čezmejnim načrtom za inovativno trajnostno upravljanje mejne Mure in izboljšanje obvladovanja poplavne ogroženosti. Sedaj pa reka Mura že k sebi privablja številne prebivalce in obiskovalce mesta Gornja Radgona.


Na današnji novinarski konferenci je župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko predstavil dela in predvidevanja ureditve celotnega območja ob reki Muri. 

"Investicija obnove visokovodnega nasipa ob reki Muri v letu 2021 bo velika pridobitev za Občino Gornja Radgona. Prežema nas veliko veselje in pozitivno pričakovanje uspešne izvedbe, saj smo prepričani, da se bo urejanje prostora ob reki Muri nadaljevalo v začrtani smeri, v zadovoljstvo, korist in varnost vseh prebivalcev ob reki Muri, kar je izrednega pomena", je povedal župan Stanislav Rojko.

Predvidena obnovitveno vzdrževalna dela v letu 2021 pa bodo izvedena v skladu s projektom "Sanacija visokovodnega zidu in rekonstrukcija visokovodnega nasipa v Gornji Radgoni", katerega tehnični del je podrobneje predstavil izvajalec del - Andrej Biro, direktor podjetja POMGRAD – VGP d.d.. Predstavnik investitorja - Anton Kustec, vodja Direkcije RS za vode, Urad za upravljanje z vodami, Sektor območja Mure je povzel predvidene aktivnosti investicije.

Mejni odsek Mure z Republiko Avstrijo je območje mesta Gornja Radgona, ki je sedaj nezadostno zaščiteno pred škodljivim delovanjem visokih voda in izračuni so pokazali, da je zemeljski nasip v mestu prenizek. Tako je v projektu predvideno nadvišanje nasipa do ustrezne varnostne višine, na zemljiščih v k. o. Gornja Radgona (od sejmišča do novega protipoplavnega zidu, izgrajenega v letu 2020). Prizidava se bo izvajala tudi na gozdnih zemljiščih, kjer bo potrebno odstraniti lesno zarast. Predvidena trasa visokovodnega nasipa na vodni strani je že zakoličena. Skupna dolžina obravnavane trase znaša 1,685 km. Nasip se v glavnem širi na vodno stran in v manjšem obsegu na zračno stran. Saniran nasip se bo zatravil, oblika pa bo sledila trapeznemu profilu z ustreznim naklonom in s širino krone. Za sanacijo in nadvišanje nasipov se bo uporabil kvalitetni glineni material, pridobljen iz izkopov.

Vrednost obnove znaša 1.749.921 EUR, potekala pa bo po naslednjem predvidenem terminskem planu: v zimskih mesecih letošnjega leta se (že) izvajajo pripravljalna dela, do meseca julija 2021 se bo intenziviralo z zemeljskimi deli, zaključna dela pa se bodo izvedla do meseca oktobra 2021.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.01.2021 ob 4:32 gost gost

      VLADA DELA LEVI PA SPLOH NISO KOSILI NASIPE MOGOČ TU PA TAM

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.01.2021 ob 8:05 gost

      levi so si žepe polnili in jamrali trebalo bi to in ono.Lenuhi pač nikoli niso bili za nobeno rabo.Edino sestanki ZKS to jim je šlo .NEDELO.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.01.2021 ob 19:45 kujkel gost

      rojko pusti reko muro pri miru ne uniči še tako malega naravnega bogatstva ki ga še ima ta uboga reka ki smo jo že tako uničili rojko v razmislek seveda če imaš z čim razmišljati kaj ko bi reka mura tebi botrovala kje boš hodi kje boš spal kdo te bo lahko nadlegoval ali se zabaval na tvoj račun glej pusti reku pri miru in ti bo nekoč hvaležna kaj hočeš uničiti še tako malo tega življenja ki živi v reki in ob reki kaj ga je še ostalo od človeške naivnosti kje so pa zdaj tej dobsovi pametnjakoviči vete kaj naj se vam reka mura in narava ob njej tako maščuje da boste prekleli dan ko ste se odločili posegat v njo človek je največje zlo na zemlji.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.01.2021 ob 17:14 Marjan gost

      Ne delajte iz lepe reke kanala za odvajanje odplak budale pozresne nepismene

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 16:21 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.