https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Rusiji potrjeni prvi primeri ptičje gripe tipa N5H8 na človeka

21.02.2021 ob 6:05  

V Rusiji so potrdili prvi primer prenosa podtipa ptičje gripe H5N8 na človeka na svetu, so danes sporočile ruske oblasti. Okužbo so potrdili pri sedmih zaposlenih na perutninski farmi. O tem so obvestili Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).


Vodja ruskega urada za nadzor nad javnim zdravjem Rospotrebnadzor Ana Popova je pojasnila, da so v nacionalnem laboratoriju Vektor pri sedmih zaposlenih na perutninski farmi na jugu Rusije odkrili ptičjo gripo H5N8, kjer so izbruh med pticami zabeležili decembra lani. Popova je povedala, da nobeden od delavcev nima resnih zdravstvenih posledic.

"Informacija o prvem prenosu ptičje gripe H5N8 na človeka na svetu je bila že poslana Svetovni zdravstveni organizaciji," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

"Odkritje teh mutacij, ko se virus še ni sposoben prenesti s človeka na človeka, nam daje vsem čas, da se pripravimo na morebitne mutacije ter ustrezen in pravočasen odziv," je še poudarila.

Vodja ruskega državnega inštituta za virologijo in biotehnologijo Vektor Rinat Maksjutov je ob tem pojasnil, da so pripravljeni razviti teste, s katerimi bodo odkrivali morebitne primere ptičje gripe H5N8. Napovedal je tudi začetek razvoja cepiva proti tej bolezni.

Na tem inštitutu so sicer razvil tudi eno od treh cepiv proti covidu-19, ki so jih doslej registrirali v Rusiji.

Ptičja gripa pustoši po več evropskih državah, med drugim v Franciji, kjer so morali izvesti zakol več sto tisoč ptic, da bi ustavili širjenje okužbe. Nekaj primerov je bilo potrjenih tudi med živalmi v Sloveniji.

Aviarna influenca, znana kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Prenaša se s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi. Bolezen se širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Človek lahko širi virus s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi. Ni pa podtip H5N8 nevaren za ljudi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.02.2021 ob 7:49 gost

      Netupiri zdaj ptice. Perjat pa nočni gmazi so nasledniki človeštva. Krijv pa je zato vse pohlep en človek. Trpi pa reven človek.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.02.2021 ob 10:50 Jože gost

      Ne ustrahujte ljudi. Novinarji preberite izviren vir, ki govori drugače kot ste napisali! POPRAVA!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.02.2021 ob 12:53 gost

      Novinarji so isto kot netupiri vse su radi da kaj narobe napišejo. Kajti vedno ljudje rajši verjamejo laži kot resnico. To ve najbolj vlada tirana diktatura Janeza groznuga.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 17:10 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.