https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski dijaki se bodo lahko izobraževali za mehatronike operaterje in orodjarje

01.03.2021 ob 9:00  

V Pomurju bosta v novem šolskem letu 2021/2022 zaživela dva nova vajeniška programa mehatronik operater in oblikovalec kovin - orodjar. Za večjo prepoznavnost vajeniškega sistema izobraževanja skrbi projekt Dual transfer, s katerim skušajo mladim približati vajeniško izobraževanje in predstaviti njegove prednosti.

 

Vodilni partner projekta Dual transfer je Pomurska gospodarska zbornica.

Oba programa prihajata v Pomurje zaradi potreb gospodarstva. Po besedah direktorja Pomurske gospodarske zbornice Roberta Graha so končno po treh letih prizadevanj uspeli v Pomurje pripeljati dva nova programa, ki ju bodo izvajali na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Omenjena programa bosta na nek način zapolnila vrzel, ki nastaja med mladimi, ki se izobražujejo, in gospodarskimi družbami, ki kader potrebujejo.

Kot je dejal Grah, je prednost vajeniškega programa omogočanje, da pridejo mladi v stik z delovnim procesom in tehnologijo v podjetjih in en del izobraževanje opravijo v šoli en del pa v podjetju. V Pomurju že imajo nekaj vajencev, ki so opravili vajeništvo. Po Grahovih besedah pozitivni odzivi prihajajo z obeh strani, tako od delodajalcev, kot tudi iz šol.

Nova programa mehatronik operater in oblikovalec kovin - orodjar bodo izvajali na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Kot je pojasnil ravnatelj Ludvik Sukič, so oba nova programa na šolo umestili zaradi potreb pomurskega gospodarskega, zato obstaja možnost zaposlitve za vse dijake, ki bodo šolanje zaključili. Izobraževanje po sistemu vajeništva po njegovih besedah traja tri leta, približno polovica izobraževanja se izvede pri delodajalcu, s katerim vajenec sklene vajeniško pogodbo in v tem času imajo vajenci tudi status dijaka.

Dijaki - vajenci so upravičeni tudi do vajeniške nagrade in vseh drugih nadomestil stroškov za prehrano, prevoze, terenski dodatek tako kot vsi ostali zaposleni. Sukič je še izpostavil, da pouk strokovnih vsebin ni več razdeljen po predmetih, ampak je razdeljen v smiselne učne sklope, predvideva veliko praktičnega izobraževanja in pridobivanja veliko neposrednih delovnih izkušenj, ki jih v klasičnih programih dijakih nimajo. Za vsak program posamezno bo na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota na voljo 26 vpisnih mest.

Fotografije so simbolične: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.