https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

S prvim odmerkom cepljenih 5,7, z drugim pa 2,6 odstotka prebivalstva Pomurja

3.3.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala dr. Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ.

Včeraj je bilo opravljenih 6.212 PCR testiranj in 24.233 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo včeraj potrjenih 1.209 novih okužb, je trenutno stanje predstavila Maja Bratuša.

V skladu z Načrtom sproščanja se nahajamo v oranžni fazi. Sedem dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 761, kar je več kot včeraj (736).

Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, je povedala, da so bile v februarju napovedane dobave cepiva izpolnjene. V marcu pa predvidevajo dobavo 246.000 odmerkov cepiva.

S prvim odmerkom je bilo cepljenih že 125.429 oseb oziroma 6 odstotkov prebivalcev, z drugim pa 51.505 oseb oziroma 2,5 odstotka prebivalcev Slovenije.

Žensk je cepljenih nekaj več kot moških. To je zato, ker so cepljeni predvsem zdravstveni delavci kot prva prednostna skupina, in pa prva prednostna skupina starejše osebe in osebe iz domov za ostarele, kjer je tudi veliko večji delež žensk kot moških.

Kako je pa z neželenimi učinki? Spremljanje neželenih učinkov po cepljenju v Sloveniji podpira Register neželenih učinkov pridruženih cepljenju, katerega upravljalec je NIJZ.

Doslej je bilo največ cepljenih s cepivom proizvajalca Pfizer. Skupno število opravljenih cepljenj s tem cepivom je bilo 154 tisoč oziroma skoraj 155 tisoč. Prijavljenih neželenih učinkov pa skupaj 1823, oziroma oseb, ki so javile neželen učinek ali več neželenih učinkov, je dejala Grgič Vitkova.

S cepivom Moderna je bilo cepljenih 4.910 oseb, od tega jih je o neželenih učinkih poročalo 10. Cepivo AstraZeneca pa je doslej prejelo 12.737, prijav neželenih učinkov pa je bilo 200.

Prijav z resnim neželenim učinkov so doslej na NIJZ prijeli trinajst (cepivo Pfizer). Pri petih osebah je prišlo v časovni povezavi do smrti. Od teh so pri dveh že zaključili, da je povezava s cepljenjem malo verjetna, trije primeri pa so še v obravnavi, je pojasnila.

*Naslovna fotografija: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.03.2021 ob 13:47 gost

      S takšno dinamiko cepljenja ne bomo nikoli cepljeni v zadostnem številu. Ko zadnji še ne bodo cepljeni, bo pri prvih že potekel rok zaščite s cepljenjem. Lahko bodo še 10 let izvajali svoje temne in podle cilje na račun tega virusa, banda bo pa nesluteno bogatela. In pršel bo 15. val, 20. val, brazilski sev, kubanski sev, ruski sev, ameriški sev, ............................................

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.03.2021 ob 13:59 gost

      Lahko kdo pove koliko doz cepiva se je izgubilo neznano kam?

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.03.2021 ob 15:36 gost

      Pravljice malim otrokom za lahko noč.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.03.2021 ob 16:05 gost

      Kako cepljenje to so bajke o Gorjancih. Vse se mora zavlacevati čim dlje. Zato da bodo bogati keri so vse to zakuhali še bolj bogati na račun virusa.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.03.2021 ob 16:47 Hope gost

      V tem mesecu sem do zdaj zaslužil 84 8254 USD in delam na spletu in sem redni študent. Uporabljam spletno poslovno priložnost, za katero sem slišal in sem tako dobro zaslužil. Je zelo uporabniku prijazen in prav vesel sem, da sem zvedel za to. Tukaj je tisto, kar počnem za več informacij, preprosto odprite to povezavo ..... >>> https://bit.ly/3rgMKrL

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.03.2021 ob 17:30 cinki gost

      Ja to z tem virusom se ne bo končalo.Narava je povedala človeštvu da nas ima dovolj.Preveč smo jo zasvinjali pa ne tisti ki so imeli koline,martinovanja ali zasebna druženja.Seveda o tistih ki so vzrok temu se ne sme govoriti.To je pohlep po denarju in razkošju ki nima meja.Davek pa bodo plačali tisti ki so imeli koline bratve martinovanja itd.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.03.2021 ob 18:01 Gajdar gost

      Mislim, da bi mora inšpekcija poostriti kontrolo cepljenja. Naša Pomurska regija je kar se tiče cepljenja v podrejenem položaju saj imamo populacijo z največ starostniki nad 65 let. Starostno ugodni regiji sta predvsem Osrednjeslovenska in Jugovzhodna Slovenija, ki imata skupaj 687.346 prebivalcev, kar predstavlja v starostni strukturi omenjenih ugodnih dveh regij 31.000 manj starostnikov starih nad 65 let. Po domače povedano, ko bomo mi cepili 75 let stare in več, bodo oni že cepili 65 let stare. Komisija bi morala imeti natančne podatke cepljenja po starostnih skupinah, saj bomo drugače predvsem Pomurci zaradi starostne strukture potegnili ta kratko in prepričan sem, da se to že dogaja.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.03.2021 ob 18:20 gost

        Ne bluzi. Nimaš pojma o tem cepivu, stranskih učinkih, o tem, če sploh kaj pomaga in kako dolgo pomaga, ..................... Dovolj reklame za cepivo delajo že desni politiki, mediji, vrh zdravstva, ....... ne rabimo še tebe. Zvelikim veseljem ti odstopim cepivo, ki ga naj bi dobil, pa se bučk0 cepi vsako leto štirikrat.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.03.2021 ob 18:25 gost

      KONJ.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.03.2021 ob 20:45 Gost: gost

      Ne KONJ, ni potrebno žaliti plemenitih živali, še OSEL je plemeniti dečko, tisti, ki tako nesramno se izraža glede cepljenja, nabave cepiva in organizacijo, ki skrbi, da poteka kar se da normalno je osebek ali gnida...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.