https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predsednik republike položil venec na judovskem pokopališču v Dolgi vasi

27.01.2021 ob 13:25  

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi. 

 

Predsednik Borut Pahor je ob današnji položitvi venca na judovskem pokopališču v Dolgi vasi opozoril, da so v zadnjih letih sovražni govor, nestrpnost in celo hujskanje k nasilju postali vse preveč normalen del našega življenja. Ob tej priložnosti je pozval k ohranitvi strpnosti in svobodomiselnosti.

"Vsi mi, zlasti tisti, ki imamo javno besedo, se moramo vzdržati vsake besede in vsakega ravnanja, ki bi ga lahko kdo razumel kot žaljivo, kot sovražno ali celo hujskanje k nasilju. To je naša moralna in človeška dolžnost, tistih, ki sodelujemo v javnem življenju, pa tudi politična zavezanost," je ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavstva povedal predsednik Pahor.

Le na tak način je mogoče ohraniti strpnost in svobodomiselnost, kjer lahko vsak izrazi svoje stališče, vendar tako, da ohrani dostojanstvo slehernega, ohranimo sožitje, ter si prizadevamo, da vse medsebojne spore in v mednarodni skupnosti rešujemo na miren način.

"Pahor je zaželel trdnega zdravja prijateljici in edini še živeči Judinji iz Prekmurja Eriki Fürst, s katero sta prejšnja leta skupaj polagala vence, ter ženskam, ki so ga ob zadnjih obletnicah osvoboditve Auschwitza spremljale na slovesnosti. "Da bi po najboljših močeh javnosti sporočale grenke izkušnje, prepletene z neomajno vero, da lahko s primernim ravnanjem in dostojanstvom zavarujemo otroke, da se to ne bi ponovilo," je dodal predsednik," navaja STA.

Lendavski župan Janez Magyar pa je spomnil, da so Judje dali Lendavi neprecenljiv prispevek in pečat ter da so kljub fizičnemu izbrisu ostali v spominu. Poudaril je, da je spoštovanje njihove dediščine eden temeljnih stebrov identitete Lendave, spoštovanje različnosti pa je v mestu vedno temeljilo na načelih vključevanja in strpnosti. 

 Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.01.2021 ob 14:32 gost

      Vsa čast da še je v naši ljubi Sloveniji toliko kolturen da spoštuje zgodovino in jo ne obrača drugače.

      12 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 17:26 Karel K. gost

        Še kako grobo jo obrača in se spreneveda ter manipulira s slovenskim narodom in se prikazuje kot mirovnik, da bi skril svoje zločinske kremplje kot otrok zločinskega titoizma. To je najbolj nevaren človek za to, da se ne spoštujejo drugačemisleči, Pred 30. leti je bil še v nedrig zločinskega titoizma in je zagovarjal njegovo nasilje, vladavino zločinstva nad drugačemislečimi, potem je obrnil plašča in se ves čas spreneveda ter dela svetnika svobodoljuba, zagovornika človekov ih pravic. Če bi jutri zavel nov veter, bo spet postal veliki diktator, vodja nasilja, ubijanja, zagovornik pobijanja drugačemislečih od njega.

        9 16 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.01.2021 ob 16:11 Adijo pamet gost

      Spoštovanje do umrlih. Ampak tem današnjim židom, torej potomcem, ki v umetno narejeni državi Izrael izvajajo genocid nad palestinskim prebivalstvom pa bo počasi treba stopiti na prste.

      15 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 18:43 Štef gost

        Če je že bil rdeči, zdaj tudi podpira bivšega rdečega janšo poleg tega pa še šiptara, sramota za namišljenega mirovnika

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.01.2021 ob 16:12 Adijo pamet gost

      Spoštovanje do umrlih. Ampak tem današnjim židom, torej potomcem, ki v umetno narejeni državi Izrael izvajajo genocid nad palestinskim prebivalstvom pa bo počasi treba stopiti na prste.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.01.2021 ob 17:21 Karel K. gost

      Strpnost in svoboda govora ter izražanja je temelj demokracije v zahodni civilizaciji. V Sloveniji v zadnjih 76 letih tega ni bilo, drugačno mišljenje je bilo zatirano kot v nacistični nemčiji od koder so Pahorjevi titoisti uvozili model vladanja in si ga vzeli za temelj, tudi v samostojni Sloveniji. Ne morem verjeti, da si Pahor kot otrok te titoisitčne vzgoje lahko privošči takšen spodrsljaj in poziva k strpnosti in spoštovanja sočloveka, ko pa se je tudi v samostojni Sloveniji ko je on opravljal vse možne državne funkcije dogajalo zatiranje drugačemislečih, proti njim so se izvajali sodni procesi, ščitilo se je in se ščiti UDBOVCE sodelavce UDBE katerih pripadnik je tudi on bil. Lahko bi rekel, da je nepristojno in žaljivo za te žrtve holokavsta, da človek s takšno preteklostjo polaga vence pred spomenike, ner migne pa s prstom na nogi v smeri, da bi se opravičil žrtvam Titoističnega nasilja do genocida na slovenskim narodom v zadnjih 76 letih. Seveda si je takšne osebnostne dvolične lastnosti pridobil v izobraževalnih in vzgojnih ustanovah titoizma in s takšnimi bo tudi zapusatil ta svet, nikoli ne bo postal človek s pozitivnimi človeškimi etičnimi in moralnimi vresdnotami. Takšno obnašanje, ko je za vse drugi kriv le titoisti ne je temlej titoistične ideologije, vladavine in doktrine.

      6 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 17:30 Karel K. gost

        Slkovenijo je potrebno najprej korenito sistemsko politično in vsesplošno preurediti, šele tedaj bo lahko kandidiral za predsednika in druge funkcije lahko pošten spoštovan, sposoben izobražen človek. V sedanji politični titoistični moriji lahko le kandidirajo takšni kot je Pahor in njemu podobni kateri so se vzgojili in izobrazili v preteklosti ali njihovi politični in genski potomci.

        5 15 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 17:44 gost

        Karel, daj napiši kako preurediti Slovenijo, ne da v vsakem komentarju nekaj filozofiraš na veliko, poveš pa ničesar. Nihče ti ne brani, da kandidiraš za bilo kako funkcijo. Če si res tako spoštovan, izobražen, pameten, pošten človek te bodo izvolili vsi, ki te poznajo.

        13 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 17:54 Karel K. gost

        Še kako se v Sloveniji onemogočajo ljudje s karakteristikami kot sem jih naštel, da bi kandidirli. Jaz nikoli ne priporočam sebe in ne govorim o sebi ampak govorim o sposobnih zares izobraženih spoštovanih ljudeh v Sloveniji, ki jim je onemogočeno z vseh zornik kotov, da bi prevzeli krmilo države. Seveda pa štejem sebe met ljudi s takšnimi karakteristikami vendar ne zato, da bi kandidiral. To niso ljudje kateri bi bili nasilni kot so Pahor, Fajonova, Šarec, Erjavec, kateri brez sramu z težkim nahrbtnikom iz preteklosti napolnjenim z raznimi nečloveškimi dejanji izsiljujejo slovenski narod, da jih voli s pomočjo sebi podrejenih medijev.

        4 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 18:04 gost

        Karel, jaz v tem trenutku ne poznam nobenega takega kot jih ti vidiš. Bodi prijazen in naštej vsaj tri takšne.

        10 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 20:55 Karel gost

        Jaz ti verjamen "loški" inženir, da jih ne vidiš, saj imaš nadete titoisitčne plašnice in vidiš le samo titoizem pred sabo. Ljudje z karakteristiko kot sem napisal so skriti javnosti, saj nikakor ne morejo prodreti, ker jim vi titoisti to onemogočate. Ti ljudje so del 60 odstotnega volilnega telesa kateri ne gremo na volitve. Upam, da več ne boš spraševal neumnosti.

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 21:22 gost

        Karel, napisal si sedem vrstic in ničesar povedal. napiši tri imena in tri priimke. Razumeš? Volilna udeležba na zadnjih parlamentarnih volitvah je bila 53%. Kako si lahko učil na poklicni šoli, če osnovne matematike ne obvladaš? So ta tvoja tri imena Karel Kozic, Anton Štihec, Jožef Horvat?

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 22:47 Karel gost

        Volilo jih je 52,6 %., seveda če bi temu podatku verjel. Do 16. ure jih je volilo 34% v naslednjih treh večernih urah pa 18%. Kdo temu verjame, niti tisti kateri se igrajo teorije zarote. V ospredje je stopila statistika, da nebi bilo sramote in bi vi titoisti prikazali, da Sloveniji ljudje vseeno gredo na volitve, da nebi prikazali, da je bila volilna udeležba krepko pod 50%. Stari Udbaš, na vsak način bi hotel vedeti imena, da bi ljudje potem zasledoval in jih seciral. Ureditev Slovenije pomeni, da se moramo rešiti v prvi vrsti vas zajedalce Slovenije in slovenskega naroda kateri ste zavozili že drugo državo, prvo v 45. letih, drugao pa v 30. letih

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2021 ob 9:07 gost

        Karel, tebi niti najboljši psihiater ne more več pomagati. Ali bi raje imel Normo Brščić, Bojana Požarja, Aleša Primca? Kakšnega Šiška?

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2021 ob 15:34 Karel gost

        Ti naštevaš samo tiste kateri so pod pokroviteljstvom tvojih titoistov in za vas opravljajo umazane posle na temelju titoističnega načina upravljanja z državo in slovenskim narodom. Kar pa se tiče tvoje psihologije, vedno znova dokazuješ, da ti nobeno zdravljenje ne koristi, čeprav redno obiskuješ psihiatrične ordinacije in boln išnice.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2021 ob 15:38 Karel K. gost

        Takšni kot si ti, tisti katere si naštel zgoraj in tisti kateri povelićujejo zločinca Tita in v njegov spomin imenovano ulico v Radencih si ne zaslužite države urejene po standardih zahodne civilizacije. Vi ste navajeni živeti v greznično urejenih državah, torej neurejenih kjer vlada kaos, nasilje enoumje.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2021 ob 15:42 gost

        Karel, potem pa ti svoje kandidate napiši. Že tri dni te sprašujem, pa nič od tebe. Bi po tvojem moral Slovenijo voditi kardinal Franc Rode ali škof Štrumpf? Bodi moški in povej.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2021 ob 18:31 Karel K. gost

        XYZ. To so imena in priimki. Ker težiš, da naj napišem imena in priimke teh ljudi dokazuješ, da so čistokrvni vzgojen in izobražen udbaš. Veš pa, da ste v preteklosti ljudem umetno obešali kriminalna dejanja na njihova ramena ter ste jih tako kriminalizirali.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.02.2021 ob 11:31 Vucic priprema gost

        novu jugoslaviju demokraticnu po sodobnem modelu sve pravice i za muslimane znaci kad si muhamad mirno spavaj https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3619993/vucic-danas-u-kasarni-u-pancevu-predsednik-na-prikazu-sposobnosti-dela-jedinica-vojske-srbije

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.01.2021 ob 17:39 gost

      O mrtvih vse dobro.Kar pa se tiče genocida nad PALESTINCI pa malo morgen. Adijo pamet: ne seri ker nimaš prav.Palestinci so navadni nedelovni arabski islamistični LENUHI.Nič me ne prepričuj ker sem bil tam dol službeno in vem koliko je URA.Izrael je poriktan urejen ,ČIST ,kar se nikakor ne more reči za Palestince.Delali ne bi nič ,umazanija takšna da se ti vse obrača.Samo iščejo nekšne pravice ,za DOLŽNOSTI in delo pa slišati nočejo. Spravi se enkrat tja dol in boš pel DRUGAČNO PESEM.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.01.2021 ob 17:48 gost

      Palestinci so nekaj takega kot cigani pri nam.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.01.2021 ob 18:42 gost gost

      Lepa gesta predsednika države,. čeprav ga sicer ne podpiram več zaradi njegove preveč zaščitniške drže do tviteraša. Je pa res, da take geste tviteraš ni sposoben. Termu Karlu, ki se pa prepogosto oglaša, očitno mu je dolgčas, pa samo to, da ne bluzi in ne piši svoje sprijene nebuloze. Obdrži jih za sebe, če jim že sam verjameš, ali pa prepričanim. Druge ne boš prepriča o svojem prav.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.01.2021 ob 18:47 gost

      Kdo je ta visoki na sliki? Igor Bavčar?

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.01.2021 ob 19:02 gost

      Avgusta 1908 je bila v Murski Soboti zgrajena večja sinagoga v madžarskem arhitekturnem stilu, načrt je naredil arhitekt Lipót Baumhorn, ki je načrtoval 25 sinagog in judovskih templjev; bila je porušena leta 1954 s strani lokalnih komunističnih oblasti.

      12 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.01.2021 ob 19:25 gost gost

      Ti, ki misliš, da nekaj znaš, pa nisi napisal, zakaj je bila porušena? Je več razlogov .Med drugim tudi ,ker je bila med vojno v njej mađarska konjušnica, skladišče orožja, zapor itd. To je skrunitev za vernike in tu več ne bi mogli izvajati verskih obredov. Pa še marsikaj je, tak, ka nej bluzizi nekaj, ka bajdeve čuješ.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.01.2021 ob 20:25 gost

        Tvoji argumenti, Madžari so jo imeli za konjušnico in .... Partizani pa so jo porušili. Svaka čast za special IQ.

        6 7 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.01.2021 ob 19:44 ana gost

      Zelo lepa gesta, SPOMIN NA LJUDI , KI SO VELIKO PRIPOMOGLI PREKMURJU, v vednost vsem, ki ne najdete za NIKOGAR LEPE BESEDE. Dajte se podučiti, saj bo šlo. Sama imam izkušnjo z zadnjim ŽIDOM, gospod z VELIKO ZAČETNICO. HVALA ZA VAŠE BIVANJE MED NAMI IN ODPUSTITE VAŠIM MUČITELJEM.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.01.2021 ob 22:33 gost

      Barbi pa nekam zadne čase rad prihaja v prekmurje ...Ali mu prija klima?Ali hrana ...Ali pa mu je v Lj dolgčas pa se rad vozi okoli,sa on to lahko...Dragi naš barbek Borči,vljudno te naprošamo spizdi in ne vračaj se več k nam v prekmurje,s sabo nosiš le svoj smrad in pokvarjen nasmeh,vse te ikebane in vence ,ki jih polagaš z našim denarjem,bi pa rajši namenil v kak sklad za pomoči potrebnim...Drugače babrbi Borči pa če že pripelješ venec,ga tudi san kupi...Zastonj prišel,dobil dnevnico,malo "spalamudil" se nasunil nažlokal in spizdil...Borči pri nas nisi dobrodošel ..

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.01.2021 ob 9:22 gost

      Prej si pa bil na vseh volitvah njegov zagovornik jn volilec.Levuharji se pač zmeraj obračate po vetru.Misliš da bilo kateri tuj državnik ki polaga venec PLAČA IZ SVOJEGA ŽEPA ? Stvarno si plitev ,nerazgledan enostavno povedano nimaš pojma ama baš o ničemer.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2021 ob 9:36 gost

        Sem levičar, a narcisoida Pahorja nikoli nisem volil. Za predsednika države so ga izvolili Janševi volivci in cerkvenjaki, ker jim je Janša tako ukazal. Nismo ga izvolili levičarji. Toliko v vednost, čeprav bi to moral vedeti.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      07.02.2021 ob 8:35 jack gost

      prijatelj moga prijatelja na spletu zasluži oseminosemdeset dolarjev na uro. Pet mesecev ni delala, v zadnjem mesecu pa je znašala 12.747 ameriških dolarjev, saj je nekaj ur res hodila po internetu. glej več na tej spletni strani on-line ..... ➴➴➴➴ ODPRITE TO SPLETNO STRAN ➴➴➴➴ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ☛☛☛☛☛☛ ★★★ www.money87.com ★★★★★★ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, , ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,, ,,,,,,,,

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.02.2021 ob 20:55 Hope gost

      I am making 10,000 Dollars at home own laptop. Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do check it out what i do......... https://bit.ly/39JrDqt

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.02.2021 ob 19:31 toom121 gost

      ● ▬▬▬▬ DELOVNA ČASOVNA DELA▬▬▬▬▬ ● kot se je odzval brendA, šokiran sem, da ostanem doma mama, ki lahko v enem mesecu na računalniku zasluži 7047 USD. hAli ste ponovno dodali to spletno mesto ↓↓↓↓ KOPIRAJ TO STRAN ↓↓↓↓ TUKAJ ►► ► ► ► ► www.besttrends7.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      01.02.2022 ob 14:59 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.