https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Tekom programa socialne aktivacije nekaj udeleženk že vključenih v zaposlitev

Rakičan, 03.03.2021 ob 9:20  

Projektna partnerja RIS Dvorec Rakičan in Ljudska univerza Lendava sta uspešno zaključila drugi ciklus programa socialne aktivacije, namenjen romskim ženskam.


Program socialne aktivacije, namenjen romskim ženskam, predstavlja pomembno podporo pri njihovem zmanjševanju socialne izključenosti, spodbuja njihovo aktivnejše sodelovanje v družbi, osebni razvoj in razvoj kompetenc, ki jih potrebujejo za uspešnejše sodelovanje v širšem socialnem okolju. Program se izvaja ob podpori in v sodelovanju z različnimi deležniki iz lokalnega okolja.

Udeleženke skozi svoje sodelovanje v programu razvijajo socialne kompetence, pridobivajo na svojih funkcionalnih kompetencah, ki jim pomagajo pri aktivnejšem reševanju svojih socialnih in drugih problemov. Skozi vsebine programa, ki ga izvajajo, udeleženke želijo motivirati in opolnomočiti za uspešnejšo vključitev v lokalno okolje in tudi za vstop na trg delovne sile.

Program socialne aktivacije se izvaja pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Projekt, je financiran iz javnih sredstev, 80 % le-teh predstavljajo sredstva Evropskega socialnega sklada.

Program socialne aktivacije, ki se v Sloveniji v obdobju od 2019 do 2022 izvaja v petih šestmesečnih ciklusih, se izvaja v treh vsebinsko zaokroženih sklopih, vsak od njih naslavlja specifično ranljivo ciljno skupino. Eden od teh programov je namenjen romskim ženskam, v Prekmurju se izvaja v Beltincih in v Lendavi, in sicer pod okriljem izvajalcev RIS Dvorec Rakičan (vodilni partner) in Ljudske univerze Lendava (projektni partner), program nosi spodbuden naslov Zaupaj si - Patja andi tute.

Zaključek drugega ciklusa

Te dni se zaključuje delo z drugo skupino udeleženk programa socialne aktivacije, namenjen romskim ženskam. Oba izvajalca programa se lahko pohvalita z zelo dobrimi rezultati tudi drugega polmesečnega programa. Pokazatelj dobrega dela z udeleženkami je v prvi vrsti predvsem s strani udeleženk izraženo izjemno zadovoljstvo, da so se vključile v program in skozi njegove vsebine spoznavale možnosti vključevanja v širšo socialno okolje, obiskovale institucije, ki se ukvarjajo s programi izobraževanja, usposabljanja, spodbujanjem zdravega načina življenja. Po uvodnih obiskih različnih delodajalcev so udeleženke programa imele tudi možnost, da se v spoznavanje delovnih področij, ki jih zanimajo, še same vključijo pri konkretnih delodajalcih.

Udeleženke so zaupale pozitivne vtise, ki jim bodo ostali: sklenjena nova prijateljstva, zelo dobro sodelovanje z mentoricami, podrobnejše spoznavanje možnosti vključevanja v razna usposabljanja in pridobivanja kvalifikacij, podpora strokovnih sodelavk programa pri njihovi nadaljnji karierni poti, pridobivanje konkretnih delovnih izkušenj. 

 

Tekom sodelovanja v programu se je kar nekaj udeleženk že vključilo v zaposlitve, vključile so se tudi v postopke pridobivanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij, skozi katere si bodo povečale svoje možnosti za zaposlitve.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.