https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Se spor med Slovenijo in Ascentom bliža koncu?

24.02.2021 ob 6:00  

Republika Slovenija je v petek obvestila britansko družbo Ascent Resources, ki se ukvarja s črpanjem zemeljskega plina v Petišovcih, da bo 19. marca odgovorila na ponudbo o poravnavi.

Družba Ascent Resources je z Republiko Slovenijo v sporu zaradi zapletov pri pridobivanju dovoljenja za uporabo hidravlične stimulacije.

Naj spomnimo, Ascentov glavni očitek je, da so slovenske ustanove prekoračile roke v postopku odločanja o zahtevi za presojo vplivov na okolje pri postopkih hidravlične stimulacije vrtin v manjšem obsegu v Petišovcih. Poleg tega izpodbijajo odločitev Agencije RS za okolje (Arso), po kateri je presoja vplivov na okolje potrebna.

Predhodni postopek za ugotovitev, ali izvajanje hidravlične stimulacije manjšega obsega v vrtinah PG-10 in PG-11a vpliva na okolje, je bil začet že maja 2017. Takrat so na Arso dobili mnenje šestih strokovnjakov, vsi so zagotavljali, da takšna dejavnost nima vpliva na okolje.

Kljub temu so na Arso marca 2018 odločili, da bo presojo vplivov na okolje treba opraviti. Investitor se je pritožil na drugostopenjski organ, ministrstvo za okolje, ki pa je junija lani pritožbo zavrnilo. V Ascentu trdijo, da ARSO ni odločal nepristransko, saj je minister za okolje med postopkom večkrat podal izjave, ki so Ascent prikazale v negativni luči.

Septembra lani je Ascent formalno sprožil postopek za začetek tožbe proti Sloveniji pred arbitražnim sodiščem, neposredna pogajanja med Ascentom in Republiko Slovenijo pa so se začela lani oktobra.

Foto: slovenskiplin.si

V petek je slovenska stran Britance obvestila, da bo 19. marca lahko odgovorila na predlog poravnave. Ob tem je Republika Slovenija tudi zahtevala, da Ascent do 19. marca ne sproži nobenih arbitražnih postopkov. V Ascentu soglašajo z odložitvijo mednarodne arbitraže do predlaganega datuma.

Več o poravnavi iz Ascenta niso sporočili, dodali pa so, da pričakujejo konec pogovorov o poravnavi v štirih tednih, potem pa čim hitrejši podpis poravnalnega sporazuma, poročajo Finance.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.02.2021 ob 9:50 gost

      Seveda ta vlada vse proda še lastno mater. Samo da si napolnijo račune za kere bodo plačevali davkoplačevalci glupi narod. Ker jih glada kako kradejo in vse lažejo.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.02.2021 ob 10:18 gost

      Čudi me, da Janša še tebe ni prodal, da še vztraja z tabo, da mu delaš reklamo vsak dan pa ti pošilja redno karitas pomoč, da te ohranja med živimi.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.02.2021 ob 10:36 gost

      To Karitas hrano lahko imaš meni je ni treba ker ni zdrava. In sramota za državo da to ponuja ljudem ki tako nič pametnega nimajo. Potem še pa to nezdravo hrano dobijo res sramota.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.02.2021 ob 11:09 gost

      Sprejmeš jo pa vseeno pa žereš, nesnaga ena prodana SDsova prodana svinja si, za drobiž ga cuzaš Janši in delaš kar ti tvoj princ teme naroči. Še večja nesnaga si kak tvoj princ.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.02.2021 ob 17:16 123 gost

      Desni malo si poglejte medijem kjer piše kako janša žali islam in baje tudi koran, najbrž veste kaj lahko to pomeni

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.02.2021 ob 7:58 kilonja gost

        Levi pogljete sebe kako žalite RKC in krščanstvo, vero ki vam je omogočila da sedaj smrdite na tej zemlji . Koran bi jaz prepovedal, ker je knjiga ki vzpodbuja nasilje . Muslimani pa ali s eželijo asimilirati ali pa...tam so vrata. V Sloveniji je že alarmantno stanje s kozojebi in če ne ukrepov na to tematiki, potem lahko javno razglasimo da se gre za GENOCID nad slovenkoim prebivalstvom .

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.02.2021 ob 8:38 gost

        Če bo Janša še enkrat čivkal proti muslimanom, se bo pri nas dogjalo podobno kot v Parizu, Londonu, .......... Seveda Janši nič ne bo, nastradali bomo nič krivi prebivalci. Naj nekdo že umiri tega psihotika.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.02.2021 ob 20:05 gost gost

      Se spor med Slovenijo in Ascentom bliža koncu? Koliko bomo plačali !!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.02.2021 ob 1:51 gost

      Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, tujci tožijo državo kdo je tu gazda

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.02.2021 ob 8:02 kilonja gost

        Imaš večji problem, tujci ti množično naseljujejo državo ! Kot da je to prva tožba zoper Slovenijo ? Butalec. Ko bom v penziji bo resno razmislil o tem da tukaj vse prodam pa črta nekam kjer ne bom rabil gledat kozojebov. To več ni Slovenija, to ni niti multikulti kaj se dogaja z načrtnim naseljevanjem kozojebov , sploh tistih s Kosovega in bošnjakov z Bosne.

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.02.2021 ob 8:00 kilonja gost

      Plačalo se bo točno toliko kolikor bo treba, če ne razumeš da si ljudje ne želijo tega lomljenja na svojih dvoriščih, pa ni treba državi plačati nič, pa si angleže pelji na svoje dvorišče...aja, nimaš ga ;) .

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.02.2021 ob 8:11 gost

      ,,, klonjas,,, kaj se naduvles kelko mejri tvoj ranč milijon kvadratuv. Bedak tij si tisti keri nič nemas,,, štekaš klonjas,,,,.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.02.2021 ob 8:18 kilonja gost

        Ne skrbi debeli, imama imam, kar precej, preveč ;) . Bistvo je samo da lhko razumem tiste ki odklanjajo fraking, ti pa drkaš tu ker ničesar nimaš in ne moreš razumeti kaj pomeni ljudem ta poseg v naravio in v bivalno okolje, spet samo politiziraš zadevo ki bo ljudem prinesla dobro ! Majmun rdeči .

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.02.2021 ob 8:16 kilonja gost

      V zadnjih letih se je na območje Slovenske Bistrice naselilo 900 muslimanov, na območje Šmarje pri Jelšah 300, na območju Kranja 4000 ! V lendavi jih je kot Rusov, v Mariboru kot Kitajcev, v Kopru, Izoli...Kočevju..Ljubljana pa ima samo še večje štrevilo Slovencev od tujcev, kadar so tam odprti dijaški in študenstki domovi :( . Mi se pa kregamo levi in desni, za našim hrbtom so nam pa ugrabili državo !

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.02.2021 ob 8:18 gost

      Res so bedaki nesposobni da tvitaš in si všečkaš sam sebi. To je samo možno iz vrst SDS. Zato pa imamo najslabšo kovid statistiko v svetu. Ker se ukvarjajo sami sabo in ne z reševanjem problemov vdržavi.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.02.2021 ob 9:02 gost

      Jebo vam SDS vse po spisku.BANDA levuharska,da vlačimo v SLO vso to nesnago si lahko LEVI pripišete.Mislite da bojo to vaši volilci ???Malo morgen .Vi smo poslušajte to pritisnjeno fajonko.Ni sposobna voditi sd ne pa državo.Skup jo drži samo SOVRAŠTVO do drugugače mislečih. Pokvarjena baba - ponosna naslednica zveze komunistov.Ljubiteljica isamistov.ti prišleki bojo izkoristili SLO neenotnost .Takrat pa bomo mi manjšina v SLO.Šele takrat boste mnogi sprevideli kam nas je pripeljala multi kulti politika levuharjev.upam da ne bo prepozno

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.02.2022 ob 15:58 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.