https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Cepivo proizvajalca AstraZeneca NIJZ priporoča za mlajše od 65 let

6.2.2021  

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se cepivo AstraZenece proti covidu-19 uporablja pri osebah, starih med 18 in 64 let. Za starejše je na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva, je zapisano v poročilu, ki je objavljeno na spletni strani NIJZ. V Slovenijo je danes prišla prva pošiljka cepiva AstraZenece, s katerim bodo začeli cepiti v prihodnjem tednu, je ob obisku v Tolminu potrdila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Podatkov o količini v pošiljki tega cepiva sicer Magajnejeva še ni imela.


Se pa cepljenje s cepivom AstraZenece priporoči za cepljenje nepokretnih oseb na domu ne glede na njihovo starost, saj je to cepivo, za razliko od mRNK cepiv, bolj stabilno in omogoča transport pripravljenega cepiva do mesta cepljenja, so zapisali.

Ker zaenkrat ni podatkov o učinkovitosti cepiva pri kroničnih bolnikih, se zanje zaenkrat bolj priporoča uporaba mRNK cepiv.

Člani posvetovalne skupine za cepljenje priporočajo prednostno cepljenje s cepivom AstraZenece za zdravstvene delavce, ki doslej še niso bili cepljeni, za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja, institucionalizirane osebe, ki doslej še niso bile cepljene, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami ter za ostale nujne službe, ki so pomembne za delovanje države.

Drugi odmerek cepiva AstraZeneca naj sledi po devet do 12 tednih od prvega cepljenja, je še sklenila posvetovalna skupina za cepljenje.

S tem se je Slovenija pridružila več državam po Evropi, ki s tem cepivom ne bodo cepili starejših od 65 let. AstraZenecovo cepivo sicer za razliko od BioNTechovega in Pfizerjevega cepiva ter cepiva ameriške Moderne ni mRNA cepivo in ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a manj učinkovito od mRNA cepiv. Cepivo AstraZenece temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice.

Prva pošiljka cepiv AstraZenece naj bi v Slovenijo prišla v ponedeljek, cepiti bi začeli v torek, vendar je prva pošiljka prispela že danes. Čeprav se je v začetku tedna pričakovalo 15.000 odmerkov cepiva AstraZenece, naj bi bilo v prvi pošiljki cepiva predvidoma 9600 odmerkov, česar pa pristojni še niso potrdili. Magajnejeva je v izjavi za medije ob današnjem obisku v Tolminu pojasnila, da bodo s prispelimi odmerki cepiva po predlogu posvetovalne skupine cepili skupine prebivalstva, ki so glede na strategijo naslednje na vrsti v starostni skupini pod 65 let.

Sicer pa je v Slovenijo že prišla pošiljka Moderne s 4800 odmerki, so za STA pojasnili na NIJZ.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.02.2021 ob 14:59 kilonja gost

      deBELI ČIP- kar...ravnokar sem na Murskem valu slišal glasbeno željo...pazi to, Janez Janša je posvetil skritemu oboževalcu pesem od, čisto slučajno tvoje najljubše pevke Tanje Žagar, z naslovom.."čakam te 5 do polnoči "....Debeli, priporočam ti da si margarino namažeš na rit...

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2021 ob 15:24 gost

      Kako zdaj? V drugih državah do 55 let, pri nas do 65 let. Dobimo mi posebno serijo cepiva? Sami šalabajzeri na oblasti.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.02.2021 ob 16:45 gost

      ,,, klonjaš,,, Nej smo vsi buziji kot vi desni pedri hlapci Janeza groznuga.koliko je meni znano so po Bruslji lovili desne vse krščanske poročene pedre.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.02.2021 ob 17:49 Gajdar gost

      Po vsebini sodeč ste vsi gornji komentatorji levo usmerjeni. Sam spoštujem tako leve kot desne. Za mene je važno, da je človek pošten ter da ima srčno kulturo. Če ste zgornji komentatorji res Prekmurci me je pred vami sram, vaši komentarji najboljše pokažejo kdo ste, prazni, brez vsebine, brez konteksta uporabljate vulgarne besede, jaz mislim, da niti ne veste, kaj govorite, prepričali ste me, da nižje kot ste vi ne gre. Prosil bi Administratorja spletne strani, da se takim komentatorjem, kot so zgornji na podlagi IP številke računalnika s katerega pišejo trajno zapre dostop.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.02.2021 ob 18:54 gost

      Debeli, nihče neje večji peder od tebe. Rit maš še vso mastno, ka veš, ka ponoči k tebi prihaja tvoj omiljeni temačni princ, ki te bo naguzil odzadaj. Obilo užitkov ti želim, pa naj ti tekne Janševa smetanca.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.02.2021 ob 18:50 Gost gost

      Se strinjam z vami g. Gajdar. Tudi meni je vseeno za leve in desne. Se ne ukvarjam s politiko. Ti komentarji so res pod vsakim nivojem. Tega ne bi smeli objavljati.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.