https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Praznujemo dan zaljubljencev ali valentinovo

14.02.2021 ob 6:05  

Na dan sv. Valentina praznujemo valentinovo, v zadnjih desetletjih pa je to tudi pri nas postal dan zaljubljencev, ki smo ga tako kot marsikaj drugega, uvozili iz Združenih držav. Čeprav ne gre za tradicionalen slovenski praznik, pa smo ga Slovenci že posvojili z določenimi tradicijami, predvsem tistimi, ki so naklonjene potrošništvu.


14. februar je postal dan zaljubljencev

Malo ljudi v Sloveniji valentinovo obravnava kot praznik, saj je to le eden izmed običajev, ki smo ga, kot skoraj vse druge države v Evropi, posvojili od Američanov, podobno kot noč čarovnic in črni petek.

V Ameriki je valentinovo po tradiciji edini dan, ko ženska lahko zaprosi moškega, čeprav se mnogo krat zgodi kar tradicionalna zaroka, vendar prav na ta dan. Valentinovega pa ne praznujejo samo zaljubljenci in pari, namenjen je izkazovanju ljubezni tako med prijatelji, družinskimi člani kot seveda tudi zaljubljenci, skratka vsemi, ki se imajo radi. Gre tudi za dan, ko radi poklonimo-in tudi sprejmemo-kakšno majhno pozornost. To so običajno bombonjere, rože, voščilnice in druge drobne pozornosti.

Valentinova legenda

Ste se kdaj vprašali, kako je sploh prišlo do valentinovega? Legenda pravi tako: začelo se je v 3. stoletju, ko je cesar Klavdij II. prepovedal poroke, zaroke in kot kaznivo dejanje navedel poljubljanje in objemanje. Zakaj? Zato, da so vojaki sledili ukazom in da jih ženske ne bi zavajale. Tukaj je vskočil krščanski duhovnik Valentin in začel skrivaj poročati mlade vojake. Valentina je Cesar kasneje zaprl v ječo, kjer je spoznal ječarjevo hčer, se zaljubil in ji na dan usmrtitve z barvo, iztisnjeno iz vijolic, napisal ljubezenski sonet.

Valentin je torej zaradi svojega žrtvovanja dobil svoj dan – 14. februar. Ta kratka ljubezen je za zaljubljence po svetu navdih za izkazovanje ljubezni.

Krščanska legenda o sv. Valentinu ni čisto takšna, Valentin pa velja za zavetnika mladine, popotnikov in čebelarjev. V zavetje za zdravje naj bi se mu priporočali predvsem božjastni bolniki.

Valentinovo ali Gregorjevo?

V Sloveniji imamo za valentinovo rek: Sv. Valentin ima ključ do korenin. Gre za staro pogansko navado, ko so naši predniki začeli ob prvi priložnosti v drugi polovici februarja pripravljati zemljo za rahljanje in setev. Valentinovo torej ni le oltar, ob katerem obnavljamo svojo ljubezen do partnerja in bližnjih, je tudi simbol nove rasti, plodnosti in življenja. Potem je že prav v tem času pomisliti na čudežni ključ, ki nas spomni na pozitivno držo, pomlad in obilje, ki prihajajo.

Slovenski ekvivalent valentinovemu velja 12. marec, ko praznujemo Gregorjevo, ko se ptički ženijo. Tudi Gregorjevo, ko god praznuje Gregor, velja za praznik pomladi in prebujanja narave. Ne glede na to ali ste bolj pristaž valentinovega ali gregorjevega, lepo je imeti kar dva dni v letu, ko se bolj posvetimo bližnjim in jim vsaj takrat izkažemo dodatno pozornost.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2021 ob 7:40 gost

      Ge man narašik jančija ka tala naše pejneze. Te se pak stejn hvalisa ka on davle mij smu pak Nej zaduvolni. Kak buš zaduvolen debil vladni či mu pa mogu to nazaj davati gez Nej on.

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2021 ob 8:51 gost

      Vse najlepše vama želim Df tebi in tvojemu princu Janši, naj vajina ljubezen večno traja, vse do konca vajinih dni.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2021 ob 9:46 gost

      Danes izkazovanje ljubezni,jutri pa že streljanje ali klanje na več načinov to so odlike sodobnih družin.Kaj vse se dogaja za štirimi stenami,se nam niti ne sanja.Koliko družin se navzven kaže,kot vzglednih potem pa samo na enkrat razhod,prešuštva in še kaj.Prave ljubezni danes sploh ni več.Vse je v denarju imeti moraš dober avto,plačo in po možnosti partnerici kupiti vse kaj si zaželijo njene oči.Ko pa to več nisi sposoben ugajati,potem pa konec te navidezne ljubezni.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.02.2021 ob 11:36 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,predvidevam,da si fino sam,to pomeni,da si bolj slab pri denarju.

        1 9 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.02.2021 ob 12:42 gost

      Df Lendavski naddrek, naj Bog blagoslovi vajino ljubezen z Janšo. Privoščim vama srečo.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.02.2021 ob 13:31 gost gost

      Samo tak pitan. Ka što zna, ka se gnes dogaja z murskin valon? Vej san pa mislo, ka man vužgani stopet. Toga glasbenoga urednika natirati.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.02.2021 ob 16:08 Izkazanje pozornosti gost

      youtube.com/watch?v=dMLvK3QtFd4

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.02.2021 ob 16:14 gost

      J J je človek ki ga svet pozna in se druži z njim!!!!!!!!! LEVOJAJE govna pa nihče na svetu ne spoštuje ,kakor tudi vas slov. fašiste NEJ!!!!!!!!! Crknite od zavisti!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.02.2021 ob 18:29 gost

      Njega samo poznaju po tvitaj keri so pa v posmeh celi Sloveniji. Zaradi debila keri niti nevej gdo je predsednik ZDA.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.02.2021 ob 18:41 gost gost

      Ti ob 16.14 pa tebi podobni debili, joj kak ste glupi. Tviteraša pozna svet. Mogoče del sveta, pa še ti se iz njega delajo norca. Naše lidij šteri so v tujini, pa nekaj pomenijo je sran, što je prinas na vladi.Pa tudi druge , šteri mamo lastno pamet. Tviteraš pa ,če hoče sebi dobro naj sklizne, drugače de na ustavni obtožbi kak Tramp. To bi že davno mogo biti. On de enoga ameriškoga predsednika označeval za slabiča, ka je pa on- govno. Že zaradi toga bi mogo spizditi v mišjo luknjo. Sramoto dela narodi, ge koli se pojavi. Sicer pa, to vse pri normalni pameti nemreš delati, to je znano in so povedali že marsikateri strokovnjaki s toga področja. In to betežnost moremo prenašati, nej, nej več.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.02.2021 ob 19:26 WOOD gost

      I was fired by my boss and was jobless for few months, than my buddy told me about this site to do work. Within a month i am able to earn handsome package. For more detail visit……..bit.ly/39jrdqt

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.02.2022 ob 16:15 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.