https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Nija - raperka, ki iskrene rime nabija

 

Nija je dekle, ki se z rapom ravno te dni predstavlja Pomurju, saj je izdala svojo prvo pesem A veš kako je.

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier.

Kako se je začela tvoja glasbena pot?

Z glasbo sem povezana že od samega otroštva, saj sem svoje prve pesmi (ampak ne raperske) začela pisati že v osnovni šoli. Naredila sem tudi nižjo glasbeno šolo - klavir in seveda že takrat sem obiskovala pevski zbor in nekaj krožkov, povezanih s plesom. Rap pa je postal del mojega življenja pred približno devetimi leti v srednji šoli.

Kako si prišla do rapa v srednji šoli, te je kdo posebej navdušil za to? Kdo je tvoj vzornik in kako se lotevaš pisanja besedil?

Priznati moram, da res obstaja en "krivec", zaradi katerega sem začela poslušati rap. Moj takratni sošolec in dober prijatelj Nino, s katerim sva po koncu šole več ur prebila ob tem, da sva debatirala o rapu in si ogledala videe in koncerte znanih ameriških raperjev. Takrat sem tudi začela sama pisati besedila in, hvalabogu, sem bila na pravem kraju ob pravem času, ker sem spoznala ljudi, ki so mi pripomogli pri podlagah in da sem že takrat začela z mojimi prvimi nastopi. 

Moj vzornik je tako kot pri večini 2pac, ker res obvlada rime in repanje, sčasoma pa sta moji vzornici postali tudi nemška raperka Sabrina Setlur in pa Nicki Minaj. Menim, da ima najboljša besedila tisti, ki rapa s srcem za svojo dušo in ima nekaj za povedati, takih pa je kar nekaj. Pisanja besedil pa se lotevam različno. Največkrat, ko pride navdih (logično), ali ko imam res veliko za povedati in bi rada to spravila v rime, včasih pa tudi ko ni navdiha, imam pa čas. 

Zakaj ravno rap in ne na primer kakšen pop, rock ali kaj tretjega? Kaj te pri rapu najbolj pritegne?

To se tudi sama vprašam, zakaj ravno rap (smeh). Poslušam tudi ostale glasbene zvrsti, tako da nisem neka "zagrižena" raperka, ki posluša samo to zvrst, je pa mogoče k temu pripomoglo to, da sem se našla v rapanju, ker že po naravi imam veliko za povedati (smeh). Všeč mi je pa tudi to, da imaš pri rapanju več načinov, kako boš svoje besedilo "predstavil" publiki.

Kako gledajo ljudje na to, da si dekle in da repaš? Je v Pomurju še kakšna "nežnejša konkurenca" ali si ti več ali manj edina, ki se je upala predstaviti pomurski javnosti kot raperka?

Na začetku sem seveda imela kar nekaj težav s tem, ker me ljudje niso sprejemali kot raperko, v smislu, da to ni za ženske. Tako da so moji začetki bili kar težki (pa še tudi dandanes je včasih tako), saj se kot ženska v rapu moraš dokazati v večji meri, da si res ustvarjena za to. Žal ne vem, če obstaja še kaka raperka v Pomurju, poznala sem jih nekaj, ampak žal nič več ni za slišati od njih, poznam pa jih nekaj po Sloveniji, ki so odlične in so tudi že znane širši javnosti.

 VIDEO: Nija ft. Tina Vrdjuka - A veš kako je

Skladbo lahko poslušate TUKAJ.

Ravno te dni si izdala svoj prvi komad s Tino Vrdjuka, ki smo jo sicer tudi mi že predstavili. Kako je prišlo do tega komada in sodelovanja s Tino?

Najprej je seveda nastalo besedilo (smeh). Potem sem se dogovorila z Romanom Sarjašem, da bi želela posneti pesem pri njem v studiu, tako da je on poskrbel za glasbo in aranžma. In potem sva še povabila Tino k sodelovanju, saj me je z njenim glasom navdušila že poprej, ko sem jo slišala na kakih prireditvah. Tako da je eno vodilo h drugemu in tako je nastala pesem A veš kako je.

Bi morda na svoji glasbeni poti izpostavila kakšen tvoj koncert, ki se ti je najbolj vtisnil v spomin?

Uh, veliko jih je bilo, ki so se mi vtisnili v spomin, saj sem imela priložnost nastopati že po nekaj krajih v Sloveniji in vsak se mi je globoko vtisnil v spomin. Izpostavila pa bi nekaj koncertov, ki so bili res edinstveni. Eden izmed takih je bil vsekakor moj prvi samostojni koncert z gosti, katerega sem sama organizirala v svoji domači vasi, nastopila sem tudi kot gostja na prireditvi "Si vüjpaš", katero je organizirala Moira za mlajše, ki so se želeli predstaviti, Bilo mi je v čast, da sem lahko mlajšim tudi pokazala, da lahko rapajo tudi ženske in da rap ni vedno nekaj negativnega, kot imajo nekateri v mislih. Vsekakor je bil eden izmed takih koncertov, ko sem skupaj z Art Music Orchestra in Tino Vrdjuko nastopila, ker je to bil moj prvi nastop z live bendom in pa bili so nastopi, ko sem nastopala skupaj z Muryjem (poznate ga iz Slovenija ima talent), ti nastopi pa so vsak za sebe bili edinstveni.

Kakšni so tvoji načrti za bližnjo prihodnost glede šolanja in pa na glasbeni poti?

Glede šolanja nimam nekih velikih načrtov, saj mi je ostal samo še en izpit na fakulteti in pa diploma, sem pa drugače že redno zaposlena. Glede glasbene poti pa upamna čim več dobrih izidov in pa več nastopov, saj jih imam trenutno res premalo (smeh). Delam pa tudi na svojem prvem albumu, pri katerem mi pomaga Dula, ampak žal zaradi natrpanega urnika pri njem in pri meni, se je vse skupaj zavleklo za nekaj časa in še nekaj časa bo trajalo, da bo izdan.

PRIPOROČAMO:

Rubrika POM-MUZIKA na Pomurec.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.