https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V drugi obravnavi so potrdili rekordni proračun

Murska Sobota, 25.02.2021 ob 19:00  

Murskosoboški mestni svetniki so na današnji seji v drugi obravnavi sprejeli proračun Mestne občine Murska Sobota, ki je letos znova rekorden in vreden 30,1 milijonov evrov. Potrdili so tudi predlagani odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka, ki bo višji za ca. 15 odstotkov. 

 

Naložbe in vlaganja v vzdrževanje in gradnjo cest, tudi vzhodne obvoznic

Rekordni proračun zaznamuje kar 45% delež sredstev za naložbe, medtem, ko se ne zmanjšujejo sredstva za socialne transferje, predšolsko vzgojo, šolstvo, kulturo, šport in druge programe in znašajo 30% proračuna. Kar 28 % vseh prihodkov (7,5 milijonov evrov) je evropskih sredstev, ki so namenjena nadaljevanju projektov Celostnih teritorialnih naložb (CTN) in drugih sofinanciranih investicij. Gre za projekte trajnostne mobilnosti, v sklopu katerih bo v tem letu dokončana Kroška ulica in urejene naslednje ulice v mestu: arhitekta Novaka, Staneta Rozmana s krožiščem z Gregorčičevo ter del Ciril Metodove in Grajske (s parkiriščem ob Zdravstvenem domu). V proračun so prav tako vključene naložbe in vlaganja v vzdrževanje in gradnjo cest, tudi vzhodne obvoznice, nadgradnja Vodovoda sistema B, reševanje stanovanjske problematike mladih ter projekti celostne postopne obnove kanalizacijskega in vodovodnega omrežja v občini. Letos se bo začela tudi energetska prenova javnih stavb. V proračun so zajete tudi naložbe v obnovo šol in vrtcev ter ureditev vaških, gasilskih in večnamenskih domov v krajevnih skupnostih.

Ob številnih investicijah ostaja na prvem mestu skrb za sočloveka, zato ostajajo skoraj nespremenjena sredstva za socialne transferje, predšolsko vzgojo, šolstvo, štipendije, kulturo, šport, zaščito in reševanje ter druge programe, ki prispevajo k višji kakovosti življenja občank in občanov.

Še vedno med manj zadolženimi mestnimi občinami

Občinski proračun na prihodkovni strani obsega 27,2 milijonov evrov, na odhodkovni pa 29 milijonov evrov. Proračunski primanjkljaj bo občina pokrivala s presežkom iz minulih let in novim dolgoročnim komercialnim kreditom v višini 2 milijona evrov.

Zadolževanje bo namenjeno načrtovanim projektom kot so nadaljevanje urejanja kanalizacijskega omrežja, obnove vodovodnega omrežja, ureditev ceste Polana – Markišavci, reševanje stanovanjske problematike mladih, pripravo načrtov za obnovo Hartnerjeve vile, pripravo načrtov za obnovo Gasilskega doma v Murski Soboti, zagotavljanje lastnega deleža pri komunalnem urejanju SOIC faza II in III.

 

Komunalni prispevek višji za ca. 15 odstotkov  

Soboški mestni svetniki so poleg proračuna obravnavali in potrdili še predlagani odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka, ki ga je bilo potrebno sprejeti zaradi spremembe prostorske zakonodaje, kar spremeni način obračunavanja komunalnega prispevka. Po novem bo komunalni prispevek višji za ca. 15 odstotkov, a kljub temu ostaja v primerjavi z ostalimi mestnimi občinami daleč najnižji v Sloveniji.

Potrdili so tudi letni program šport in podali soglasje k zadolžitvi javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan. Slednje je potrebno zaradi premostitve sofinanciranja (pred financiranja) iz evropskih sredstev za projekte Dream road, Sožitje in Živa dediščina/Lebendiges Erbe, ki jih bo RIS Dvorec Rakičan izvajal skupaj s projektnimi partnerji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.02.2021 ob 0:58 Zadolzevanje ni smiselno gost

      skandal24.si/skandal/kaj-se-bo-zgodilo-politiku-s-porschejem-ki-je-prisluzil-z-laganjem-upokojencem-da-bodo-imeli-1-000-e-pokojnine-ki-se-ga-je-odpovedal-tudi-kucan

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.02.2021 ob 21:41 123 gost

        Tudi Slavinec ma poršeja pa se je prodal janševi golazni, samo on de sigurno kaj za tasta zrihtal

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.02.2021 ob 21:46 Lali gost

      Super v Rakičani se že nekaj dela na otroškem igrišču, par talig šodra pa nekaj robnikov, cena 45000eur, to en šušmar za 5000 eur zrihta

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.02.2021 ob 13:59 Uz gost

      Kaj pa na pušči gdaj bo občina njim gradila stanovanja saj bi rad dal vlogo za stanovanje gi vse gratis tak se govori po mestu vaščani pušče

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.03.2021 ob 13:54 Crkvena gradnja gost

        novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/603fe81e80a6c/tonin-postavljen-na-laz-skarpa-je-crna-gradnja

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.03.2021 ob 14:18 Fursovci gost

      zurnal24.si/slovenija/npu-na-delu-23-hisnih-preiskav-med-preiskovanci-naj-bi-bil-tudi-rok-snezic

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.